Mršanje/debljanje/bildanje

Discussion in 'Generalna diskusija' started by NAILS, Dec 19, 2011.

1. IdeMedoSumom

IdeMedoSumom Aktivista

Kako nema, proguglaj malo o autofagiji, izuzetno korisno, ne samo u svrhu mršanja.

2. Haker

Haker Veteran foruma

Da da, cijela groznica nastala oko posta kao da je neka magija, a zapravo je pet puta bolje neopterecivati se oko toga a jesti pravu hranu i imati dobar san.

Isto tako sada sva istraživanja pokazuju da ovaj post gdje se preskoci doručak nema nikakav uticaj, tj da post treba biti dosta duži.

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

3. IdeMedoSumom

IdeMedoSumom Aktivista

@Haker

Koliko dugo moraš postiti da bi upao u autofagiju ovisi o mnogo faktora. Koliko je obilat prethodni obrok bio, da li si imao fizičku aktivnost ili si sjedio u uredu. Ne postoji one size fits all.

Ali preskakanje doručka je korak u pravom smijeru ako ciljaš na autofagiju.

U svakom slučaju je sigurno nezdravo ono non-stop pomalo žvakanje nečeg tokom budnosti, 5, 6, 7+ malih obroka otkako progledaš pa do spavanja. Bodybuilderskom ishranom se stalno luči inzulin, ubrzo dolazi rezistencija, pred dijabetes...

4. IdeMedoSumom

IdeMedoSumom Aktivista

Meni lično je neuporedivo lakše preskočiti doručak nego večeru. Vrtiš se oko posla, nemaš kako treba vremena misliti o hrani.

A kasno popodne, navečer, kad se svi doma skupe, to je druga priča :D

5. Haker

Haker Veteran foruma

Zavisi druže sta jedeš i kako živiš.Kome se ne jede ujutro, top. Ali evo.vidis ljudi se sile.jesti ujutro a nešto pteskacu večeru. Isto koja je svrha bilo čega ako post prekineš burekom i zalijes kolom.

Ako uklopis u životni stil.da jedeš kvalitetno a da nemaš osjećaj da si na "dijeti" i bez opterecivanja sta i kad to je cilj.

Ja npr većinom treniram dva puta, nema šanse da pojedem dovoljno u tom prozoru od osam sati.

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

6. Qler

Qler Veteran foruma

Ja dok se nisam ozenio jeo sam pravo neredovno, i bio sam mršav :) od kako sam se oženio počeo sam da kvasam, tako da sa cca 85kg kad sam se oženio, došao sam za 12 godina na 100kg...

7. SamiRX-8

SamiRX-8 Komšija

U knjizi čišćenje organizma (može se lagano naći PDF da ne linkam), preporučuje makar jednom mjesečno ne jesti ništa čitav dan, samo voda da se pije. Nikako da se natjeram probati, ali ono čega se držim koliko mogu su vremena doručka i ručka. Doručak između 7 do 9, i da ručam u periodu između 15 do 17 sati. Ne večeram već dugi niz godina, tj eventualno ručak pomjerim ako sam negdje terenski i ne mogu napustiti posao pa izađe kao "večera", ali tad obavezno gledam da ne pretjeram s hranom.

8. XTRage

XTRage Veteran foruma

Opisao si 95% ljudi :D

9. selvin

selvin Moderator

A bez zene i djece bi imao 120kg za 12 godina takvog zivota :)

10. Qler

Qler Veteran foruma

Ne znam, bio sam vise aktivan, tada, vise puno hodao, vise isao u teratanu, generalno aktivniji bio. Evo veceras se potrkao sa kcerkom uz neke stepenice :D dusa na nos :D

ali neki dan sam je krkace uzeo, a na nju sin (12 i 9 godina) i uredno 10 čučnjeva napravio :D nisu mogli da vjeruju da jos to mogu :D

11. Bio_Sam_Zmijanac

Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

Ma ja ako jedan obrok propustim, dobim glavobolju ili padne pritisak, ali kao sto sam rekao ne debljam se a jedem sve zivo, takav metabolizam.

12. selvin

selvin Moderator

Ma bio si 12 mladji, to prvo nabroji :D

13. IdeMedoSumom

IdeMedoSumom Aktivista

Imas osjecaj da ti je opao secer, u ekstremnim slucajevima se ruke pocnu tresti? To se zove odsustvo metabolicke fleksibilnosti. Organizam postao ovisan o glukozi / glikogenu. Takav sam i ja nekada bio. Ujutro izmedju 9-10 doruckujem, pa recimo odem sa zenom i djecom u neki trzni centar hodati. Vec oko 13-14:00 ne mogu meda, lose mi dodje (bez nuznog osjecaja gladi) moram negdje sjest i nesto pojest.

Danas mogu bez ikakvih negativnih simptoma i do 16-17:00 izgurati bez unosa kalorija (to naravno ne radim svakodnevno).

14. Mujka

Mujka Komšija

to je počelo od kako je peŽOA nabavio :D
    zanimljiv odgovor
    hoće to od sikirancije

15. IdeMedoSumom

IdeMedoSumom Aktivista

Citao sam da nakon 30-te se % misicne mase u tijelu pocne prirodno smanjivati ako nisi narocito fizicki aktivan. Manje misica znaci manja pasivna potrosnja kalorija. Sto opet znaci ako se sa 35 godina jednako kreces i jednako jedes kao s 25, udebljat ces se. Sa ili bez zene :p

16. zoi

zoi Veteran foruma

Čak 12 godina ti trebalo? ja sam to za tri četri nabio :( do kraja godine cilj mi je 85 kg. Možda i 83, vidjet ćemo kako bude išlo, nisam striktan :)

17. Pelikan

Pelikan Veteran foruma

Mislim da je meni godina trebala od 80 do 100 nakon vjencanja :D sad variram od 90 do 95, idealno bi bilo 85. Ja izbacim sokove i kroz par mjeseci se skine 3-4 kile.

zoi likes this.
  18. zoi

zoi Veteran foruma

Možda je i meni tako trebalo ali je to već davno bilo da se sjećam detalja, pa bolje zvuči tri godine :D

Ja sam se napokon aktivirao i obratio pažnju na ishranu. To mi je najviše drago, a kile će eventualno dolje.

19. Qler

Qler Veteran foruma

Do korone sam imao 95-96, i u korobi kad se od kuće počelo raditi na 100 došao i nisam spao

20. bojler

bojler Aktivista

Doručak nedaj nikome, ručak podijeli sa prijateljem, a večeru daj neprijatelju.

Reznor likes this.