Nvidia Blackwell RTX 50-Series

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by Picoooka, Jan 4, 2025.

1. Picoooka

Picoooka Komšija

:D

dmr, Ragnarok and bojler like this.
  2. Picoooka

Picoooka Komšija

Da li ovo znaci da se GDDR7 memorija pregrijava,ako je bilo potrebe za 5 ventilatora,a i nova ROG Astral ima jedan fan na backplate.

3. Reventon

Reventon Veteran foruma

Svasta je moguce, treba sacekati testove. 3.8 slot, za razliku od FE koja je tanja, trebalo bi da ima dosta bolje hladjenje.

4. Picoooka

Picoooka Komšija

:)

zippoo, Ragnarok and zoi like this.
  5. zoi

zoi Veteran foruma

Džaba kad ljudi imaju the FOMO i moraju imati the latest and greatest.

Picoooka likes this.
  6. Reventon

Reventon Veteran foruma

Jbg ljudi vide razliku izmedju 200 i 300 fps. Isto kao i sa novim Intel procesorima, na testovima trocifreni fps sa manjim tdp, al dzaba ako nije 300 fps, smece :)
    Evo ja sa i5 12 gen i 3070 imam preko 100fps na 1440p u igrama koje su mi zanimljive, al to se sad smatra low end.
    Ako nije sve 4k ultra postavke onda nisi u fazonu.

Picoooka likes this.
  7. Ragnarok

Ragnarok Komšija

Ja planiram konačno nakon dugo vremena kupiti monitor 2k 165Hz
    Oplakao sam na ovo. Kako je samo istina....

Picoooka likes this.
  8. BiceBolje

BiceBolje Overclocker

Svijet uzima GeForce i za druge stvari osim pumpanja fpsova :D

Picoooka and p4ja like this.
  9. Picoooka

Picoooka Komšija

Ma to je isfurano sada je u trendu 240 i 360Hz kao minimum :D sada cemo imati multi frame pa moze i 500Hz o_O
    Salu na stranu,koristim preko 5 godina 2k 165Hz i prezadovoljan sam i tesko mi se odluciti za neki noviji jer mi je ovaj bez mane i najbitnije sa Gsync modulom zato sto zadnjih 9-10 god. koristim samo nvidia grafe.

10. dmr

dmr Veteran foruma

Meni pg32ucdm konacno dostojan nasljednik hp lp2475w :) Zanimljivo je i koliko je 4090 priblizna u 1440p i 4k rezoluciji, gotovo da nema razlike kako sam preso na 4k. Malo offtopica, necemo dalje.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

11. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Naravno da nema kad ti je CPU bottleneck.

12. dmr

dmr Veteran foruma

A nije to, pratim gpu usage, bio je 100% i na 1440p i power draw je isti na 1440p i na 4k al cudno je vrlo mala razlika na 1440p i 4k. Bas je prava grafa za 4k.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

13. Reventon

Reventon Veteran foruma

Pratim ovog lika i fakat je u pravu. Jensen je sve ovo dobro zamazao jer nisu poredili sa 4xxx Super modelima. Kada izbacis AI dio iz Blackwell serije, nema nekog velikog napretka u odnosu na prethodnu generaciju, zbog toga i nize cijene. 4070 Ti Super je cak jaca od 5070 u raw performansama i to ce testovi pokazati.

14. Stevie_Ray

Naravno da je jaca od 5070. Mozda usporediva sa 5070Ti.

5070 ce opet bit prevara, zapravo je to 5060 kartica.

Sent from my iPhone using Tapatalk

15. p4ja

p4ja Komšija

ne mozes reci da je prevara ako bude davala dobre preformanse pa i sa novom tehnologijom koja se vama ne svidja

16. Stevie_Ray

Prevara jer je to xx6x tier kartica.

BTW

17. igor.g

igor.g Komšija

5090ku nesto guši kad dodatnih 11 hiljada(2x) cuda jezgri vs 5080 rezultuje samo ~30-40% raster gain u odnosu na 5080 koja je u rangu 4090.

Btw, 5090 FE koristi liquid metal, to nisu spomenuli u videu, bas me zanima koriste li spužvu kao barijeru slično PS5ci.

Last edited: Jan 9, 2025
  18. EL NINO CFC

EL NINO CFC Veteran foruma

Jos nismo dosli da nam treba dodatna napojna za GPU.

19. igor.g

igor.g Komšija

Sta ce ti dodatno napajanje kad 1600W PSU postoje već godinama, trenutno 220eur.
    Imaju i 2000W modeli po ~400eur :D Preporuceni PSU za 5090 je 1000W. Kvalitetnije 1000W napajanje za 150eur može izdržati 1200W load.

20. zoi

zoi Veteran foruma

bojler likes this.