Nvidia Blackwell RTX 50-Series

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by Picoooka, Jan 4, 2025.

1. Reventon

Reventon Veteran foruma

Na slici je TUF serija, jeftiniji model.

2. Picoooka

Picoooka Komšija

Veoma optimisticno mada moguce u EU dok ce kod nas u BiH biti deranje zevagu :D

Stevie_Ray likes this.
  3. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Vec sam procitao negdje ovaj leak, odnosilo se na ROG Strix karticu. Slika u tom clanku je samo ilustracija…

Sent from my iPad using Tapatalk

4. bojler

bojler Aktivista

Ima li vas budnih koji će čekati event? Ja ću čekati, u 3:30h je.

5. zoi

zoi Veteran foruma

Čuj čekat event, ko da će džaba dijeliti grafičke. Da je u neko normalno vrijeme pa upaliti bih razumio, ovako jedino ako je neko dežurni na poslu pa nema šta raditi.

aNaToMiC !, bojler and Qler like this.
  6. bojler

bojler Aktivista

Haha kaže do you like my jacket, koja legenda

7. 7mediN

7mediN Novi član

legenda naplacuje po 1500 eura kartice koje se u potpunosti oslanjaju na ai da izvuku veci fps u odnosu na prethodnu generaciju.

8. bojler

bojler Aktivista

Cijene dobre pravo

Picoooka likes this.
  9. 7mediN

7mediN Novi član

ne izgledaju lose na prvu, al nema sanse da ih iko kupi po ovim cijenama.

najavio covjek 5070 sa performansama od 4090, al samo uz umjetnu inteligenciju i dlss4, i to sve kao za 550 dolara.
    steta nije prikazan raw performance te 2 kartice, bez dlss i ostalih gluposti.

10. Picoooka

Picoooka Komšija

U pocetku ce biti scalpinga i nabijanja cijena,ali poslije par mjeseci kada se stabilizuje ove cijene djeluju sasvim ok.

bojler likes this.
  11. zoi

zoi Veteran foruma

raw performance je prethodna generacija +20-30% max. Na istom su proizvodnom procesu. Zato cijene i jesu ok jer nije toliki skok. Sve se svelo na dlss i nešto okolo.

12. p4ja

p4ja Komšija

575 wati 5090, mq bjezi ba

13. Reventon

Reventon Veteran foruma

Na pocetku prikazuje cijenu RTX 4090 1599$, kada je bila toliko? Nije spala ispod dvije hiljade nikad. Tako da nisam optimistican za cijene 5xxx serije. Prije da ce biti +300$ na svaku.

14. Picoooka

Picoooka Komšija

Cijene ce biti paprene u pocetku kao sto je bilo i uvijek.Po ovim cijenama ce nvidia izbaciti par stotina komada u prodaju i onda ce duzi period biti out of stock.

15. Reventon

Reventon Veteran foruma

Kod nas ce 5070 biti najmanje 1500, ako nekada spadne na 1200 to je to. Jedino ih mogu super verzije zamijeniti, sa slicnom cijenom i nesto vecim performansama.

16. Picoooka

Picoooka Komšija

4070 MSRP 599$,a kod nas prvih 6-8 mjeseci bile od 1650 do 1900 km tako da otprilike moze se ocekivati kao neki minimum 1500 km.

Btw :D

17. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Dolar jaci sad. Bice preko 2 milje 5070 tu. I ovdje ocekujem 5070 po 800 EUR. 5070 Ti 1000 EUR, 5080 nekih 1400 EUR. 5090 preko 2500 EUR, moguce 2600-2700. Bas kao sto sam i mislio.

18. bojler

bojler Aktivista

Dobra stvar što ćemo svi imati dlss4 image quality bez multi frame. Ja ciljam na ovu 5070 ti 100%. Ovdje vu se sa vremenom jos posavjetovati kada je najbolje uzeti

Picoooka likes this.
  19. BiceBolje

BiceBolje Overclocker

Ne znam čemu hejt prema DLSS i sličnim stvarima, it's the way forward. Pametno je i energetski efikasno. Bit će samo bolje i kvalitetnije.

20. EL NINO CFC

EL NINO CFC Veteran foruma

Kakav je ovo price gap izmedju 5080 i 5090. Jel to u planu neka 5080ti?