SSD diskusija

Discussion in 'Monitori, storage, kućišta, periferija' started by GW, Mar 21, 2009.

1. Neo Bahamut Zero

Neo Bahamut Zero Veteran foruma

2. Zeleni

Zeleni Network Ninja

Corsair. Nije neka razlika opet imam f120 i sluzi me dobro.

Sent from my Desire HD using Tapatalk

3. Sena

Sena Veteran foruma

Jos jedan glas za corsair

4. selvin

selvin Moderator

Za mene je bolja kupovina Crucial M4 :) Imas mislim njegov test gore u roundup-u sto je GW stavio.

5. GW

GW Moderator

6. Neo Bahamut Zero

Ovaj Corsair se izgleda tek pojavio prije dva dana:
    http://www.engadget.com/2011/07/05/cors ... -this-mon/
    Mozda ispadne bolji od Cruciala kada se pojave recenzije. Jako je iritantno sto se na svim boljim hw sajtovima nalaze recenzije samo 120+GB diskova, a ovih slabijih nigdje.

7. Esh

Esh HWB

Sta mislis zbog cega?:)
    GT verzija ide u prodaju tek krajem mjeseca.

8. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Ovo je pogotovo izrazeno sa novom Sandforce generacijom, na recenzijama sve basnoslovno skupi 240GB diskovi.

9. Zeleni

Zeleni Network Ninja

Mogu li ja, mogu li ja ;)
    :smt006

10. Neo Bahamut Zero

11. Neo Bahamut Zero

12. Esh

Esh HWB

Ne izgleda kao losa opcija, a za 90-tak eura bi se mogao nabaviti i novi OWC model kapaciteta 60 GB, sa novijim kontrolerom.

13. Stevie_Ray

Novi Sandforce diskovi su problematicni, ali stari su presli na 25nm NANDove, zbog kojih su sporiji od starih diskova sa 34nm chipovima. OCZ je imao fail sa tim diskovima, jer su odjednom poceli valjati modele sa 25nm chipovima, bez ikakvog znanja korisnika, pa je bilo puno frke.

Preporuka je Samsung 470, obzirom da s tim diskovima nema nikakvih problema, a po performansama su konzistentni i ne ovise o tipu podataka (kompresija ili ne).

Ja osobno cekam nove Samsung SSD-ove, ili da Sandforce rijesi probleme sa novim kontrolerima, ali ne izgleda da ce se to desiti. Vec je izaslo brdo novih firmware-a, a problemi su jos tu. Narocito su pogodjeni oni sa Intel plocama novije generacije (P55, P67 i sl.)

14. Neo Bahamut Zero

Za tu losu ocz-ovu 34>25nm tranziciju sam cuo, ali opet kontam da razlika nije prevelika. Pogotovo sto se kod nas osim onih budjavih Kingston diskova nista ne moze nabaviti po normalnim cijenama. Nisam upucen u Samsung SSD-ove, pa cu i to pogledati. Sigurno mislis na ovaj model: http://tinyurl.com/3prj39t
    Inace, ova radnja u Minhenu mi je za sada jedina opcija povoljne nabavke hardvera. Poslao sam im upit oko Crucial M4 64GB diska jer ga nikako nemaju zavedenog. Corsair Force GT je osjetno skuplji, pa je otpao iz proracuna.

15. Stevie_Ray

To je taj Samsung. Nisam ni ja znao, ali to je Samsungu vec peta generacija SSD-ova.

Recimo Intel 320 je dobar, ali i on ima "8MB bug". Ako mozes nac stariji Intelov X25-M od 80GB, to je isto dobar drive bez ikakvih problema.

16. Neo Bahamut Zero

Taj Intel od 80GB jos drzi prosjecnu cijenu oko 180€ sto je previse s obzirom da se za istu lovu moze uzeti 128GB recimo ovaj Samsung ili Force GT 120GB.

17. Esh

Esh HWB

Cisto kao informacija, mislim da je Intel Series 320 80 GB oko 140 e u Njemackoj, problem koji Stevie spominje su rijesili prije 10-tak dana.

18. Neo Bahamut Zero

19. Esh

Esh HWB

Ne mora znaciti. Bas neki dan sam gledao Intelov support forum i djeluje da je dalja pojava ovog ili slicnog problema poprilicno izolirana.

20. Neo Bahamut Zero

Kada bi kojim slucajem kupovao kod nas taj SSD disk, to bi doslo u obzir, ali velika je gnjavaza dovuci to iz inostranstva i skontati da si medju onih 1% nesretnika sa tim problemom. U svakom slucaju svaki savjet je dobrodosao, a u medjuvremenu cekam da mi jave cijenu ovog Cruciala od 64GB.