Nvidia Blackwell RTX 50-Series

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by Picoooka, Jan 4, 2025.

1. Picoooka

Picoooka Komšija

Sto kaze Stivi mi bi trebali da se navikavamo na ove performanse po 50% vecoj cijeni od msrp o_O

2. igor.g

igor.g Komšija

5070ti je sad nekih 1050eur, a 5080 je 1400eur (alza preorder 1330), iole se i dalje masovno kupuje ili retaileri bacaju mamac pa ide out of stock, ali sporije nego prije.
    Jos nekih mjesec-dva i mislim da ce se ovo normalizovati dok ove koje svrbi novcanik pokupuju pa prodaja uspori. Ne razumijem ovaj FOMO za obicni refresh, sabur. Kupci ko dronovi bas imaju previse para na raspolaganju a malo mozga i useravaju nam se svima u hobi kupujuci po skalped/marked up cijenama.

Sta AMDu treba sad je neki sponzorisani free community mod koji injectuje FSR4 u DLSS2-4 igre, inace tanka je podrska za FS3.1 i 4, 50-70tak naslova. Dok NV ima preko 500.

Last edited: Mar 6, 2025
    Stevie_Ray, Picoooka and zoi like this.
  3. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

4. Picoooka

Picoooka Komšija

5. mickey84

mickey84 Novi član

^ Lazna vijest.

A evo, Amd najavio poskupljenje RX, kao prve batch-eve su subvencionisali.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

6. BiceBolje

BiceBolje Overclocker

Kad srede multi-frame generation it's over. DLSS je već crna magija.

7. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Ako su fakat vec prodali sve i zadovoljni su time, sad hoce jos veci profit. Da li bi prodali da su im cijene bile visoke kao kod Nvidije? Trziste izgleda "zedno" kartica, a kartica na kapaljku. Stave iole konkurentnu cijenu i normalno da ce sve otic.

8. Picoooka

Picoooka Komšija

Ovo je ocigledno bio lager iz januara,a sada stizu special price edition uz laznu nestasicu po vec provjerenom scenariju.

Jucer bile po 850-950,a od jutros o_O

Last edited: Mar 7, 2025
    Stevie_Ray likes this.
  9. mobsterc

mobsterc Overclocker

Zivimo u kapitaliznu, normalno da ce omastiti brk, ja sam i rekao da su po meni budale sto nisu predstavili ranije jer bi sve prodali svakako, evidentno da nvidija kartica nema. Dok je ovaca bice i vune, ali dobro, ovekivali smo svi ovo, samo sumnjam da ce nesto previse trajati. Zasitit ce se trziste ovim cijenama i onda ce morati padati, sacekati jedno mjesec…

bojler likes this.
  10. mickey84

mickey84 Novi član

Problem je sto je neka procjena da cak 70-80% kartica odlazi na AI, tako da (ako je tako) je stanje skoro kao za vrijeme mining groznice. I Nvidia i Amd mogu staviti cijenu koju god hoce, sve se proda.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

11. Peacemaker

Peacemaker Aktivista

Eh, gdje je sad onaj protivpozarni...

Picoooka and p4ja like this.
  12. EL NINO CFC

EL NINO CFC Veteran foruma

Zivot je jedan, zivi ga Fikreta

p4ja likes this.
  13. Reventon

Reventon Veteran foruma

Ako placas osiguranje na kucu/stan, ne spominji im da si je kupio :D

Peacemaker likes this.
  14. Picoooka

Picoooka Komšija

15. bojler

bojler Aktivista

Ovaj zadnji drajever im nije nikako dobar 572.70. Morao sam vratiti na pretprošlu verziju, a grafička mi je 3080. Far cry 6 mi je šteko žešći frejmdrop pa čak do 8fps koji ostane zastalno i morao gasiti igru. Užas.

16. Picoooka

Picoooka Komšija

17. Peacemaker

Peacemaker Aktivista

Ovdje se cijene povecavaju, dok sam kartu vozio kuci, hotstock tracker mi pokazao isti model ali za 3 milje ravno, na amazon, prije poreza. Sve 5090 karte su skocile gore par stoja. Navodno, Trumpove tarife, cak i da je istina, sigurno guraje cijene dodatno. Samo jos da oled televizor uzmem i ne diram nista pet godina, ako se sta u medjuvremenu zapali ili pokvari. Trziste poludilo, cuvajte i pazite komponente.

18. bhd

bhd Veteran foruma

Zar stvarno ima budala koje toliko placaju, evo realno...

19. selvin

selvin Moderator

Pa $3k usd je pola prosjecne plate u USA, a oni koji kupuju ne zaradjuju prosjecnu platu :) A kod nas moras 5 prosjecnih plata izdvojit za istu. Drugim riječima imaju 10x vecu kupovnu moc za tu istu grafu. Odatle dolaze "budale". I to pricamo samo o kupovinama za licnu upotrebu koje su vjerovatno ispod 20% prometa takvih grafa.

iPlay, bojler and bhd like this.
  20. dmr

dmr Veteran foruma

I opet imam osjecaj da oni vise kukaju nego mi, isto je i sa cijenom nafte :D