SSD diskusija

Discussion in 'Monitori, storage, kućišta, periferija' started by GW, Mar 21, 2009.

 1. GW

  GW Moderator

  Obavezno štivo:

  * AnandTech: http://anandtech.com/storage/showdoc.aspx?i=3531 (objasnjeni problemi sa JMicron kontrolerom te kako uticu na performanse)
  * PC Perspective: http://www.pcper.com/article.php?aid=669 (analiza performansi SSD-ova nakon intenzivnog koristenja)
  * PC Perspective: http://www.pcper.com/article.php?aid=691&type=expert (novi firmware za Intel X25-M SSD i analiza performansi)

  * Hardware Base: http://www.hardwarebase.net/recenzije.p ... ika%C5%BEi (uvod u SSD arhitekturu, JMicron problemi i detaljna analiza performansi)
  * HWB - recenzija G.Skill Falcon SSD-a sa Indilinx kontrolerom: http://www.hardwarebase.net/recenzije.p ... u_stranicu

  * Overclock.net: http://www.overclock.net/t/1156654/sean ... -ssds-hdds (Sean's Windows 7 Install & Optimization Guide for SSDs & HDDs)
   
 2. Esh

  Esh HWB

  Re: The SSD Anthology

  Trebao si napraviti kvalitetniju temu! Clanak je jako dobar, ali si zbog foruma i ostalih mogao izvuci 5-6 recenica, eventualno svojim rijecima, pa tako izdvojiti u cemu je problem sa SSD-ovima koji su trenutno na trzistu, sta se desava nakon produzenog koristenja, zbog cega su Intelovi SSD-ovi i dalje najbolji i sl. Na taj nacin se mogao kreirati posten thread tipa "SSD problematika", a ovako "evo ti link i haj se j...".
   
 3. GW

  GW Moderator

  Re: The SSD Anthology

  Evo onda ukratko... SSD-ovi su dosta brži od HDD-ova, ali za sad imaju problema kao i svaka nova tehnologija. Ništa ozbiljno što se tiče nekih, a opet drugi su praktično neupotrebljivi. Idemo redom...

  "Random write performance" problem sa JMicron kontrolerima - U normalnoj upotrebi OS piše na disk nasumično vrlo male količine podataka (4KB i sl.). Western Digital VelociRaptor 300GB HDD u toj situaciji ima latenciju (dakle vrijeme potrebno da se ti podaci zapišu na disk) 7.2 ms, dok JMicron JMF602B MLC SSD ima latenciju katastrofalne 532.2 ms. Upravo ova karakteristika čini razliku između dobrog i lošeg SSD-a.

  Problem usporavanja SSD-a sa upotrebom (samo pisanje, čitanje ostaje brzo kao i u novog diska) - Potiče od osobine SSD-a koja diktira da se može čitati/pisati po 4KB, ali se može brisati minimalno po 512KB. Kako koristimo disk, brišemo, pravimo fajlove, disk mora puno žonglirati podacima i zato uspori. Detaljnije pročitajte na linku.

  Treba i spomenuti glavni razlog zašto su SSD-ovi puno brži od USB flash stick-ova iako koriste praktično istu memoriju. Razlog je paralelizam. Više čipova se koristi odjednom.

  Zaključak bi bio da su Intel SSD-ovi najbolji, ali i koštaju najviše. Jeftiniji su sporiji, ali su opet korisni ( OCZ Summit i Vertex). Jedina isplatna namjena im je kao boot/aplication disk. Za smještaj velikih količina podataka su preskupi.
   
 4. Stihoklepac

  Stihoklepac Moderator

  Re: The SSD Anthology

  Koliko ja znam problem ja JMicron kontrolerima je izrazen samo kada se koristi Samsung memorija i da se problem ispravio koristenjem veceg cachea.

  Opet ssd ce imati sansu tek kada padne ispod 75€ za recimo 64gb uz 3-5 godine garancije
   
 5. Esh

  Esh HWB

  Re: The SSD Anthology

  Pa i nije bas. Upravo ovaj clanak koji je linkan u prvom postu govori o tome da veca kolicina cache memorije te koristenja dva JMicron kontrolera jesu pomogli u poboljsanju performansi, ali ne i rijesili sve probleme prve generacije tog kontrolera, tako da je zapis manjih datoteka i dalje killer, kao i neku r/w multitasking.
   
 6. GW

  GW Moderator

 7. Esh

  Esh HWB

  Re: The SSD Anthology

  Dobro je sto se jos jedna kompanija ukljucila ozbiljnije u razvoj SSD kontrolera jer poznavajuci Intel, oni nece sniziti cijenu dok se ne pojavi nesto sto je po svim mjerilima bolje od njihovog rjesenja, ili dok oni sami ne ponude nesto bolje.

  Takodjer, zanimljivo je uociti i kako u ovom konkretnom slucaju dolazi do izrazaja velicina kompanije, odnosno broj inzenjera i mogucnost testiranja na velikom broju razlicitih platformi, odnosno u razliticim scenarijama, buduci da je bez obzira na potencijal OCZ Vertex SSD-a te koristenog kontrolera ipak neozbiljno par puta mijenjati PCB te ponuditi bezbroj razlicitih firmware verzija za nesto sto bi trebala biti osnova sistema, odnosno mjesto za skladistenje podataka.
   
 8. Stihoklepac

  Stihoklepac Moderator

  Re: The SSD Anthology

  Ako mene pitas dok WD R&D ne ulozi malo vremena u novu SSD poslovnicu nista od dobrih a jeftinih SSD-ova, naravno i Toshiba ulazi na to trziste ali misim da necemo imati neke koristi jos bar godinu, dvije pogotovo jer sada svi rezu troskove tako da ne treba biti preveliki optimista.
   
 9. Esh

  Esh HWB

  Re: The SSD Anthology

  Ne bih narocito isticao WD, mislim da su oni ipak znatno dalje od nekih konkretnih rezultata u odnosu na recimo Samsung koji treba da sredi kontroler te jednostavno ima takve kapacitete da ponudi kvalitetna rjesenja. Ja sam uvjeren da cemo do kraja godine imati SSD-ove koji nude sve sto nude danasnji Intelovi modeli uz 50% nizu cijenu.
   
 10. Stihoklepac

  Stihoklepac Moderator

  Re: The SSD Anthology

  Smijes li chewape u Besku zaloziti u tu izjavu u vezi cijene i performansi?


  ;)
   
 11. Esh

  Esh HWB

  Re: The SSD Anthology

  Naravno, samo predlazem da ukinemo limit.
   
 12. Esh

  Esh HWB

 13. Esh

  Esh HWB

 14. GW

  GW Moderator

  Re: The SSD Anthology

  Cijena naravno žara.
   
 15. Esh

  Esh HWB

  Re: The SSD Anthology

  Cilj je dobiti SSD kvalitete tipa X25-M i kapaciteta 80-128GB za nekih 150 dolara do kraja godine, sto je realno i za ocekivati.
   
 16. GW

  GW Moderator

  Re: The SSD Anthology

  Ma 64GB je i više nego dovoljno za sistemski disk. Meni bi bilo dovoljno i 32 GB SSD brzine. :D
   
 17. Esh

  Esh HWB

 18. Esh

  Esh HWB

 19. GW

  GW Moderator

  Baš su se potrudili. Zanimljivo je i koliko Windows nije prilagođen radu sa SSD-ovima. Valjda će Win7 biti puno bolji po tom pitanju.
   
 20. Esh

  Esh HWB

  U sustini ce Win 7 imati neke, hajde da ih nazovemo automatizacije, svega sto je spomenuto na linku iznad, dakle, sistem ce prepoznati SSD i iskljuciti nepotrebne stvari poput indexiranja i slicno, dok nesto konkretnije tipa TRIM (da se ne usudim reci novi file sistem) ne treba ocekivati s retail verzijom.