AMD Zen / Ryzen procesori

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by Decerto, Jul 24, 2015.

1. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Pa ti bi slozio kako ispadne posve novi racunar, samo maticnu bi prenio, i tih 16GB RAM-a? Nema mi to smisla, ili samo nadogradi procesor (a 5700X3D je u tom slucaju odlican) i graficku, ili slozi komplet novu masinu. 7900GRE za nekih 550 eur je po meni bolji value nego 7800XT za 500. Ali nije velika razlika.

Sent from my iPhone using Tapatalk

2. forzamilan

forzamilan Veteran foruma

Problem je u tom slucaju napojna sad je 600 Watt be quiet! System Power 80+ Bronze znaci tanak izbor graficki bi bio skroz a haj igraj full hd na 32 cola uzas, bolje nativna rezolucija makar na low. Kuciste je uzas neki Antec socijala midi flow los.
    Ili da ovih dana uzmem kuciste to sto sam spomenuo i tu napojnu od 850W sve prebacim u to i na jesen/zimu komplet nova platforma ionako nista ne igram ljeti tj vrlo rijetko a imam i xbox ako mi sta cefne.

BTW kao veteran probao novi bf2042 svidja mi se 128 slotova moram reci nije los onako nakon 30min igre samo masina se pati moze se igrati al nije to to :D

3. Stevie_Ray

Ne treba ti upgrade napajanja, 600W je dosta. Narocito ako ides na 5700X3D.

forzamilan likes this.
  4. dino73n

dino73n Veteran foruma

Ja sam radio upgrade sa slicne konfe.
    Bio mi 2600x i rx570 pa ubacim
    5800x i 6700xt i nikad nisu povukli vise od 300w

U medjuvremenu odradim jos jedan upgrade na 5900x i 7700xt

A imam napojnu koja do 350w ne pali vantilator,nikad se nije upalio ni sa ovim komponentama.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

5. Reznor

Reznor Overclocker

Sve super, samo BIOS zadnji za svaki slučaj radi podrške. Ako ostaješ na AM4 i DDR4 u nekom dužem periodu ok opcija, mada ja bih radije ostavio prostor za neke buduće nadogradnje npr ja sam uzeo i5-12400F i DDR4 ploču, a ovaj AM4 build više nisam nadograđivao, 2600 zamjenio sa 3600 i to je bilo to, ostalo 16GB RAM, u međuvremenu mi ploča crkne i uzmem najjeftiniju samo da radi, ostala kao backup konfiguracija.
    S ovim CPU mogu nekad u budućnosti uzeti DDR5 ploču, onda će trebati i RAM. Možda bi bolje ići na malo svježiju platformu.

6. Ragnarok

Ragnarok Komšija

Ploču bi svakako trebao nadograditi, barem da podržava PCIe 4.0, ako planiraš novije grafičke ugrađivati. Na tom monitoru i njegovoj nativnoj rezoluciji bi ti propusnost PCIe mogla bit bottleneck.
    Ne moraš uzeti odmah najnoviju grafičku.
    Zašto ne bi išao sa RTX 3080 ili RX 6800/6900 serijom, izgurat će ti maximalni FPS na tom monitoru.

Dakle:
    Ryzen 7 5700x3D
    B550 ploča
    16GB RAM
    600W napojna
    RTX 3080 ili RX 6800+ serija

Ne zalijeći se na skupa kućišta. Može ti koristiti FullATX malo boljeg proizvođača (Thermaltake, Chieftec) sa prostranijom unutrašnjošću za različite opcije ventilatora.
    Ja sam kupio Thermaltak S300 bijelo i prezadovoljan sam (veće je nego što se na slikama da naslutiti)
    https://www.thermaltake.com/s300-tg-snow-mid-tower.html

Montaža napojne bi mogla biti malo bolje riješena ali zato se nudi S500 kao malo skuplje rješenje gdje je to riješeno bolje.

7. Picoooka

Picoooka Komšija

Sta ce mu polovna grafa koja je majnala duzi period ? Mislim da je 7900 Gree ipak trenutno best buy i najbolja opcija kao i 4070 super zbog FSR,DLSS + Frame Generation.

8. Stevie_Ray

3080 je nekad bila top ali danas je odron u odnosu na 4070. Cak i da uzmes 12GB verziju, opet losija od 4070. Trosi 300W a performanse iste. Plus 4070 ima framegen.

9. dino73n

dino73n Veteran foruma

Uvijek su mi te xx70/700 grafe bile zanimljive. Performanse od proslogodisnje 80/800 uz nizu potrosnju i temp i nekom novom tehnologijom dodatno.

10. Stevie_Ray

Ma 4070 serija je cista prevara, to su preimenovane 4060 kartice. A 4080 je prava 4070. 4080 ne postoji.

11. dino73n

dino73n Veteran foruma

Prije je bilo 5 kartica citava serija. Sad 4 samo u 4070. Svi se chipovu prodaju. Ako ne zadovoljava seriju za koju je zamisljen izmisli se nova serija i gas. :)

12. igor.g

igor.g Komšija

Koliko vidim po leakovima i 5080 ce biti "fake", osakacena totalno, mozda da jedva matchuje 4090D u raster perf. i malo bolji RT za 1000eur. Po svemu sudeći dimenzijama opet skoro upola manji čip u odnosu na RTX5090 / GB202 i jos veci perf. gap između 80 i 90tier negoli 40 serija.

13. Stevie_Ray

Mislim da je jos rano za ocekivat bilo sta novo. Nema novih kartica do polovine iduce godine. Nema nikakve inicijative za to.

A Nvidia nema vise interesa za gaming. Sto se njih tice, mogli bi ih i ugasit, nego ipak ce radije prodavat po ovim nabijenim cijenama.

Sent from my iPad using Tapatalk

14. igor.g

igor.g Komšija

5080 i 5090 bi trebale doći do kraja ove godine ostali modeli kasnije. AMD odmara od high end kartica sljedeću godinu jer su usrali RDNA 3/4 arch. Najbolje što mogu ponuditi za Q1 2025 je prepakovati 7900XTX perf. nivo u niži 550-600eur rang

15. Picoooka

Picoooka Komšija

Prije ce biti iduce godine jer nemaju potrebe da izbacuju ove,a upravo si naveo razlog tj. nekonkurentnost AMD-a.Upravo je maloprije i kopite7kimi potvrdio da ce biti najvaljene tek na CES 7-10 januara.

https://videocardz.com/newz/nvidia-geforce-rtx-50-announcement-may-slip-to-2025

Naravno zauzeti su i opskrobom AI trzista sto jedan lik komentarise u objavi videocardz-a tako da ih GPU trziste trenutno ne zanima previse.

Last edited: Jul 22, 2024
  16. igor.g

igor.g Komšija

Pa znalo se da nema ništa od 8900 tier Radeona mjesecima, čudno da tek sad dolazi leak da će NV odgoditi 5090/80 release, makar bio i limited quantity "paper launch" u Oct/ Nov.
    AMD ionako nije konkurentan u high end i enthusiast već godinama jer su im cijene preblizu Nvidiji, nemaju matching feature set, kao ni efficiency (manje bitan). Mid range je gdje se grabi marketshare i tu nešto i pokušavaju sa kartama koje imaju više VRama nego konkurencija.

Picoooka likes this.
  17. Stevie_Ray

5090 mooozda krajem ove godine, po astronomskoj cijeni od 2500 EUR. Ostalo, nema sanse.

18. Reventon

Reventon Veteran foruma

A iskreno nema ni potrebe za boljm grafama, trenutne su sasvim dovoljne sto se tice performansi. Bilo bi dobro da Intel izbaci konkurentnu grafu za srednji segment.

dino73n likes this.
  19. Stihoklepac

Stihoklepac Moderator

Ja sam nedavno uzeo kao backup neki Lenovo E15 R7-5700U, 16GB rama integrirana grafa. Osim FC24 sve ide sa preko 60fps. Tacno mi dodje da prodam gaming masinu, samo grije stan bezveze.

20. Qler

Qler Veteran foruma

Ja neki dan upalim fps counter na Forza Horizon 4, ugasio vsync i stavio unlimited fps... 180-200 fps ide na ultra i 2k rezoluciji... kontam sta dobijem sa jacom grafickom :D