Windows 11

Discussion in 'Operativni sistemi, aplikacije i programiranje' started by iPlay, Jun 16, 2021.

 1. Reznor

  Reznor Overclocker

  Figma i ti navedeni Adobe alati nisu namijenjeni za iste stvari.
  Figma je vise za UX/UI dizajn prototipe tipa mobile i web apps, i za to se moze porediti sa Adobe Xd ili Sketch, ovo drugo za napredni video i graficki dizajn.


  Skickat från min iPhone med Tapatalk
   
 2. EL NINO CFC

  EL NINO CFC Veteran foruma

  eto ja nisam savladao, a radio u photoshopu i illustratoru dok nisam se prebacio na mac os zbog sketcha i kasnije na figmu. xd propao njega ni ne racunam.

  jebote da sliku kropas u photoshopu i illustratoru treba ti znanje i tutorijal.

  al hajde, ja pricam gluposti.

  pa u photoshopu i illustratoru se i radilo prije. mogao si na sketch ali ako si imao neki mac. figma i xd su jedini drugi dostupni alati koji su se kasnije pojavili na windowsu.

  prije ux ui sam se bavio grafickim dizajnom, kasnije sam napravio tranziciju na ux ui.

  neke basic stvari su puno lakse napravljene u ovim alatima nego u ps i illustratoru. ti programi su jednostavno zaostali u 90tim i tako do dan danas, za naprednije stvari ne ulazim uopste u diskusiju niti pokusavam reci da su figma i ovi adobe programi, ista stvar.
   
 3. p4ja

  p4ja Komšija

  pa ocito da ti treba kad ne znas buraz, znaci sa dva klika mozes kropat i radit sta hoces.. ako znas keyb shortcuts onda jos brze..
  bar su ps i ai aplikacije gdje imas bezbroj mogucnosti kako da dodjes do odredjenog cilja, samo biras ono sto je tebi lakse..
   
 4. EL NINO CFC

  EL NINO CFC Veteran foruma

  paja dragi, ne citas uopste. govorim da su drugi toolovi basic stvari puno lakse i jednostavnije odradili od adobija na kojem te iste funkcije rade isto od prvog izlaska ps.a i ai.

  za nekog pocetnika je nocna mora uciti te programe. mentorisao sam pocetnike, i svi su brze kopčali kako neke taskove rijesavati na vise alata. figma je najintuitivnija bila, a i nije ih na kraju adobe poklopio pod svoje bezeze. ne govorim to iz svog iskustva, nego iz zapazanja drugih ljudi.

  uopste ne govorim da su ps i ai losi kao alati, nego te neke basic stvari se mogu puno lakse izvoditi i da je veliki learning curve.

  a da ne pricam o XD-u. Tolika firma i nisu sposobni da naprave kvalitetan tool za ui dizajnere. A steta jer je bila dobra intergracija sa photoshopom i illustratorom, samo copy paste iz jednog u drugi program.
   
  p4ja likes this.