SSD diskusija

Discussion in 'Monitori, storage, kućišta, periferija' started by GW, Mar 21, 2009.

1. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Svaki PCI-E 4.0 drive ce radit i u 3.0 modu. Osim toga, ja mislim da tvoj laptop vec ima PCI-E 4.0 NVME slot. Ali znaju oni imat samo dvije linije, pa bandwidth bude upola manji. Kako god, ja se ne bih s tim zamarao.

2. Ronaldo_9

Ronaldo_9 Aktivista

Ma neću se ni ja zamarati s time. Obzirom da je kompatibilan naručit ću ovaj drugi jer je bolji.
    Hvala svima na kvalitetnoj diskusiji kao i uvijek.

3. Stevie_Ray

Ja bih ti prvo preporucio da vidis koliko smeca imas na tom disku. Mozes koristit programe tipa SpaceSniffer.

I koliko toga je zapravo samo storage. Mozda mozes jednostavno dodat 2.5" HDD za storage i prebacit tamo podatke.

4. Ronaldo_9

Ronaldo_9 Aktivista

U razgovoru sa DOPERTECH-om sam saznao da su oglasi na OLX-u pogrešno postavljeni tj da imaju typo - grešaka i da su oba diska M.2 SSD Seagate Barracuda GEN4. pa ću vjerovatno naručiti ovaj od 1 TB sa naznakom da mogu otvoriti paket da provjerim je li GEN4 sa TLC-eom.
    Gledao sam malo fajlove sa Spacesnifferom i vjerovatno ću ga iskoristiti da neke stvari u potpunosti izbrišem.

Reventon and Stevie_Ray like this.
  5. Picoooka

Picoooka Komšija

Kada zumiras slike na njihovom sajtu fino pise za prvi disk od 1TB da je PCIe G3 x4,a za drugi PCIe G4 x4 pa vjerovatno imaju vise tih od 1TB na stanju i cilj im je da ih se otarase.

Trazi im da uslikaju disk i da ti posalju na viber sliku ili na OLX da se uvjeris.

6. dmr

dmr Veteran foruma

Ipak sam nabacio heatsink :D U Crystaldiskmarku mi temp skakala preko 72C i throtlao ssd :D

Reventon and Picoooka like this.
  7. Reventon

Reventon Veteran foruma

Super, jos da nisi saraf od kucista zavrno u maticnu bilo bi jos bolje :D

BiceBolje likes this.
  8. dmr

dmr Veteran foruma

Znao sam da ce neko primjetiti :D Ne znam sta je sa ovog kucista al kad sam ga kupio i pokuso staviti one standardne sarafe svi su preskakali :D Ovi su sjeli :D

p4ja likes this.
  9. Aldiin

Aldiin Overclocker

Moze li preporuka za neki gen3/4 m.2 1TB?

Adobe i gaming primary usage, jedino mi je bitno da ne gubi perfomanse kada je pun.

10. Reventon

Reventon Veteran foruma

Zavisi od budzeta. Najbolji trenutno su ti Samsung 990 pro/980 pro, WD Sn850x. Moze i Kingston KC3000. Ne znam kakva je situacija kod nas sa Sabrent, Crucial, Lexar. Svi imaju dobrih diskova.

11. zoi

zoi Veteran foruma

Ja bih preskočio 980 pro. To za performanse ili traži disk sa dram ili 2 TB hbm disk.

12. Reventon

Reventon Veteran foruma

Kod mene 980 pro sljaka kao prvog dana, nikakvih problema. 2TB model, 3/4 popunjen.
    Ako mislis na firmware problem sto su imali, to je rjeseno davno.

13. Stevie_Ray

Zar nije 990Pro imao problem sa FW?

Sent from my iPhone using Tapatalk

14. mickey84

mickey84 Novi član

@dmr

U sustini, to ima veze sa odstojnicima - na vecini kucista su odstojnici sa uskim navojem, dok su kod pojedinih modela odstojnici sa sirokim navojem. Nije greska staviti ni te sarafe koji se koriste za Pci-e slotove i stranice kucista, mada se za tu namjenu prvenstveno koriste sarafi sa kratkom glavom.

@all
    Best buy ssd-ovi vise klase kod nas su Kingston Kc3000 i Kingston Fury Renegade.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

dmr likes this.
  15. Picoooka

Picoooka Komšija

Davno rijesen problem i svaki 990 Pro sa datumom na kutiji od marta 2023 god. dolazi iz kutije sa fix FW.Koristim 990 Pro 2TB malo jace od godine i radi kao rolex bez degradacije healtha,a datum na kutiji diska je 21.05.2023

Last edited: Dec 20, 2024
  16. mickey84

mickey84 Novi član

Tako je, i 980 Pro i 990 Pro su imali problem koji je rijesen kroz FW update, odavno.
    Nakon toga nema prijavljenih slucajeva sa novim problemina.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Reznor likes this.
  17. p4ja

p4ja Komšija

leti sve?

18. Stevie_Ray

Samo je prelaz sa HDD na SSD bio "let". Ovo je sve ostalo razlika koju samo u benchmarku mozes vidjet.

p4ja likes this.
  19. Picoooka

Picoooka Komšija

Kada sam cuo da fabricki dolaze sa tim FW iz kutije odmah ga narucio sa amazona preko kupiglobal .. odlican disk ,a inace od prvih kako su izasli samsung 830 pa nadalje koristim iskljucivo samo samsung diskove jer nikada problema nisam imao i nikada nisam koristio drugi brand za ovih 12 god.

20. p4ja

p4ja Komšija

i ja sam dva komada narucio

Picoooka likes this.