Ma vidi, servis ima zastupnistvo za VW i ocito da moraju da rade onako kako im fabrika nalaze. Al mi nesto glupo tako velika razlika. Čak i u neke dizele sada sipaju zo ulje. Nisam znao da je doslo do promjene, naglasio bi sipaju kao do sada. Sad ovo vozit, a iducu zamjenu sipati kao prije. 6 hiljada mi je godišnja kilometraza, nebi trebalo biti nekog loseg efekta.
Kad je napolju hladno mjenjač mi malo slabije šalta. Isto tako čujem neki grinding noise iz motora dok se ne ugrije. U pitanju je Chevrolet Lacetti 1.4 benzin ecotec. Jel možda najbolje da pustim 5 minuta da se ugrije kad su niske temperature ili ima neki lijek za ovo?
Koliko je star auto/prešao? Ljudi nikad ne zamjene ulje u mjenjaču, taj tvoj zvuči da je zreo za zamjenu Sent from my SM-S911B using Tapatalk
Ulje 63KM, filter ulja 22.5KM, filter polena 63KM. Usluga 52KM, vijak kartera 6KM. Filter goriva i zraka nije mijenjan jer je mijenjano na proslom servisu. Mada su mogli filter zraka po meni al eto, po njima nije bilo potrebe jer je prešao samo 6 hiljada. Usput urade komplet pregled i dijagnostiku. Trebalo bi nekad prednje stabilizatore mijenjati, nije hitno, nema lufta. I baca skrivenu grešku na "magnetnom ventilu 1 za spremnik aktivnog ugljena N80". Ovo nemam pojma sta je iskreno, trebao bih nekad se i za to naručiti da pregledaju jer imaju valjda dva ta senzora.
Trebao bi fakat. 2010. je i 185000 je prešao.Pitanje je da li je ulje u mjenjaču ikad zamjenjeno Što se tiče ulja u motoru zamjenjeno je prije 4000 i stavio sam preporučeno od proizvođača i nivo ulja je dobar.
Ma nema ulje u motoru veze sa tim. Zamjeni u mjenjaču, sigurno nije nikad mjenjano. Sent from my SM-S911B using Tapatalk
A sto se uopste sikiras zbog tog? Zasto forsiras 5w40? Iskreno radije vjerujem preporukama proizvodjaca nego iskustvu tipa "sipao sam prije i nisam imao problema" a prelazis 6k godisnje, tako da je iskustvo nikakvo. Kakvo god ulje da si stavio nece mu nista bit za 6k.
Meni mjenjac nije fino ubacivo u brzine, bas sam osjetio da zapinje i klikce. Kada sam mijenjao mislim da nije bio u mjenjacu ni 0,7l, a ide 1,7l. Poslije zamjene mjenjac odlican, ne zapinje nista.
Ne forsira samo mu cudno sto su dosada sipali 0w30 a sad 5w40. Može oboje, ako je 1.4 atmosfera u njega ide sve. Kod ulja je važnija specifikacija tj da je ona kako treba. Mada bih ja 5w30 sipao u taj motor. Sent from my SM-S911B using Tapatalk
Neko ko prelazi 6 hiljada godišnje ne treba da se zamara s vrstom ulja u benzinskom motoru. ja bih se više zabrinuo da mi je neko naplatio polen filter 63 marke,jbt ista cijena za čitavu količinu ulja i za 1 filter polena koji inače košta od 15 (obični) do 25KM (sa aktivnim ugljem).
Bas, i ja gledam sta je to, kontam to oni fensi filteri. Ja kupim za 10km i mjenjam ga dva puta godišnje. Btw filter zraka na toj kilometrazi možeš zamjeniti svako treći put Sent from my SM-S911B using Tapatalk
Haha ovo sam i ja rekao za filter. Po kataloskm broju vidim da je VW oem filter, vjerovatno zato ta cijena. Kolega rece da su njemu u Dacia Loganu isto zavalalili 58KM za taj filter. Skola, iduci put cemo drugacije. Inače u motor ide 3.2l ulja, VW 502 00 specifikacija za benzince.
Pa to i ja kazem, na 6k sta god stave, ma i na 12 malte ne. Sigurno ti nece stavit pogresno, osim nenamjernom greskom. A za filtere i cijene, ebg kad odes kod ovlastenog nemas se sta cudit cijenama
Vjerovatno taj isti filter ide u one makine u salonu, pa mi lakse jao kakvih masina od Audija imaju, da se zijanis.
JLM Turbocleaner https://www.jlmlubricants.com/produ...lit-reduction-power/jlm-diesel-turbo-cleaner/ Ima poboljsanja, bas se osjeti