Preporuka za novu konfu

Discussion in 'PC konfiguracije, notebook računari, servis' started by MadbaLL, Jul 14, 2020.

1. Reventon

Reventon Veteran foruma

Zapravo 7800x3d ima smisla samo ako ces ici na high end graficke kartice. Svi testovi na netu su radjeni sa RTX 4090. Upari ga sa RTX 3070 i imat ces slican fps kao sa i5 jer je grafa usko grlo.
    Koristiti 350€ procesor za 1080p je bacanje para svakako.

Last edited: Nov 17, 2024
  2. zoi

zoi Veteran foruma

Pa nisam rekao da se upari da slabom grafičkom, nego da se igra na nižim rezolucijama i detaljima da dobiješ izuzetno visok fps, npr 600 ili 999 fps u cs2 i slično.

3. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Za esports gaming uopce ne treba 4090, dovoljna je 4070 (ako ne i slabija), ali nema 500fps+ ako se nema bijesan CPU. Jer cilj nije fidelity, svi ovi sto to igraju, igraju u 1080p low. Ali koliko je onih sto fakat igraju esports, i to na nivou gdje 500fps pomaze? Jako malo. Dok se 9800X3D rasproda, nema nigdje ni kupit. A nije uopce povoljan, naprotiv skup CPU.

To je sve FOMO i ljudi kupuju samo jer je "najbrzi" gaming CPU.

4. zoi

zoi Veteran foruma

Pa masa PC igrača igra jednu ili dvije igre, ti cs2, lol i slično. Gledaju šta rade pro igrači pa ih kopiraju, kao da su oni toliko dobri jer igraju na 999 fps. fomo je glavno. Većina preporuka za nove konfe ide 7800x3d ili 9800x3d. ljudi grafičku žrtvuju da kupe te procesore, što je apsurd.

Stevie_Ray likes this.
  5. alessia0

alessia0 Novi član

Ma ne, nisam svakako planirao izvaliti pare na 7800x3d ako mi jedine opcije budu trenutne cijene; ideja je ako ubodem ~350eur ili nize. Ima frajko na olx-u prodaje za 690km, mada priznajem koristeno, primjera radi.

Ali ako ne rijesim takvu varijantu, apsolutno ili 7500f ili - posto, boze moj, mnogo mi se svidjaju x3d chipovi, 7600x3d uzeti dok sam u DE, pogotovo ako bi ub'o kakav popust (koliko god da je dobar, 310eur mi nije neka cijena) - pa onda upgrade raditi pred kraj am5. U tu svrhu bi dao upfront malo vise na maticnu.

Uglavnom imam dobru ideju sta zbaviti, samo mi je pitanje vise bilo kako. Dosad sam uvijek komad po komad nadogradjivao, nisam from scratch konfu sastavio deceniju minimum :D

6. 7mediN

7mediN Novi član

koliko god da znaci taj dodatni l3 cache, cijena x3d procesora je previsoka.
    uglavnom su i rasprodani pa je minimalna sansa da se pojave sa vecim popustom.

7600x3d ima identicnu cijenu kao 7700x koji daje slican fps a dobijes 2 corea vise za bilo koji drugi rad pored gaminga.
    u slucaju da nisi bas neki hardcore esports igrac pa da ti znaci taj malo bolji 0.1% low fps, ustedi pare.

7. Hercegovacc

Hercegovacc Novi član

Hahah ma hajd isto je to, ja hercegovac ja mostarac :D:D, sinonimi su :D, hvala kolega na ispravci svakako . :)
    A kolega sto zeli sklopiti konfu bujrum nek se javi,ne moramo ni sklopiti , cisto savjet , preporuka, stojim na raspolaganju

8. zippoo

zippoo Veteran foruma

Neces se ti ljutiti,ti si moj drug :D
    Je li tako "mostarac" :D

9. Hercegovacc

Hercegovacc Novi član

Hahah 100 % , sve 5 :cool:

10. alessia0

alessia0 Novi član

Živio, šibnem poruku

11. 7mediN

7mediN Novi član

zna li neko ima li gdje kod nas da se uzme contact frame za am5 socket?

12. Reventon

Reventon Veteran foruma

Ne treba ti za am5, nema nikakvog efekta.

13. Picoooka

Picoooka Komšija

U nasim radnjama nema koliko znam,ali posalji bilo kojem OLX shopu iz BN ili BL ovaj link i narucice ti.

https://ipon.hu/shop/termek/id-cooling-abf-am5-cpu-tokozas-vedokeret/2319114

Ukoliko link ne radi jer imaju problema u zadnje vrijeme samo posalji naziv za contact frame :

ID-COOLING ABF-AM5 CPU

14. 7mediN

7mediN Novi član

necu onda ni stavljati ako ne pravi razliku, mislio sam imaju slican problem kao kod intela. hvala vam u svakom slucaju

15. zoi

zoi Veteran foruma

Može li se gdje nabaviti lian li a3 matx za neku razumnu cijenu? Kod nas na olx 370 KM, to je suludo. Jeftinije mi ga naručiti iz Amerike nego to platiti. Ponuda kućišta nam je baš loša.

16. Hercegovacc

Hercegovacc Novi član

Gledam neki dan lian li 011 vision chrome 114 dolara u americi, kod nas ne znam ima li ga ispod 500 maraka....ocajna je ponuda kucista kod nas

17. zoi

zoi Veteran foruma

Još imaš ove prodavače po olx koji kao sve mogu nabavit pa kad im se javiš kaže to se ne može nabaviti. Samo izgubiti vrijeme i živce sa njima.

18. 7mediN

7mediN Novi član

nisam obracao paznju slucajno sjebao saraf od bracketa na ploci, ne igra mi neku ulogu ova plastika ali ne mogu da je skinem

ima li ko kakve prijedloge?

https://imgur.com/a/wWKlfWH

19. Reventon

Reventon Veteran foruma

Pokusaj staviti papira na vrh odvijaca, mozda "uhvati". Ne znam jel tu + ili zvjezdasti.
    Ili ako mozes slomiti plastiku pa klijestima uhvatiti za glavu da odvijes.
    U najgorem slucaju valja ti burgijat, al to je velika sansa da ces nesto za*ebat.

Pazi na ta dva mala kondenzatora ili sta su vec, desno, blizu su.

Last edited: Dec 3, 2024 at 2:15 PM
  20. 7mediN

7mediN Novi član

uspio sam skinuti sa gumicom, mada mi ovo nije nikako trebalo, izgubih sat vremena zato sto sam glup

Stevie_Ray and Reventon like this.