Cijene kvalitetnih dvoslojnih DVD+/-R diskova

Discussion in 'Monitori, storage, kućišta, periferija' started by Nihad, Jul 11, 2010.

 1. Nihad

  Nihad Aktivista

  Plextor više ne proizvodi svoje optičke uređaje počevši sa generacijom PX-8xx. Generacija PX-7xx je zadnja njihova, a izuzetak je model PX-750.

  Napominjem da ne možete praviti zaključke o kvaliteti neke marke samo na osnovu jednog primjerka, kao što je to uradio JVC. Ja sam u ovih 10 godina koristio 6 Plextor-ovih optičkih uređaja (i čitača i snimača). Samo jedan me je zezao (vrlo živopisan problem - tu i tamo snima pogrešne bite na diskove, nema mu pomoći), i to onaj kojeg sam masno platio u Formel-u :)

  Što se kvalitete snimaka na optičkim medijima tiče (bilo CD, bilo DVD SL ili DL), ako je snimak dobar 30 minuta nakon snimanja, to ne znači da će biti dobar i 30 mjeseci nakon snimanja. U tome je obično razlika između jeftinjačkih medija i onih iz premijer lige.
   
 2. JVC

  JVC Overclocker

  Naravno da ocjenjujem na osnovu jednoga, ako platim 3x vise Plextora od Pioneera, LG-a onda hocu da mi radi kako treba a ne da mi rikne nakon 50 sprzenih DVD-ova ( i ne samo meni) dok onaj najjeftiniji Pioneer ili NEC sprze par hiljada i nema problema, mene ko jednom zajebe nece vise nikada, a bas je to Plextor uradio jos su mi na reklamaciji uvalili one smece serije 8 koji je ustvari NEC od 35KM, dok je njihov kostao oko 140KM. pa ima da svira i pjeva za te pare.
  Do sada sam najmanje problema osim spomenutog Pioneera imao sa LG snimacima oni kada rade onda stvarno rade godinama, ja sam snimaca namjenjao veliku kolicinu tako da sam vidio sta se sve uvaljuje pod kojekakvim super, ultra budalastinama, imam kod oca HP 4x snimac (onaj prije njega sam poklonio kolegi 2x) koji radi i dan danas najnormalnije, a danasnji ako sprzis 5 dvd-ova zared obicno upropasti barem jedan valjada se umorio jadnik, zato danas svakome preporucujem da kupi najjeftinij snimac jer je to sve isto smece pod drgugim imenom.
   
 3. c1600

  c1600 Novi član

  Verbatim CD-R 25/1 spindle 80/700MB Made in Kina,nijedan čitljiv.Od snimača imam LG,ASUS-ov sam davno bacio.Po starosti su bili jednaki
   
 4. JVC

  JVC Overclocker

  Svuda po netu se vec godinu dana prica o drasticnom padu kvalitete Verbatim media, zato na Otoku ili Ben pa kupujte JVC medie 25 Kom. CD-R vrhunske kvalitete 10,70 KM. neisplati se razmisljati za te pare.
   
 5. DSA

  DSA Aktivista

  Zna li neko da li je BEN nabavio JVC DVD-R DL?
   
 6. JVC

  JVC Overclocker

  Nije, bio sam neki dan.
   
 7. Nihad

  Nihad Aktivista

  DVD-R DL ima jedan bitan nedostatak - nije moguće mijenjati adresu prelaza slojeva, tj. nije moguće mijenjati veličine slojeva. Drugim riječima, snimač mora prvi sloj snimiti do samog ruba diska, i tek onda snima drugi sloj. Tako je navodno osmišljena DVD-R DL specifikacija.

  Napominjem da sam o ovome samo čitao na Internetu, a nisam isprobao u praksi (jer nisam nikad koristio DVD-R DL diskove).
  Nažalost, JVC (Taiyo Yuden) ne proizvodi DVD+R DL diskove.
   
 8. JVC

  JVC Overclocker

  Ova tvoja prva tvrdnja nije tacna, svi programi koje sam probao snimaju kao sto si rekao jedino Nero 10 (a i 9) snima pola na jedan sloj pola na drugi npr. 7GB snim 3,5 na prvi i 3,5 na drugi, bas zato ja snimam DL iskljucivo sa nerom jer mi nesnima do ruba vec ostavi malo ili vise praznine taman tamo gdje se najvise stete DVD-ovi.
   
 9. Nihad

  Nihad Aktivista

  Ja snimam DVD+R DL diskove ImgBurn-om i u tom programu mogu mijenjati adresu prelaza sa prvog na drugi sloj.

  A što se tiče nemogućnosti određivanja adrese prelaza slojeva na DVD-R DL diskovima, evo informišite se:
  http://www.google.ba/search?hl=en&safe= ... ayer+break
   
 10. JVC

  JVC Overclocker

  U Imtecu opet pro4media DL 14KM. 10Kom.
   
 11. Pelikan

  Pelikan Veteran foruma

  Gdje dodje taj Imtec?
   
 12. JVC

  JVC Overclocker

 13. Stevie_Ray

  Stevie_Ray Veteran foruma

  Uzeo i ja ovih Pro4media DL, prvi koji sam snimao je pukao kad je trebalo pisat na novi sloj. Snimao sa ImgBurnom.
   
 14. Stevie_Ray

  Stevie_Ray Veteran foruma

  Ne kontam, svaki mi pukne na 50%. Radim li nesto pogresno? :D Nisam dosad przio DL medije.
   
 15. Vedo

  Vedo Moderator

  LayerBreak ti je na "Calculate optimal" u ImgBurnu?

  Ev sprzio na 10 komada Pro4media DL+ X360 backupe i rade bez problema, svaki.
   
 16. Stevie_Ray

  Stevie_Ray Veteran foruma

  Da, na calculate optimal je, u principu sam samo odabrao .iso fajl i brzinu na 4x.
   
 17. Vedo

  Vedo Moderator

  Onda ti je do przaca nesto,a skini i najnoviji ImgBurn ako vec nisi
   
 18. Stevie_Ray

  Stevie_Ray Veteran foruma

  ImgBurn je zadnji. Moguce da je do przaca (Benq). Medjutim, i na drugom (LG) su problemi. Nece ni da pocne przit, odmah greske.

  Treca sreca, noviji LG SATA przac, na njemu je upravo prosao jedan disk. Odsad radije razbijam .iso nego da przim dl disk, i ovo dugo traje, skoro 25min.
   
 19. AggressoR

  AggressoR Aktivista

  ja nabavljam verbatim 3.5 km je jedan u zicomp medutim u posljednje vrijeme sam primjetio dosta losi i ne kvalitetnih verbatim media.

  posljednji 10 snimaka 4 rade kako treba, 2 na guranje (nekad ucita xbox nekad nece) i ostali nikako

  (nadem 3 komada stara, ne znam ni sam kada sam uzeo i svaki ispravan, snimak perfektat, xbox ucita iz prve tako da pisaca nije "LG")
   
 20. Stevie_Ray

  Stevie_Ray Veteran foruma

  Ne znam, uglavnom nikad nemam problema sa jeftinim DVD-ovima. Naravno ne przim ih na maksimalnim brzinama, ali uvijek dobro ispadnu. Sa ovim DL je druga prica.

  Snimio sam tri komada sa ovom novijom LG przilicom, sve ok, snimao prvi na 4x, a druga dva na 6x.