Evo kako izgleda to preskakanje na nasim cestama sa 500 ks. Tata osovina, ustedio 10 minuta od Zenice do Tuzle. Neka hvala. Jos rizikujes da te bar 5 kamera skine. https://www.instagram.com/reel/DBYacqGNZOQ/?igsh=eDd3OGY1YW12aThs Nemamo mi ceste za auta jaca od 100 kW.
Ja za sve ovo godina što vozim, I stotina hiljada km što sam prošao, jednom sam na punoj pretekao, i to raspadnu ti kombi koji je išao 30km/h I nakon cca 10min peglanja iza njega, sa mk4 mondeo. Nije bitno koliko KS ima nego koji je debil za volanom da napravi sranje.
Jesu Nm važniji, ali evo moj prošli auto imao više kubika, a manje konja i Nm. Jest ono velika razlika i u generacijama, ali eto uspjeli su izvući kasnije veću snagu iz manje kubika što znači da ako nije bio slab 1.9 motor tada nije ni sada 1,5 ili 1,6....nego sad postoje dosta jači pa se ovi slabiji nazivaju preslabima... Sent from my SM-S911B using Tapatalk
Nemaju ks i auta veze sa tim. Nase magristalne ceste su projektovane za saobracaj do max 5000 PGDS 70-ih godina proslog vijeka, sad te ceste trpe 10k neke i do 15k. Koliko god da inas jak auto, preticanje nosi rizik od bocnih ukljucenja do kojekavih bata osovina iz drugog pravca, preci ces neku budalu i u roku od par minuta stici ces drugu.
Zašto ti takvi smetaju? Meni su taman takvi. Dođe pravac preteknem ih. Meni smetaju oni što peglaju gdje ih ne možeš preteći pa tamo gdje možeš daju gas, pa onda opet uspore i tako. Eh tad bih volio da imam 1000 ks.
Ja se smijem kladiti da cu od Tuzle do Zenice ili Tuzle do Sarajeva uz te sto peglaju kaskati max 15 minuta za autom od 1000 ks ma kako isti vozio i preticao. Meni 15 minuta ne vrijedi nista, potrosim ih takođe na benzinskoj uz kafe pauzu. Vidio sam mapu u jednom clanku da smo u Evropi najsporiji po prosjecnoj brzini kretanja zabiljezeno kroz google maps, mislim da je bilo 35 km/h prosjecna brzina kretnanja na nasim cestama, dok je u njemackoj i francuskoj 100 km/h.
Ma i ja sam na otvorenom uvijek tu negdje +10km/h od ogranicenja. negdje gdje znam put, i znam da mogu, stisnem ga malo vise, ali nikad nisam u nekim kriticnim situacijama. Par puta sam zbog posla znao da zurim, jer su bile bitne minute, pa sam znao od kuce do Travnika dobro ispod sat vremena... ali auto put haman koliko moze sam isao... samo tada halalis i kazne i vozacku Jednom sam u Dallasu kod Doboja zaboravio termalnu kameru, tada cca 50k vrijedila, skontao negdje malo prije Bosanskog Broda... ne znam koliko sam vozio nazad, koliko mi je trebalo vremena, jer nisam imao kad da gledam, ali sam sigurno neki rekord oborio
Ako nema guzve, moze nabrati na 120km makar 1h. Ti peglas 40km/h prosjek (tj. nize po tvojim slikama), a neko ko vozi 60km/h prosjek ce Tz-Sa preci za 2h, a tebi treba 3h. Ako su guzve i kolone konstantno iz drugog smjera, logicno da ni raketa ne pomaže nešto posebno.
Ja sam stizao do Sarajeva i za 1:40 i za 3:40. Kad vozis u terminu kad nema guzve (kako rekoh gore ako uopste citas) onda moze da se nabere bržom vožnjom. Ako ima guzva (kako rekoh gore ako uopste citas) onda ne moze.
Ja bi ovog godinu na hlađenje poslao i auto pod presu stavio. Ovako je moj komšija sa suprugom i 10 mjesečnom bebom stradao zato što je hajvan prko pune prestizao. Cijela porodica nestala....