Cijene kvalitetnih dvoslojnih DVD+/-R diskova

Discussion in 'Monitori, storage, kućišta, periferija' started by Nihad, Jul 11, 2010.

 1. nFare

  nFare Komšija

  Ne znam, mozda se nisam svidio onoj prodavacici :D, uglavnom kaze 2,40km komad ako to nije "ispod pulta" samo za tebe, jel treba namignuti, neki tajni znak dati ?:D
   
 2. Vedo

  Vedo Moderator

  lol, mozda im je nestalo, il su digli cijene. Uglavnom, ovo je brand "RIDATA", ono , komplet je bijel DVD, u sredini se vidi ime branda. Pa odleti i vidi jesu li im sad bas ti DLovi 2,4 KM :)
   
 3. JVC

  JVC Overclocker

  Imate u srpkoj, tacno prko puta BEN-a prodavnicu gje su zastupnici Pro4media, DL u kutiji kosta 1,9KM, kupio sam 10kom. za probu i svaki je ispao odlicno.
  Paznja oni sto su bili malo skuplji u CD-shopu na otoci (nisu skroz bijeli do ruba nego imaju onu srebrenu sredinu) su jako losi da nekazem smece, bilo je nesto traxdate i pro4media u Imtecu, ali dali sada ima
  neznam jer su oni neozbiljini skroz, cjenocnik pun svega ljepota a kada odes dole prazni skroz, neozbiljna firma do bola.
   
 4. Nihad

  Nihad Aktivista

  Ja sam prije dvije sedmice bio u onoj prodavnici "Foto game shop" (ili kako se već zove) u prizemnom ćošku Merkura u Otoci, i nije bilo dvoslojnih JVC medija, samo jednoslojnih. Rekli su mi da nikad nisu imali dvoslojne JVC medije. Stoga, ko zna gdje tačno i pouzdano mogu kupiti dvoslojne diskove koje proizvodi Taiyo Yuden ili Verbatim (ne zanima me pod kojom markom se prodaju, bilo da je to JVC, NDH ili SHS).

  DVD-R DL medija nemaju nikako. Od DVD+R DL medija imaju samo Traxdata-ine 8x (mislim da ih pravi Ritek, i da su skroz bijeli odozgo bez ikakvog teksta) i FujiFilm-ove 8x (pravi ih Ritek i odozgo je crvenim slovima ispisano FujiFilm i ostale oznake, a površina je bezbojna, tj. kao ogledalo).

  Ja sam kupio četiri ta FujiFilm diska, i ne valjaju. Probao sam ih snimiti na tri DVD pisača, pri brzini od 4x na svakom. Snimao sam krcat disk (bilo ostao oko 10-15 MB viška).
  LG-ov GSA-5163D dvd pisač (16x, saso mange) dibidus zaglavi na samom početku pri određivanju pozicije promjene sloja, znači nije ni počeo da piše. Pošto je vanjski uređaj (IEEE 1394), gašenje i paljenje pisača je jedini način da ga odglavim.
  Plextor-ov PX-755A dvd pisač (16x, saso mange) je uredno snimao sve do oko 60%, i onda je samo prestao snimati, te je naravno zaglavio i on (nisam ništa radio dok je snimao, ručao sam). Morao sam ugasiti PC-a pa ga upaliti da bi pisač odglavio.
  Neki koznakoji DVD pisač u Dell-ovom Optiplex-u 780 na poslu je najzad uspio da odradi snimanje (naravno na novom mediju, ne na onom kojeg je Plextor nedorekao). Međutim, pri čitanju i skeniranju diska (PI/PO i sl. analize u PlexTools-u i sl.), ispostavilo se da je disk katastrofalno loše snimljen (= nečitljiv osim možda pri 0.2x) u području 40%-60% (tj. blizu vanjskog ruba diska, jer je promjena sloja na oko 50%).


  Fak ....

  EDIT:
  Evo koliko ja vidim ovdje (http://jvc-media.eu/products_top.html), JVC ne proizvodi DVD+R DL medije, nego samo DVD-R DL. Ne bi ni oni bili loši ako su od Taiyo Yudena. Puno mi je bolji (a i kompatibilniji) takav DVD-R DL disk od nekog koznakakvog DVD+R DL diska.
   
 5. Vedo

  Vedo Moderator

  prije 2 dana uzeo kod njih 5 komada DVD+R DL, sasvim su bijeli, ne pise nista na njima, sprzio na svih 5 bez problema backupe x360 igri (i koje rade najnormalnije). Al sega mi je sto im cijena ocito zavisi od vremena / USD / raspolozenja, nekad su 1,60 KM, nekad 1,70 KM a nekad 1,80 KM
   
 6. Nihad

  Nihad Aktivista

  Kojom brzinom si snimao i kojim DVD pisačem? Je li pun disk ili ima više od 100 MB neiskorištenog prostora?

  Hajde molim te pokušaj očitati cijelog ("od korica do korica") tog jednog snimljenog bijelog DVD+R DL diska programom kao što je Nero CD Speed, ImgBurn (možeš napraviti ISO presliku recimo), itd. Javi da li je bilo problema pri čitanju.
   
 7. Vedo

  Vedo Moderator

  przio LG przacem na brzini od 2.4x. I naravno odabrao opciju "Verify" u ImgBurnu i sve normala proslo, bez ikakavih greski ;)
   
 8. JVC

  JVC Overclocker

  Ima u Imtecu pro4media DL diskova u kutiji 2KM, oksid je Ricoh skroz solidni i bez greske snimani i na 8x (ima ih i prko puta BEN-a u srpskoj tamo im je predstavnistvo)
   
 9. suppa_FMB

  suppa_FMB Komšija

  Imtec, traxdata DVD+R DL 2km, je li se neko susreto sa datim dvd? Koristio bi ih za Xbox 360 backupe.
   
 10. Pasha

  Pasha Komšija

  Koliko znam najbolji diskovi za to su Verbatim i isključivo oni se preporučuju. Pa ako nisu puno skuplji bolje je onda njih uzeti. Ja ovdje za 22 eura uzmem pakovanje od 20 komada.
   
 11. Vedo

  Vedo Moderator

  u Merkatoru sam gledao Verbatimove za 5,5 Km komad cini mi se. A ja ionako instaliram sve igre na X360 HDD, tako da nema to puno veze / habanja lasera.
   
 12. Zeleni

  Zeleni Network Ninja

 13. Juka

  Juka Komšija

  Spakuj ta jedan spindle kad budes vamo dolazio :wink:
   
 14. Pasha

  Pasha Komšija

  Ovo su 4,7 GB diskovi koliko vidim.
   
 15. JVC

  JVC Overclocker

  Nisu losi, mada zavisi od snimaca nekome leze a nekome ne, i snimati na 4x ne brze.
  Svi mi znamo da su verbatim najbolji (nisu bas naj ali su vrh) ali su i tri puta skuplji od drugih a to se vec neisplati.
   
 16. Pasha

  Pasha Komšija

  Isplati se kada ti propadne trećina diskova jer su smeće, kao što se meni desilo. Verbatim samo jednom jedan disk i to zato što sam pržio sa CloneCD programom, od tada isključivo Imgburn. Eto reče GW na početku teme da koštaju 3 km, a Vedo kaže 5,5 što je fakat puno.
   
 17. Nihad

  Nihad Aktivista

  Evo ja sam maloprije telefonom pitao da li u Plus-u imaju dvoslojne Verbatimove DVD-ove. Kažu nemaju, imali su nekada daaavno. Ne planiraju uskoro nabavljati. Jedino imaju nekakve "ACME".

  Isto pitanje sam danas postavio i Imtec-u, i rekli su mi da nemaju Verbatimove, ali imaju Pro4Media-ine (upravo im nestalo) za 1,4 KM/kom (go disk bez kutije ili omota), i imaju Traxdata-ine za 2 KM/kom (disk sa debelom kutijom).

  Ovo je meni sve talašika. Do sad su mi se Pro4media i Traxdata izjalovili na tri DVD pisača, i ne dam više ni marke na te.

  Zna li neko koji su još tip-top kvalitetni DVD+-R DL diskovi osim Verbatima?


  P.S.:
  Evo na Ibeju UK mogu nabaviti Verbatimove DVD+R DL diskove za oko 3,2 KM/kom, s tim da uzmem najmanje pet komada. To nije baš jeftino, ali nije ni bolesno skupo kao ti u Merkatoru za 5,5 KM.
   
 18. suppa_FMB

  suppa_FMB Komšija

  Ne znam je li dozvoljeno razgovarati o Xbox 360 igrama koje su backupi ali meni je jedan lik snimo na pro4media dl diskove igre i do sada nisam imo ni sa jednom problema.
   
 19. Pasha

  Pasha Komšija

 20. suppa_FMB

  suppa_FMB Komšija

  U ovih par dana sam sprzio oko 5 Traxdata DL diskova (xbox 360) i na moje iznenadjenje svaki radi besprijekorno. Medjutim nestade ih u imtecu i na upit kada ce doci novi prodavac mi rece tesko? :? No comment, moram preci na ACME u uniexpertu nema mi druge al fakat mi zao, dodje kutija i poprilicno kvalitetan disk za 2 KM, mislim na traxdatu naravno.