SSD diskusija

Discussion in 'Monitori, storage, kućišta, periferija' started by GW, Mar 21, 2009.

1. dmr

dmr Veteran foruma

To je to :D

Picoooka likes this.
  2. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Gdje je heatsink?

Sent from my iPad using Tapatalk

3. Reventon

Reventon Veteran foruma

Eh ti bi sad i heatsink. Vidis da je borba bila saraf naci. :)

4. dmr

dmr Veteran foruma

Pa i nema potrebe, imam 2 ista kc3000, jedan pod heatsinkom drugi bez i iste temperature. Jedino sto je ovaj bez heatsinka ispod a ovaj sa iznad grafe :D

5. Stevie_Ray

Zato sto gledas idle. Kopiraj jedno 10GB tamo-vamo pa ces vidjet koliko ce write dic temperature.

Al bez brige, SSD su pametni, samo ce throttlat ako se pregrije. I bas taj sto ga prekriva graficka ima vecu potrebu za heatsinkom.

Sent from my iPad using Tapatalk

6. dmr

dmr Veteran foruma

ne prekriva, ispod nje je (nize od grafe). A kopiro sam jasta, igre po 150GB i to 3 zaredom. Nisam vidio vecu temp od 50C, idle oko 40C. A ovaj kc3000 ima ovu metalnu traku koja sluzi ko heatsink.

Stevie_Ray likes this.
  7. EL NINO CFC

EL NINO CFC Veteran foruma

ne fali, jer se heatsink zavrne na ovu maticu iznad sto je imas na svojoj maticnoj.

al vidim rijesio si problem.

8. dmr

dmr Veteran foruma

Fali distancer koliko vidim, pogledaj sliku kesice koju sam dobio u genelecu. :D

9. EL NINO CFC

mislim da ne moras zavrnuti ssd. dovoljno je da ga poklopis heatsinkom :D barem sam ja tako kod sebe uradio :D

jer je m2 slot ispod grafe, vjerovatno na istom mjestu kao i kod tebe, nije imao maticu na toj rupici gdje je tebi falila.

10. dmr

dmr Veteran foruma

Hmm, ne znam, moguce. Ali bez tog distancera bi bio bas nategnut i savijen previse prema maticnoj, vjerovatno bi i izgubio spoj u konektoru.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

11. EL NINO CFC

moguce, mada kod mene šljaka bez problema.

12. Ronaldo_9

Ronaldo_9 Aktivista

13. 7mediN

7mediN Novi član

ako gledas specificno seagate, za 15-20KM vise imas isto 1TB ali gen4.
    od malo kvalitetnijih budget opcija na olx trenutno p3 plus ili nv3, po 140KM otprilike.

ako hoces potrosit malo vise pogledaj i fury renegade i 980 pro, vidio sam ih jutros dostupne po 170KM kod pclux.
    naravno ovo samo ako ploca podrzava gen4 diskove, ako ne, nemas nikakav benefit od ovih sto sam naveo.

14. Reventon

Reventon Veteran foruma

Ta prva opcija od 1Tb je odlicna. Isti model je u Genelecu 40KM skuplji. Za budget storage opciju ja bih ga pazario bez razmisljanja.

15. Stevie_Ray

Prvi je QLC, a za drugi nisam siguran. Ima solidan TBW pa bi trebalo da je TLC.

QLC - los
    TLC - dobar

16. Picoooka

Picoooka Komšija

Tako je i taj drugi je PCIe 4.0 3D-NAND TLC Kioxia 112 Layer

17. Reventon

Reventon Veteran foruma

Mah, ne znam da se iko zalio da mu je crko na nvme qlc, a prodao se ko riza kod nas, Kingston modeli najvise. Mnogi ga koriste i kao sistemski disk. Ako je cisto za storage, da pohranis par igri i filmova, onda je sasvim ok. Drugi model je bolji ako nadje 1TB za slicne novce. Ako ce platiti 50% vise je druga prica. Ne znam ni koja mu je ploca i da li podrzava gen4 uopste.

18. Stevie_Ray

Onda SSD nije ni potreban, ako je tako.

QLC osim nizeg TBW pati od losih performansi kad se predje preko SLC cache. Kad kazem losih, mnogo losijih od "starinskih" HDD.

19. Ronaldo_9

Ronaldo_9 Aktivista

20. Ronaldo_9

Ronaldo_9 Aktivista

Edit: Ako je ovaj drugi on 500 gb bolji uzeo bih njega nadam se da ne smeta što je Gen4. PCIe 4.0.