Online kupovina - diskusije

Discussion in 'Internet provideri, umrežavanje i web servisi' started by Alibegovic, Sep 23, 2009.

1. Haker

Haker Veteran foruma

Do 300km nema carine.
    Ne moze ti naplatiti preko telefona, osim što kinezi kradu lične podatke i prate sve, ali to kukaju ovi zapadnjaci koji isto to rade tako da od toga nema spasa osim ne koristiti ništa

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

ibran likes this.
  2. dams82

dams82 Overclocker

Ne traže broj telefona za aplikaciju nego ga traže na adresi za dostavu i vjerovatno si ga dao, ali davanje broja telefona ti ne može napraviti trošak na računu za telefon. Kad pošalju dobit ćeš SMS sa linkom koji te vodi na stranicu temu gdje imaš tracking broj. Inače aplikacija je fina i pregledna, ja nisam ni pokušavao preko weba pretraživati.

ibran likes this.
  3. EL NINO CFC

EL NINO CFC Veteran foruma

vjerovatno nude registraciju preko broja telefona, sto nije losa stvar.

ibran likes this.
  4. Haker

Haker Veteran foruma

Jel ovo neka prevara +44 je velika Britanija ali uredno baci na našu stranicu od.poste [​IMG][​IMG][​IMG]

5. zoi

zoi Veteran foruma

Sve što ti dolazi za našu poštu preko SMS smatraj prevarom.

6. aNaToMiC !

aNaToMiC ! Overclocker

Pogledaj druze url, nije to vidjelo bh poste.

Odavno se taj scam vrti.

dams82 likes this.
  7. Haker

Haker Veteran foruma

Pretpostavio sam, ali bas čekam ovaj paket pa da provjerim :)

8. dams82

dams82 Overclocker

To je scam o kojem se piše dugo vremena. Ne daji karticu tamo gdje ti je neko traži na ovaj način.

Haker likes this.
  9. zippoo

zippoo Veteran foruma

Ja u Hr nesto kupio preko neke njihove tamo stranice i dostavljeno preko nekakve dkp ili tako nesto poste i sada svako malo na wapp mi dolaze tako te scam poruke.
    Izgleda da ovi prodaju podatke ili ih ovi opeljuse i onda ovako salju.
    Ili su u talu.

10. Ragnarok

Ragnarok Komšija

Ja sam dobio tu scam poruku i link koji vodi na bhposta.ba cak ima i certifikat...

11. dams82

dams82 Overclocker

Tu i jest problem jer prava stranica se zove posta.ba a ne bhposta.ba.

Haker and aNaToMiC ! like this.
  12. EL NINO CFC

ne znam jesam li ja ovde pisao, ali i ja sam umalo fasovao navlakusu.

taj dan sam cekao paket koji je dolazio direktno iz amerike, i taman kad sam ocekivao poziv svakog trena poziv postara, meni dodje takav sms da mi ne mogu isporuciti paket do stana jer fali nekih infomracija. I preko telefona otvorim taj link, isto pise bh posta, dizajn uvjerljiv.

I pored toga, bio je link lokacije, ja kliknem na to, otvori se google maps i pin me odvede u New Yersey, i to bas iz tog grada mi dolazi paket.

Bilo mi mrsko preko telefona popunjavati podatke, prebacim se na laptop i preko laptopa otvorim Google messages i kliknem tu na taj link kad na laptopu ga ne otvara i onda tek posumnjam da nesto nije u redu.

Nazovem postu i oni mi odmah kazu da je to scam i da izbrisem poruku. Zavrsim poziv s njima, zove me postar da sidjem i da preuzmem paket. Znaci takva slucajnost se potrefila.

I btw, kod mene su bila obicna polja za popuniti, ime prezime, broj telefona i adressa stanovanja. Nista vise.

zemomak likes this.
  13. Ragnarok

Ragnarok Komšija

Sve izgleda normalno dok ne upises podatke kartice da platis onda dobijes informaciju da ti je sa kartice naplaceno 12560,00 Dirhama (UAE) (oko 500KM)....

14. selvin

selvin Moderator

12560AED je oko 6000KM, odnos sa BAM je otprilike 1:2.

15. dams82

dams82 Overclocker

Nadam se da info nije iz prve ruke.

16. bhd

bhd Veteran foruma

al kako znaju da imas paket, da dolazi i slicno..
    ne bi me cudilo da je bhposta kompromitovana...

17. EL NINO CFC

Ja isto mislim da moze to biti slucaj.

Najzanimljivije je to sto sam bio dobio link od lokacije iz New Jerseya odakle mi je roba i dolazila.

Sad nisam provjeravao jel to ta tacno adresa bila od ove moje prodavnice, jer je u tom trenutku bas istinito izgledalo.

18. dams82

dams82 Overclocker

Možda je hakovana online trgovina gdje si kupio gdje imaju podatke odakle kome ide roba sa adresom i telefonom pa to koriste.

19. Haker

Haker Veteran foruma

Eto i moj slučaj je sličan zato zamalo nisam i pao na ovo jer očekujem paket. Samo ja debil ispunio podatke i kad sam skonto da je scam otkazom uplatu. Međutim danas zovu iz banke kaže kompromitovana kartica pa su je poništili i sad čekam novu.
    Hajde sreća pa nije ništa skinuto sa računa, a i ova kartica je isključivo za Online i balahanje.

20. dams82

dams82 Overclocker

Realno često se kupuje online i skoro uvijek postoji šansa da se očekuje neki paket.... Zato toga ima i random. Gledam Kako sad Temu upozorava u startu da postoji takav scam i da u ni u kom slučaju se neće tražiti dodatne uplate za bilo šta. [​IMG]