Preporuka za smartphone

Discussion in 'TV, Hi-Fi, telefoni, tableti, satovi, IoT oprema' started by exchanged life, Sep 11, 2011.

1. adsubzero

adsubzero Komšija

Joj price sta je ovo, ko da slusam "normije" na nekoj facebook grupi... o_O

Covjece ne kupujes dionice brenda, nego JEDAN telefon. Ako ima kvalitet, ima hardver, ima softver, ima pouzdanost, kakve veze ima sto je brend nekada ranije izgradio imidz na jeftinim telefonima?? Ovo bi trebao da bude hardware base forum, a i ovdje slusam mantru Apple najbolji, ekosistem, imidz ovo ono...

2. zoi

zoi Veteran foruma

Normiji ne pričaju o telefonima. Kupe šta im se svidi u cjenovnom rangu koji ciljaju. Ne znaju ni šta je snapdragon a kamo li šta drugo. Jedino gigabajte i megapixele znaju.

3. Qler

Qler Veteran foruma

Ja sam imao P10 plus, P20 I P30. Bolji od Samsung, al sjebao ih USA sa Google ban...

I sad su mi P20 i P30 Backup telefoni.

4. Haker

Haker Veteran foruma

Jel ovo bilo "poslano sa mog Iphona"

Nažalost postoji razlog zašto je samo ostalo na samsungu i Iphone kada su u pitanju top telefoni, kineti i njihov software nema sta tu tražiti, hardware je isti u svih.

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

5. aNaToMiC !

aNaToMiC ! Overclocker

Istina ziva nazalost. A sto je jos veca tuga, ko fakat hoce sto manje zajebancije i nekih gluposti, a npr svidja mu se taj famozni "eko-sistem", bice jos ljudi koji ce prelaziti sa samsunga na jabuku.

6. adsubzero

adsubzero Komšija

Postoji. Imidz i mentalitet krda. Hardver je isti samo sto se tice cipseta kojeg uzimaju od istog dobavljaca (sto se tice SD varijanti).

7. zippoo

zippoo Veteran foruma

HWB clanovi "sirokih shvatanja" su postali toliki "pravolinijasi",da ce uskoro sami sebi uskratiti uzivanje u telefonima,jer "nijedan" telefon nece imati to sto vi "trazite" :D

Cekam prvo vece sranje Appla ,da ova mantra zazivi na forumu :D

8. aNaToMiC !

aNaToMiC ! Overclocker

Jok, daj da istresem milju i po za jebeni telefon pa da moram guglati i istrazivati kako da pogasim jebene reklame, hoce li mi viber i wapp raditi kako treba i slicno. Kad kupim nesto, zelim da radi kako treba i ocekuje se out of the box, kakvo ba tweakanje.

Isto ko da kupim procesor za pc i on je smece zivo out of the box, ali bice ok kad ja odem u bios i jebem se oko voltaza, undervoltanja, frekvencija i ostalih cuda. Daj ba

Postajete ko sekta neka, jebo jehovine svjedoke, kupi žaomi brt, najbolji omjer cijene i kvaliteta :D

Jeste, super su, za neki cjenovni range, a i to vise prije nego danas kad ko zeli android ima A seriju koja je relativno pristupacna. A da istresem 1500, 2000 markica za telefon i da ga ja jos moram sredjivati da bi radio kako treba, ne pada mi na pamet.

9. adsubzero

adsubzero Komšija

Tuzno u sta se pretvori ovaj (nekadasnji) forum za tech entuzijaste, kad je par klikova teret. :)
    BTW pricamo o flagship telefonima, kakve reklame? A kao da ne obrises bloatware ili pogasis opcije koje ti ne trebaju na Samsungu ili iPhone-u? Znaju oni tacno sta prosjecnom korisniku treba :D

10. zippoo

zippoo Veteran foruma

Ja ne znam je li ovo smjesnije ili tuznije citati ??
    Odrasli ljudi sa ovakvim "pogledima" :D

Btw. na trzistu ima sigurno 10 dobrih proizvodjaca android telefona i svi oni imaju i dobrih i manje dobrih modela kao i svoje izvedbe android skinova kao i svaki svoj bloatware.
    Evo primjer bloatwarea Samsunga,kojeg ne mogu obrisati sa telefona...milion google aplikacija koje uopste i ne rade za nase trziste. Primjer je Android TV...to je prva app koju ja obrisem i sve one koje nemaju veze sa nama i ne koriste se. Na Samsung telefonu se ne moze obrisati nijedna od tih.

Toliko hvaljeni Samsung i njihov skin :D
    Onda ono sranje da ne mozes out of the box iskljuciti telefon na power dugme,nego moras pritisnuti istovremeno power+volume down da se otvori meni za gasenje. Pa to odes u postavke i iskljucis bixby asistenta,koji se javlja na power dugme. Svaki put zbog ove gluposti mi dodje da ga razbijem,dok nadjem u postavkama gdje se to iskljucuje.
    I svaki proizvodjac ima ovako nesto sto ne mozes obrisati.
    Ja jedino sto mogu priznati kao manu je da nekoga zapadne telefon sa kineskim softwareom,tj. za kinesko trziste a da on ne zeli ili ne zna da mu promijeni ROM i instalira neki globalni.

Ove sve ostale gluposti,koje se koriste manje vise,na svim telefonima rade...android je android,skin je nebitan .
    Ja sam i koristio puno raznih telefona i raznih brendova i skinova i kineske i flashovao i popravljao i svasta nesto... i ne vidim uopste uporiste u ovom vasem pljuvanju svega sto nije Samsung ili Apple.
    Da li vi to radite iz neznanja ili jednostavno,hvalite ono sto koristite i tako opravdavate sebi placeni iznos,to neka ostane vama ?
    Ali tvrditi da u 2024. ili 2025. android telefoni srednjeg ili najviseg ranga ne valjaju kod ostalih proizvodjaca je teska blamaza. Prvo da bi imali kredibilitet da tako nesto napisete,trebali bi probati sve te druge telefone i android skinove. Mi kao trziste ovdje smo beznacajni...trendovi se prave za kineze,indijce,amere a EU sta zapadne od toga.

11. Qler

Qler Veteran foruma

Meni je Huawei UI odlican, Google Pixel nako, nije los, Samsung, isto, ima dobrih stvari (sinoc se sjebo jaran, nesto racunali i ja izvukao digitron, i ono podesio opacity) vidi kaze sto ti je to dobro. On samo iPhone nosa... ne zna da ima bolje :) kod Xiaomi sam rekao, nervira mi njhov UI, i iskreno, evo za par dana 40 kuka punim, nemam vala zivaca da ista cackam. Sony UI mi nije los isto. OnePlus je dobar, ovo ostalo iskreno nisam probavao, ili se ne sjecam...

12. dams82

dams82 Overclocker

Jbg sad, ti bi razbio Samsung zbog par klikova da pogasiš neke opcije koje dolaze out of the box? Da ugasiš Samsung ne treba ti fizička tipka, povučeš odozgo dva puta i imaš gašenje i restart....

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

13. Pelikan

Pelikan Veteran foruma

Vidis da se covjek u isto vrijeme cudi kako je nama mrsko gasiti reklame na kinezima, a onda bi razbio Samsung zbog bixby :D bipolaran :D

14. selvin

selvin Moderator

Hardver je jedna od minimalno 10 stvari koje cine mobilni uredjaj. Jedino to imaju da mogu reci da su konkurentni sa vrhom ponude. Sve ostalo je losije i ne opravdavaju cijenu koju su stavili za flagship. Da bi bili privlacni tech entuzijastima moraju imati nizu cijenu. Zasto bi neko placao isto xiaomi kad za iste pare ima bolji uredjaj? Ako apple/samsung imaju porez na budale sta tek reci za xiaomi koji sigurno ima jeftiniju i prozivodnju i jeftiniji development a da ne pricamo o marketingu i researchu. Uzimaju lopatom krajnjeg korisnika.

aNaToMiC ! and apokalipso like this.
  15. NaLe!

NaLe! Aktivista

Meni je manje upadljivo da koristim NextDNSa i AdGuard DNSove, jer su "namjesti i zaboravi". NextDNS ima opciju izbora listi ili da dodaš dodatne stranice po želji. Besplatno po određenom broju querja, s tim da sam probio limit samo kada sam dodao na Windows i 2 Androida isti račun.

Na VPNu stalno se vrti notifikacija (makar bilo kada sam koristio Blokadu i DNS666), ne znam je li i sada tako?

16. Reznor

Reznor Overclocker

Jučer od prijateljice čačkam nekakav Huawei, ručno joj trebalo instalirati one Google Docs, Sheets, itd.
    Onako fin telefon. Iz firme mi je u ruke došao onaj P30 Pro, baš mi se svidio. Želja mi je jednom bila uzeti onaj Mate s ringlom pozadi, je li to 50ka Pro bila :D

Xiaomija je bilo kod mene više, bilo je boljih i lošijih, ali iskreno kao i ostali ne bih da dajem tolike pare na budget brand, posebno ako planiram mijenjati svake godine, em ću teže prodati, em će izgubiti vrijednost (koju ću morati oboriti da ga prodam). Tako nešto je bilo sa Mi 9 koji je bio tada skoro nov bez traga korištenja, mada davno ga prodah.
    Što se samog Xiaomija softverski tiče, cijeli UI je pun bugova, plus kao Android developer znao sam se malo ispatiti s njihovim internim aplikacijama pogotovo što imaju onaj Cleaner koji se pokrene pa pobije sve procese.
    Dragi su mi bili telefoni Pocophone, Poco X3, Mi A3, Mi 9, nisu stvarno loši uređaji, lijep UI, veseli zvukovi i teme. Eh da i taj A3 je imao Android One, ali je bio bugav kao i sve od Xiaomija i imao laga u korištenju. Obično kod nekih jeftinijih tipa Redmi može da počne da se dešava random bootloopanje i restartovanje, ako factory reset ne pomogne, onda je emmc/nand gotov.

Pixel mi je idući izbor kada opet posao krene, hardver jest onako kriza s onim Tensorom, ali ova 9ka je solidna, plus dosta sliči iPhone sada.

Samsung - eww to ne bih sa onim svim bloatware, otac ima A54, nije loš telefon hardverski, ali mi je UI dosadan i ima onih aplikacija raznih njihovih što iskaču pa se još treba logovati kroz Samsung račun, postali skoro ko i Xiaomi s time. Kako je i onaj dedoimedo pisao solidan midranger, ali ima tih softverskih propusta. Interesantno je da mu je baterija dobra iako je Exynos.

iPhone - šta znam, nema priče solidan hardver, solidan OS, ali sve dok imate što vam treba. Ako nemate, sideloadanje ne ide kao na Androidu, ima način, ali se app potpišu na 7 dana i valja stalno obnavljati. No iOS je jednostavno iOS, neke stvari se vuku od davnina i može samo da ti sjedne ili ne sjedne, dalje diskusije nema :D
    Ono što mi nema logike je da i dalje tuše 60Hz u non-Pro modelima i bez Always On, iako sva konkurencija u tim "običnim" varijantama nudi standardno 120Hz. Slično prodaju onaj Apple Studio monitor koji je isto tako 5K, ali 60Hz za "skromnih" $1599.

Jedino mi je ovaj mobilni AI onako meh, neovisno od platforme, ne vidim veliku upotrebnu vrijednost toga još uvijek, osim što je hype. Meni kao programeru bi trebao takav AI da mi ubrza određene zadatke, skoro se prihvatih rada i na grafičkom sadržaju, a iskreno kad nemaš mnogo vremena za te stvari super dođe iako opet treba uzeti s rezervom.

Telefone koje ne želim ni pod razno razmatrati su oni Fold i Flip od Samsunga, posebno onaj novi Pixel Fold. I dalje želim vidjeti na tržištu male telefone do 6" i ako neko uvede mogućnost fizičke tastature kao na Blackberry Priv to bi bilo isto super.
    Sad naravno svako nek uzima šta hoće, ne treba biti rob brendova, ali treba malo i istražiti u cjenovnom rangu šta uzimaš, da se ne osjećaš "prevarenim" poslije :D
    Osim ako si neki instagram influenser, fitness trener, onda ide iPhone Pro Max obavezno bez dalje diskusije :D

17. adsubzero

adsubzero Komšija

Samsung vjerovatno ima najbolji UI danas, sto se tice upotrebljivosti i modifikacije (posebno ako koristia Good Lock). Nazalost nije najbrzi niti najfluidniji, ta titula ide ColorOS-u.

18. adsubzero

adsubzero Komšija

Po cemu? Po re-sale vrijednosti?

Ne znam za vas ali mene ovo kao korisnika vrijedja

19. zoi

zoi Veteran foruma

Još preko tog kad povuče dva puta odozgo odmah imaš i side button settings, ne moraš usta tražiti po settings aplikaciji gdje s mijenja. Toliko čačka telefone a nije toga svjestan :)

dams82 likes this.
  20. adsubzero

adsubzero Komšija

Mislim da si promasio poentu. Neki odbijaju cijeli svijet brendova zbog toga sto je tesko uraditi par klikova, a eto isto i na Samsungu moras uraditi par klikova da bi imao najnormalnije funkcije i bez smetnji. Razlika je sto si ti navikao na to i znas sta treba. Ali kako bi neko ko je npr. uvijek imao iPhone i sada presao na Samsung mogao da zna to sto si naveo i sta bi oni rekli? To isto odbija ljude, ali realno ni jedna od tih stvari nije (odnosno *ne bi trebao biti) problem za nekog ko je mladji od 60 g.

Last edited: Jan 20, 2025
    zippoo likes this.