Windows 11

Discussion in 'Operativni sistemi, aplikacije i programiranje' started by iPlay, Jun 16, 2021.

1. zippoo

zippoo Veteran foruma

Nemam pojma...kao sto rekoh,nisam racunar palio preko 3 mjeseca i znam da je bio aktiviran...jer sam se ulogovao sa svojim microsoft accountom,dakle online account,nije offline.
    I jucer primjetim da je neaktiviran i pojavio se onaj watermark u dnu.
    Ali evo,danas sam nasao neki nacin da aktiviram preko CMDa,opalio sa yt neki kljuc i evo aktiviran je opet.
    Ako se deaktivira ponovo,kupiti cu kljuc za par eura i to je to.

Reventon likes this.
  2. Stihoklepac

Stihoklepac Moderator

Danas sam naletio na jedan cudan problem.
    Naime imam jedan stari testni Xeon Workstation sa 32GB rama na kojem sam experimentisao sa Proxmoxom. Uglavnom trebao sam nesto testirati na izoliranoj masini i podignem W11 na Virtualboxu medjutim performanse nula bodova.
    Probam na VMware playeru isto. Masina dobila 8gb, 80 gb diska sa SSD/a i 4 jezgre.
    Jel moguce da ga haba to sto ima WSL i Hyper V u pozadini.

Jutros podignem W11 na Hyper-V-u bolje performanse, i to znacajno

3. nivla

nivla Komšija

ja sam nekad davno na esxi certificiranom novom serveru imao takav belaj, na kraju hyperv vrtili, performanse pisanja po disku (novi diskovi raid polja) bile za plakati na esxi, dok je hyperv uredno radio, pokusavao sam i neke patcheve pa i oficijelne fujitsu esxi iso fajlove ali nista

4. Stihoklepac

Stihoklepac Moderator

Fakat crnjak. Ispade 1 virtualna jezgra na mobilnom Ryzen 7 i 4gb rama i shared ssd ima 10x bolje performase od 4 jezgre Xeone, sa 8gb rama i dedicated Samsung EVO SSD.

5. zippoo

zippoo Veteran foruma

Sta su ovo smecari iz googla shebali youtube. Srozali su bitrate na FHD videu da je negledljivo i ono nije vidjelo HDa . A ako hoces veci bitrate,onda premium kupiti.
    Je li ovo nesto novo ili ja nisam do sada primjetio,jer slabo i gledam video na yt,posebno na desktopu. Mislim da na mobitelu ovo nema.

6. EL NINO CFC

EL NINO CFC Veteran foruma

Ima vec neko vrijeme to. Nisu nista srozali nego su dodali 1080p sa vecim bitrateom.

dmr likes this.
  7. zippoo

zippoo Veteran foruma

Slika nema veze sa FHD rezolucijom. Odgledao par spotova,slika unistena max a na jednom spotu se pojavljuju i kockice u brzim scenama,puca slika
    Ubacim taj spot kada budem na kompu.
    Znamo svi da bitrate i jeste ono sto daje ostrinu slici

8. Majesco

Majesco Aktivista

Ovo su govorili za 4K da ce biti premium, a ne FHD izgleda da im je supak ogladnijo.

9. Mujka

Mujka Komšija

10. Stihoklepac

Stihoklepac Moderator

NeTRa1der, MadbaLL and hurmash1ca like this.
  11. Reznor

Reznor Overclocker

Na prvom danu na poslu dobih Win 11 Enterprise na računaru, solidna hp mašina s i7 i DDR5, ali koji bljuv od OS-a, lijepi Mac i Linux. Da ne bude da hejtam nešto Win 11, Win 10 mi je bio ugodniji za korištenje.

Taskbar se ne može smanjiti, treba 3rd party tool, opcije su bespotrebno razbacane i iskomplikovane od dodavanja layouta za tastaturu, dalje da ne pričam. Powershell pokušava da glumi terminal kao na Linux-u, dok mu completion na tab loše nalijepi path koji poslije ne prepoznaje, uglavnom, meni ovo za Enterprise nije, samo za igrica, barem ne ovako out of box, svašta nešto treba štimati dodatno...

Otprilike kao u ovim tekstovima, ne sjeda mi nikako

https://www.dedoimedo.com/computers/windows-11-reset.html

https://www.dedoimedo.com/computers/windows-11-fresh-install.html

12. Reventon

Reventon Veteran foruma

Cemu zamaranje, instaliraj OS koji ti odgovara.
    Ne odgovara tebi, mnogima drugim odgovara.

"For smartphones and other mobile devices, Android has 72% market share, and Apple's iOS has 28%.
    For desktop computers and laptops, Microsoft Windows has 71%, followed by Apple's macOS at 16%, unknown operating systems at 8%, desktop Linux at 4%, then Google's ChromeOS at 2%."

Apple je skocio sa procentom zbog dobrog hardwera u desktop i mobilnom segmentu, ne zbog OS-a.

13. zippoo

zippoo Veteran foruma

Win 11 jeste malo unazad u odnosu na win 10 u koristenju ali nije sada da je manje uootrebljiv. Ima MS tih nekih gluposti da neato od opcija ima u jednom sistemu a onda izbace u drugom i tako stalno. Moze se to sve oostimati preko programa ili registriya ali to niti zeli svako,niti zna.
    Njagore je sto izbace neke osnovne funkcije...sjecamo se svi kako je izgledao desni klik na desktop u prvoj verziji,bez svih funkcija.
    Meni je recimo glupo sto win 11 nema odvojeni tablet mode...imam MS surface i na win 11 nema tablet mod,isto sve kako god ga okrenes. Mislim nije da pretjerano koristim kao tablet ali opet je lakse pritisnuti veliku kocku nego malo dugme prstom.

14. Qler

Qler Veteran foruma

Boga ti, kako si zadovoljan sa Surface? To mi je uvijek bio privlacan format, ali nikad nisam pricao sa nekim ko ga ima i koristi.

15. hurmash1ca

hurmash1ca Moderator

Dobar je surface za nekog ko samo kuca mailove i gleda filmove - display je top. Mana je što je katastrofalan za servisiranje. Ja sam ih vrtio jedno dvije godine, i bio je dobar i za crtanje - Photoshop, illustrator isl.

Ako nađeš polovan u dobrom stanju, ok je opcija, ali bih preporučio i neki case jer ako padne, zijan. Nov ne vrijedi para

16. nivla

nivla Komšija

ma iskreno sto microsoft napravi, ja ne vjerujem toj tehnici, tako da ja bih prije za takvu namjenu i pare ipad pro sa tastaturom kupio

17. Qler

Qler Veteran foruma

ma tako nesto bi mi trebalo kad putujem, da ne nosim laptop, da mogu pogledati film, malo surfati.. Imam iPad, i na njemu mi je super samo multimedija, to gledanje filmova.. iskreno surfanje na njemu mi je patnja. Ovako bi imao mali mis, normalan browser, sve, a plus dobar za filma.

18. Reznor

Reznor Overclocker

Bih ja, ali ne da firma :D

19. Reventon

Reventon Veteran foruma

E jbg onda ti se valja naviknuti :)

20. EL NINO CFC

EL NINO CFC Veteran foruma

Ma naviknuce se, onda ce govoriti Windows najbolji, Microsoft FTW :D

Qler likes this.