Provjera PIK prodavača - If it sounds too good to be true, it probably is

Discussion in 'Generalna diskusija' started by NaLe!, Jan 18, 2014.

1. alessia0

alessia0 Novi član

long shot ali je li ko imao iskustva sa korisnikom denissuljic na olxu? fin broj završenih oglasa, sve pozitivni dojmovi, sve na broju što se tiče papirologije o kupovini i garancijama za korištene stvari - naime prodaje u komadu CPU/matičnu/ram setup koji mi odgovara po dobroj cijeni, ali mi je uvijek prpa uzimati nešto mrvu skuplje korišteno kada nisam u istom gradu da mogu uživo provjeriti

2. Hercegovacc

Hercegovacc Aktivista

I Hercegovac tj. moja malenkost a i Sebirad su regularni, nismo nikakvi prevaranti, za Sebirad licno tvrdim da je momak regularan i posten jer sam od njega kupio laptop. Sto se mene tice mogu kolege sa foruma da potvrde i oni koji su se licno sreli sa mnom oci u oci a i oni kojima sam slao postom artikle. Od kolege @iPlay sam kupio printer, od Sebirad laptop, kolegi @Stryker sam prodao Cpu R5 5600X, kolegi @dino73n napojnu i graficku poslao postom itd itd. U zivotu nikad nikog nisam prevario, a pogotovo ne namjerno. Zaista mi nije cilj rasprava niti da vise dokazujem da nisam prevarant , razumijem i sumnjicavost pojedinih na forumu jer je mnogo prevaranata danas... ono sto imam od artikala dajem s obrazom i postenjem, ako mogu kome pomoc pomoci cu, a odmoc necu sigurno. Sve je javno i transparentno sto se tice mene ako ikog ikad zakinem bujrum neka odmah javno obznani . Eto, kao sto rekoh nije mi cilj nikakva rasprava vec da se ta sumnjicavost okonca i da prestanu prozivanja . Svako dobro od mene cijenjene kolege :)

p4ja, Ragnarok, bhd and 5 others like this.
  3. iPlay

iPlay Komšija

To je uvijek tricky sa skupljim stvarima. Uglavnom se vodim sljedećim:
    • Gledam kada je profil registrovani i ako je mlađi od 5 godina ne kupujem osim ako ima baš pozitivnih recenzija i raznih proizvoda koje je prodao tipa: gume, dječja kolica itd. itd.
    • Gledam koliko ima pozitivnih recenzija i šta ima od Završenih artikala (kao što sam naveo iznad, tipa dječja kolica, krevetić, gume i sl.). To mi je plus... nikad nisam imao negativno iskustvo sa takvih profila.
    • Ako nema upisan broj telefona i/ili ako broj nije verifikovan tu nemaš šta gledati.
    • Ponekad nazovem osobu direkt da vidim s kim razgovaram i po glasu se može dosta zaključiti i pošaljem poruku na Viber (profilna slika!)
    • Uporedim slike proizvoda sa drugim slikama profila jer se zna desiti da sa tri profila objave jedan te isti artikl a sve isti tepih npr. :D
    • Pretražim HWB da neko već nije pomenuo tu osobu na ovom Thredu.

Last edited: Jan 15, 2025
  4. Reznor

Reznor Overclocker

Sve što kupih od naroda s ovog foruma radilo je i radi i sad.
    Na piku kupih dosta dobrih i povoljnih stvari nekad davno, sad je sve mačak u vreći, i ovo što iznad provjeriš može biti tačno, a može imati i skrivenu manu, opet polovno je donekle razumijem. Jedino možda novo i od ovih provjerenih shopova koji imaju fizičku radnju da je baš pouzdana kupovina.
    Tipa ja uzeh od onog nekog mobnet Tuzla, iako ima fizička radnja i posluje dugo te je bio dogovor da se paket može otvoriti, došao poštar nije mi dao da provjerim da u kutiji nije hrpa cigli, još me uvjerava kako ljudi daju hiljade KM bez provjere, rekoh to je njihov problem. MacPro je bio u pitanju konkretno (iz potpisa).

bhd likes this.
  5. iPlay

iPlay Komšija

Slažem se sa tobom. Napisao sam mu čisto moj način provjere artikla prije kupovine. Što se tiče raje sa HWB, radi sve dan danas i tu nemam sumnje.
    Ja inače svaki paket koji šaljem stavim da kupac može otvoriti i pogledati, tražio ili ne.

Reznor likes this.