Preporuka za smartphone

Discussion in 'TV, Hi-Fi, telefoni, tableti, satovi, IoT oprema' started by exchanged life, Sep 11, 2011.

1. selvin

selvin Moderator

Kako rekoh hardver je jedna od 10 stvari. U ostalih 9 xiaomi je donji. Ne moze biti isto para nema sanse...

2. zoi

zoi Veteran foruma

Prije će biti da si ti promašio poentu, jer je priča krenula od toga da Xiaomi teško prilazi kao high end brend. Ovo sa dugmetom i Samsungom je nevezano za to. Za svaki telefon imaš početno postavljanje, kasnije se podešavanja samo prenose iz clouda na telefon i to nije problem, makar meni.

Xiaomi fanovi postali gori od iphona haha. Ne smiješ ništa reći protiv Xiaomia, odmah ide armija da brani.

3. adsubzero

adsubzero Komšija

A zasto, zato sto ljudi kazu hoce da sve radi "out of the box"? I onda obican korisnik se slomi da skonta kako da iskljuci bixby bloatware i da normalno gasi telefon. Ali to se presucuje i prasta Samsungu. A Xiaomi ne valja jer treba uraditi par klikova da iskljucis nesto drugo sto ti ne treba. Mislim smijesno, a znas i sam da ni ja ni Zippo nismo fanovi Xiaomi-ja.

4. adsubzero

adsubzero Komšija

Navedi 1 od tih 9 stvari? Softver je donji? Ok, jeste. Iako je HyperOS sada dosta bolji ali nema veze, prepoznajem nedostatak i treba izvagati sa ostalim faktorima. Sta jos? Gubi na cijeni? Meni to nije validan argument uopste. Kupujes telefon da ga koristis sad, pa nije nekretnina.

5. Haker

Haker Veteran foruma

Najjače kao da smo mi neki pećinari pa samo zippo "cacka" telefone. Baki sam kupio xiapmi tablet jer je po specifikacijama značajno bolji od samsung ekvivalenta za istu cijenu, radi posao ja ga ne bih nikad koristio, njihova verzija androida je troma puna bloatwarea i izgleda kao da ga je dijete od pet godina dizajniralo. Stari koristi note 10pro, opet isto, i opet za tako starije ljude u budget varijanti ok.

Meni je telefon postao nužnost, nikakav užitak. Nije problem sve podesiti out of box ali jednom kada to uradim neću više da imam bilo kakav problem da ovo osnovno sto koristim radi savršeno. Znam da samsung ima za klasu bolji software i to je to.

Romove sam instalirao prije deset godina, sad da mi platis ne bih.

Konto sam na samsungu obrisati bloatware ali stvarno se sve moze disable i kao da ne postoji i odustanem, čak sam neke samsung stvari vratio, imaju dobrih aplikacija

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

6. Haker

Haker Veteran foruma

Meni i danas slike sa pixela 5 najbolje izgledaju a senzor je prastari tamo jos od pixela 2. Toliko koliko su danas spec bitne posebno za kameru

7. EL NINO CFC

EL NINO CFC Veteran foruma

Razlog je taj sto kinezi ne napadaju vise europsko trziste kao prije, a ne nedostatak kvaliteta.

Oppo, Vivo prave odlicne uredjaje, posebno flagshipe. Ja ne znam ni kakva im je dostupnost u americi.

Eno i novi flagship od Honora, Magic 7 pro, ima slabiju bateriju za europsko trziste neko za kinesko.

Xiaomiju kako u svijetu tako i u europi se gradio kao najbolje rijesenje ulozeno-dobiveno. A za high end uredjaje uvijek je bio samsung ili apple. Tako da ljudi kad odluce da uzmu nesto jace, biraju izmedju ta dva brenda.

Dosta poznanika je preslo sa nekih low end, mid end xiaomi telefona, pa i sa slicnih samsunga na iphone, pa poceli pricati kako iphone dere perfomansama, i kvalitetom.

8. adsubzero

adsubzero Komšija

Ma ljudi treba da odmaknu od ovog mentaliteta da su Xiaomi/kinezeri za sirotinju. Treniraju te mentalno da je Samsung i iPhone najbolji u visokoj klasi jer su najpopularniji, a samo se ogranicavas bez razloga. Isto kao da kupujes telefon radi nekog drugog. "Sta ce ko pomisliti o meni sto sam tolike pare dao na Xiaomi". Djecije price.
    Bez uvrede ikome, ovdje smo raja svi, bezazlena diskusija :)

9. selvin

selvin Moderator

Evo 6 brzinskih, nije 1: Softver losiji, podrska losija, quality control za softver losiji, quality control za hardver losiji, inovacije dobijas kad iskopiraju druge, gubi na cijeni 50% kad ga otpakujes (nek gubi na 3 godine 100%, ali ako mi se ne svidja kroz mjesec, izgubio sam 1000KM samo jer sam ga kupio? lupam 2500 kosta nov, a koristen mjesec 1500 i ne moze se ni prodat), itd. Sta placas 2500, hardver koji vrijedi 200-300$ (tako pricaju za iphone)?

Haker likes this.
  10. adsubzero

adsubzero Komšija

Eto vidis. Ne znam odakle ti ideja da je to tako... Jesi li ikad uporedio sa Samsungom? Ovo uopste ne vrijedi za high-end Xiaomi Ultra modele. Tacno je da se Samsung lakse proda, ali sa gubljenjem na cijeni nisu uopste toliko razliciti.

Evo otvoris olx, najjeftiniji Xiaomi 14 Ultra polovan 1600. Nov je 1800 (telefon je izasao prije skoro godinu).
    Onda ukucaj S24 Ultra, najjeftiniji polovan 1400, a novih se nadje 1500-1600. Xiaomi 512GB, Samsung 256GB. Gdje je ta razlika koju spominjes?

Svi kopiraju jedni od drugih i implementiraju na razlicite nacine. Ne vidim zasto je Xiaomi na meti a recimo Apple nije, ili bilo ko drugi? Kad ce doci vrijeme da Samsung ponovo nesto inovira? 4 godine daju iste stvari, isti dizajn i sad ubacuju AI sranje.

11. selvin

selvin Moderator

Mislis sad ubacuju AI sranje koje ce xiaomi ubacit u sljedecoj generaciji? :)

A s cijenama, lupio sam onako ali ocigledno nije daleko. A nov za 1800 da kupis a da te glava ne zaboli kako vidim nema. Uostalom ako je jos s24 ultra jeftiniji, pa nemas se sta razmišljat :)

Medju prvim sam na forumu kupio kineski telefon kad smo pokretali tu temu ovdje, ali ovo sad sta xiaomi radi sa flagship cijenama mi nema opravdanja nikakvog.

12. AggressoR

AggressoR Komšija

Na ovom forumi izgleda nema Krize, svi zaradjuju ogromne pare pa nije problem ni uzeti s24 nov ili iphone 16 pro.

Trenutno koristim redmi note 13 pro (4g) vec godinu dana i za sad jedini problem sam imao s messenger notifikacijama ali sad radi bez problema.
    I kako sam ga uzeo ne razmisljam vise davati 1000 ili vise za telefon, jer sve se svodi na poziv, viber, messenger, email, sto isto ce raditi i na telefonu od 500km i od 2400km.

Prije dok su cijene i bile nekako normalne uzimao sam top ponudu. Xperia S, galaxy 4, galaxy 5, Huawei p20 (nikad bolji telefon, da mi nije ispao mislim da bi ga jos koristio) cim bi izasle na trziste. Tad je cijena tih telefona bila oko 1000km.

I kako vidim, moj telefon je izgubio oko 100km na vrijednostinu godinu dana, sto i nije lose jer sam prosle godine tel platio oko 500km.

Danas se vise ime prodaje a ne kvalitet telefona i mogucnost.

13. selvin

selvin Moderator

Za taj budzet i jest xiaomi. Ali za 2500 nije. Mozda ce bit, sad ne vrijedi taman da ima 99 jezgri procesor i 99GB RAMa.

Nema krize sigurno cim se predlaze da se za xiaomi baci 2500 jer je dobar hardver.

14. Haker

Haker Veteran foruma

Hajde da vidimo kada će prodati tog xiaomija za te pare. Kod nas ne treba vise ništa gledati polovno, ljudi hoće da koriste i da prodaju za iste pare.
    Ja kupio s23 nov za 1300 to je neki gornji limit za telefon. Ko kupuje radi nekog statusnog simbola.je za mene mentalno oštećena osoba.

15. adsubzero

adsubzero Komšija

AI svi ubacuju, imaju ga i Vivo i Oppo kojeg sam prethodno imao. Nije to Samsung svakako izmislio. Nego ja te pitam sta je Samsung novo ubacio (pa i kopirao) a da ima smisla mijenjati? Jedina promjena koju vrijedi spomenuti je da su u S23 seriji ubacili Snapdragon u sve modele.

Imam jer ne dam iz principa da mi uvaljuju godinama reciklirani hardver (a svakako mi na tom telefonu nema nista zanimljivo). :)

To ti je sad strawman argument al dobro hajde :D

16. AggressoR

AggressoR Komšija

Realno gledano, bacanje je para koji god uzmes u toj cijeni.

zippoo likes this.
  17. zoi

zoi Veteran foruma

Za moje roditelje i mobitel od 600 KM je bacanje para.

18. adsubzero

adsubzero Komšija

Pa zato se i posmatra tako. Nekome jeste, nekome nije. Vecini ljudi ne treba i onda jeste bacanje para. Nije telefon investicija pa da gledas povrat novca. Kupis ono za sta imas para i sta ti se svidja. Ako si vec u glavi jasno odlucio sta ces, onda nema dileme. Ako si neodlucan, onda uzmes sve opcije a ne da se ogranicavas fiktivnim faktorima i kupujes po brendu umjesto po modelu.

19. igor.g

igor.g Komšija

Samsung izgleda i dalje na starim Lithium baterijama za novu S25 generaciju sa nižim mAh ratingom kao i 25W charge na regularnom S25, sramota baš. Svi Kinezi prešli na silicon carbon, jedva čekam nove PC handhelde sa novim jačim baterijama u istom formfactoru.

Kinezi već najavljuju da će ove godine biti i 7000+mAh 6.7" telefoni.

Last edited: Jan 20, 2025
    EL NINO CFC likes this.
  20. mobsterc

mobsterc Overclocker

Meni ni samsung ne opravdava cijenu, vise inovacija je imao xiaomi u zadnje vrijeme. Vec sam pisao da je qc za hw pao kod samsunga, previse uzoraka sa problemima u blizoj okolini. Xiaomi ima losiji softver, sve i da je bara bara - ruzan je. Tu previse kopiraju, nemaju svoj izricaj i vidi se da je salata od dizajna. To su sve neki razlozi sto sam presao, svi se uzdigli cijenama, krenu sa 2500 pa su brzo na 1800, a i to je dobar pokazatelj vrijednosti. Sa druge strane, prije cu dati na telefon cifru, nije mi zao jer je to nesto sto koristim najvise ako ima bilo kakav upgrade da je meni zanimljiv