@nivla imas dosta nekih mitova i zabluda No, it is not true that cooking with extra virgin olive oil (EVOO) is bad. In fact, EVOO is one of the healthiest oils for cooking, contrary to the myth that it should only be used for cold dishes like salads. Here’s why: 1. Stability at High Heat EVOO has a moderate smoke point(around 375°F or 190°C), which is suitable for most cooking methods, including sautéing, baking, and even light frying. The smoke point of EVOO is often misunderstood. While refined oils have higher smoke points, EVOO's stability comes from its high levels of monounsaturated fats and antioxidants (like polyphenols and vitamin E), which protect it from breaking down at moderate temperatures. 2. Resistance to Oxidation EVOO is rich in oleic acid, a monounsaturated fat that is highly resistant to oxidation (the process that creates harmful free radicals when oils are heated). The antioxidants in EVOO further help prevent the formation of harmful compounds during cooking, making it a safer choice compared to many refined oils. 3. Health Benefits EVOO is a cornerstone of the Mediterranean diet, which is associated with numerous health benefits, including reduced risk of heart disease, improved cholesterol levels, and better blood sugar control. Cooking with EVOO can help preserve its beneficial compounds, such as polyphenols, which have anti-inflammatory and antioxidant properties. 4. Scientific Evidence Studies have shown that EVOO remains stable when used for cooking. For example, a 2018 study published in Acta Scientific Nutritional Health found that EVOO was one of the most stable oils when heated, outperforming oils like canola, sunflower, and coconut oil. Another study in Food Chemistry (2015) demonstrated that EVOO retained most of its nutritional value even after being heated to typical cooking temperatures. 5. Common Misconceptions Myth: EVOO has a low smoke point. Reality: While EVOO’s smoke point is lower than some refined oils (e.g., avocado or refined olive oil), it is still suitable for most home cooking methods. Myth: Heating EVOO destroys its nutrients. Reality: While some antioxidants may degrade with heat, EVOO retains a significant amount of its beneficial compounds even after cooking. When to Use EVOO for Cooking: Sautéing and Pan-Frying: EVOO is perfect for cooking vegetables, eggs, or lean proteins at medium heat. Baking: It can be used in place of butter or other oils in baked goods for a healthier option. Light Frying: EVOO works well for shallow frying or light frying at moderate temperatures. When to Avoid EVOO for Cooking: Deep Frying: For prolonged high-heat cooking (above 375°F or 190°C), refined oils with higher smoke points (e.g., avocado oil or peanut oil) are more suitable. High-Heat Grilling: EVOO may not be ideal for very high-heat methods like grilling or searing at extremely high temperatures. Conclusion: Cooking with extra virgin olive oil is not badand is, in fact, a healthy choice for most cooking methods. Its stability, nutritional profile, and health benefits make it a superior option compared to many refined oils. Just be mindful of the cooking temperature and avoid using it for extremely high-heat methods. For everyday cooking, EVOO is a fantastic choice!
Jos konkretnije za nase podneblje, najveci problem suncokretovog ulja je proizvodnja, kod nas je kontrola kvalitete vrlo jedna produhovljena grana
Sve su to prerađena ulja, najbolja za pečenje konkretno su životinjskog porijekla. Za vas beef tallow ja pečem vec godinama na klempinoj masti, na to sve najjeftinija. Sent from my SM-S911B using Tapatalk
Dosta ljudi nece to koristiti iz religijskih razloga, ali generalno sto se tice przenja evo malo su zazivjele mini rerne pa eto tim bolje da se ne koristi u tu svrhu.
Koristim je i ja za piletinu nekad, ali za mesinu mast i cast iron tava, nema dalje. Sta fali jonjećem loju, to mogu svi koristiti. Sent from my SM-S911B using Tapatalk
I ko nije probao, bucino ulje(od bundeve), npr u salati je vrhunsko, odlican okus, a mnogo zdrava varijantica.
Definitivno. Maslina, buča, peci na životinjskoj masti, poenta je da se izbace vještački prerađena hidrogenizirana ulja, nije velika vajda ako koristiš ova skupa a ovamo rokas nutelu punu palminog ulja i td. Sent from my SM-S911B using Tapatalk
naci opisano evoo je vrlo tesko, a za ekvivalentne kolicine suncokretovom bih bankrotiro, plus svako koje sam probao mi smrdi, vala nek krepam koristicu suncokretovo a ne maslinovo
Ma nije uopste tesko naci, ali da kosta kosta(ja placam domace 16eur/l)Vrijedi se potruditi nabaviti zdravu hranu. Trebao bi smanjiti kolicine biljnog ulja za przenje svakako, koristi air fryer. Jbg to je malo djecije nek krepam necu mijenjati, ali naveo sam taj nastup kao primjer vec gore, inat narod
Nije inat narod nego nije realno za većinu stanovništva zamjeniti suncokretovo maslinovim. Glavno je cijena a nakon toga dođe i okus koji nije isti i mnogim ljudima ne odgovara. Može li se makar smanjiti, može, a je li realno skroz izbaciti svako će za sebe i svoju situaciju odrediti. Život nije chatgpt, da automatski primjeniš sve što kaže da je zdravo.
Isto tako moj stari, nece maslinovo, nece bucino, smrdi mu, nije to to. Par puta mu podvalis na foru, nista ne kazes ni komentarises sta si stavio i koje ulje, on misli da je suncokretovo, pojede, on ne kaze - A jer mu u tom trenutku nije ni u malom mozgu da izvoljeva.
I sta je poenta tvog posta? Ovdje pricamo sta je zdravo a sta ne, normalno da ce svako odrediti sta ce da radi sa svojim zivotom, ko to spori? Neka stoji negdje u potiljku, das e radi na smanjivanju (opet, ako neko zeli). Ako ne zeli, treba da preskoci ovu temu svakako.
Naravno da ima veze sa navikama. Nema potrebe mjenjati za maslinovo, kao da je maslinovo ulje jedina masnoća. Plus kod nas su ljudi navikli to zaljevati hranu uljem, ja koristim samo onoliko koliko je potrebno da se ispeče, ili to maslinovo za salate pa traje dosta i ono I puter a koristim svaki dan. Evo kolega kaže ne pije vodu jer mu je paše Sve je u navikama Sent from my SM-S911B using Tapatalk
meni su probali i nije im islo da podvale npr 99% raje nema pojma da dukat maslac ima margarina iako to ne pise osjeti se i to bas ja inace preferiram maslac da koristim maksimalno, biljna ulja osjetim u svim kolacima i hrani maksimalno jedem u kuci a ne vani, vani jedem kad moram od suncokretovog ulja razlikujem kad se napravi sa zvijezdom/floriol/bimal , dakle osjetim te gradacije a da ne osjetim maslinovo, a donijeli su mi i tog iz istre eno stoji ne znam sta cu reko sam zeni da pravi salatu sebi
Uopste nije tacno, covjek pise drugu stvar, da mu se ulje ne svidja. Opaska o inatu je bila na ‘necu makar crko’. Kakve veze to ima sa svakodnevnicom… nejse, ulja za prziti svakako treba sto manje, to je kao i hljeb, navika koju treba otklanjati, sjecam se jedno vrijeme je friteza bila furka, sve sto se moglo se fritiralo…
Svakodnevnica prosjecnog covjeka u BiH je i da jede tjesteninu sa hljebom, pa ne znaci da je ok. I jos milion stvari takvih.
kao posljedice lijecenja dobio sam proljev (10 mjeseci) i rjesavanje istog je nastalo kad sam poceo jesti bijelu tjesteninu, bijeli hljeb itd sve sa minimalno vlakana, pogledao u literaturi i bas se to preporucuje a ne nesto puno vlakana jer to doprinosi jos gorem stanju kad sam tek saznao pocela mi familija i prijatelji donositi razne bezukusne stvari koje se ne mogu jesti, zahvalio se i pravio da to jedem a jeo sta mi je ukusno i sta volim i sve doslo na svoje nakon transplantacije maticnih celija nema cime mi nisu pokusali dovesti mineralni status u red, otpustili me nakon 20+dana sa niskim kalcijem, kalijem, magnezijem, nisam mogao jesti one njihove splacine i pastete nakon izlaska u petak popodne kupio vjesalicu suhog mesa i pojeo je cijelu do ponedjeljka, u ponedjeljak svi nalazi skocili na normalne granice hemoglobin sa 70 otisao na 105, ovi minerali bili normalni, u utorak na kontroli nisam smio reci doktorici sta sam jeo da se razumijemo ja sam na prvu hemoterapiju legao sa zalijepljenim flasterom fentanila od 50ug/h zbog bolova krajem aprila, sredinom jula su me zvali iz palijativne ambulante da vide jesam li ziv, limfom je bio 17x10cm agresivni ali lokalizovan diffuse large cell non hodkgin limfom
Pa do, o tome se i pose na teme, srece se paznja koje su to lose navike, zablude… svako ce polriti koliko mu je jorgan dug, ali cinjenica je da ako se potrudimo kod nas jos uvijek mozemo naci ponesto domaceg voca, povrca, kome ne smetaju mlijecnih proizvoda i treba gledati kole, cips, slatkise gledati mijenjati postepeno za zdrave varijante. Mi nemamo tu kulturu da se ustane ujutro u 5 i trci sat vremena pa da se djelomicno izbaci smece prethodno uneseno.