Cijene kvalitetnih dvoslojnih DVD+/-R diskova

Discussion in 'Monitori, storage, kućišta, periferija' started by Nihad, Jul 11, 2010.

 1. Pelikan

  Pelikan Veteran foruma

  Nisam znao za to, mada odavno nisam ni snimao nesto. U svakom slucaju, ne treba stedjeti na tome, pogotovo ako je sta bitnije. Slike sam snimao na nekim fus no-name dvd-ovima, kao da prodjem jeftinije, sad pola nece ni da otvori, a bili odlozeni u kutije.
   
 2. JVC

  JVC Overclocker

  U svakoj seriji naleti skart, a sada pogotovo kada je to postala hiperprodukcija meni se znalo desiti da kupim 25kom. nekog medija fanstasticne kvalitete dok drugi put isti taj imam skarta skoro svaki drugi medij, sve je stvar srece.
   
 3. nuclear.dwg

  nuclear.dwg Novi član

  Kupih Verbatim CD-R i sve do jednog(10 komada) nečitljivi
   
 4. JVC

  JVC Overclocker

  O tome ja govorim, nije vise ime garancija kvalitete, ja od kada su se pojavili JVC samo njih koristim i DVD i CD (25kom. CD-ova oko 10KM), a 25 DVD-ova 12,5 do 22KM. zavisi od serije (obicni, printabilni, oporni na grebanje i sl).
   
 5. DSA

  DSA Aktivista

  Gdje je taj BEN u I.Sarajevu? Tačna lokacija? Telefon neki?
   
 6. suppa_FMB

  suppa_FMB Komšija

  JVC evo ja koristim ACME DL (mrsko mi nekad otici u imtec) i sprzio sam jedno 10 komada, ma svaki cita ko lud. Samo su malo poskupi u odnosu na svoj brend, 2.5km kom.
   
 7. JVC

  JVC Overclocker

  065/678-300
   
 8. Nihad

  Nihad Aktivista

  Evo samo da dadnem još jedan doprinos ovoj temi:

  Iz svega do sada navedenog je očigledno da svako od nas ima vrlo različita iskustva sa istim diskovima (npr. nekome se Pro4Media diskovi pokazali vrlo dobro, nekome vrlo loše).
  Uspio sam kroz istraživanja na Internetu i kroz vlasitita emprijska istraživanja ustanoviti da kvalitet snimka na dvoslojne diskove znatno zavisi i od kombinacije DVD pisač + disk.

  Naime, ja sam uspio naći "zlatnu" kombinaciju za ove jeftine Pro4media diskove (RICOHJPN-D01-67) koji se trenutno prodaju u Imtec-u za 16 KM/10kom (goli diskovi bez kutija). Ti diskovi su mi se do sada prilično loše pokazali na tri DVD pisača, ali sam našao jednog na kojem su snimci vrlo, vrlo dobri. To je LiteOn iHAS324 (snimam pri 4x brzini, program ImgBurn).
  Tog LiteOn-a sam probao nakon što sam na Internetu našao forumske rasprave gdje su ljudi zaključili da u opštem slučaju ovi RICOHJPN-D01-67 diskovi vrlo loše pašu Samsung-ovim DVD pisačima, a vrlo dobro LiteOn-ovim. Na osnovu toga sam izvršio probu na jednom ovom LiteOn-ovom koji mi je bio dostupan, i proba se isplatila.  Suština priče:

  Ako hoćete da imate dobre DVD DL snimke, imate tri načina da to postignete:
  1.] Kupite poskupe Verbatimove MKM-003-00 DVD+R DL diskove i ne brinete o njima ni sad ni nakon nekoliko godina;
  2.] Kupite neke treće diskove (FujiFilm, Traxdata, Pro4Media, ACME, itd. itd.) i bacate ih na raznim DVD pisačima dok ne potrefite onog kojem ti diskovi pašu;
  3.] Dobro se zarovite na Internetu i nađete koji DVD DL diskovi pašu vašem pisaču, i onda kupujete te DVD DL diskove za njega;

  P.S.: U slučaju izbora 2 i 3, nemate jaku garanciju da će dobri snimci koje u konačnici postignete ostati takvi nakon nekoliko godina korištenja ili stajanja.
   
 9. JVC

  JVC Overclocker

  Meni rade odlicno na Asus snimacu (ali on je rebrandirani Lite-on pa se poklapa sa tvojim iskustvom) isto tako na Lg snimacu bude dobra kvaliteta,ali ne kao na Asusu, sve je to stvar srece neki dan sam przio kolegi Verbatim DL i od 10Kom. upropastio 6Kom. i to na tri razna snimaca (Asus, LG, Pioneer) tako da kada te zakaci lose serija mozes se slikati bez obzira na snimac, brzinu i sl.
   
 10. Nihad

  Nihad Aktivista

  Da budem precizniji, ovaj LiteOn-ov pisač je bio OEM-ovani Dell DH-16AAS. Prije nego što sam ga preflašovao u origigi iHAS324, i on je loše snimao na ove RICOHJPN-D01-67 diskove (izgleda da je Dell-ov firmver bio znatno drugačiji/ograničeniji od pravog LiteOn-ovog, jer mi Dell-ov firmver nije dozvoljavao npr. ni mijenjanje četverobitne oznake vrste DVD diska).

  Što se tih Verbatima tiče, na Internetu sam na par mjesta čitao da su navodno Verbatimovi DL diskovi koji su proizvedeni u Indiji loši, iako nisam uspio naći "čvrstu" tvrdnju u vezi toga. Možda je to tvoj slučaj?
   
 11. JVC

  JVC Overclocker

  Pa znas da kod nas dolazi samo zadnje smece, inace koji god da kupis sve jestvar lutrije moze biti solidan a moze i smece, ja sam poceo zadnje vrijeme da mkv koje snima dijelim na dva diska i sprzim tako da neuzimam dl ako nemoram, inace pro44media premium obicni ne dl su odlicni zadnje vrijeme sam ih nasnimao par stotina i svaki ima fantasticnu kvalitetu(bilo u koristenju, bilo u skeniranju kvalitete).
   
 12. Nihad

  Nihad Aktivista

  Što se jednoslojnih diskova tiče, godinama koristim Verbatim-ove DVD+R (MCC 004) diskove. Kvalitet snimka je uvijek laboratorijske kvalitete, na bilo kojoj brzini na kojoj snimam, čak i 3-4 godine nakon snimanja.
  U zadnje vrijeme malo koristim i one JVC-ove (Taiyo Yuden) DVD+R (YUDEN000-T03-00) i DVD-R (TYG03) diskove. Kvalitet snimka je istog kvaliteta kao i na MCC 004 diskovima, ali vrijeme će pokazati kakva im je postojanost.
   
 13. JVC

  JVC Overclocker

  Koristim i ja JVC, ali kada trebam dosta toga snimiti onda gledam da jeftinije prodjem, a ovi pro4pedia premium imaju bas odlican sken i citljivost tako da mi je optimalan odnos cijene i kvalitete.
   
 14. Stevie_Ray

  Stevie_Ray Veteran foruma

  Ja sam vise slucajno uzeo nekakve Traxdata Value 8x, spindle od 25 komada, pokazali su se jako dobro na mojoj Benq przilici, bolji od Verbatima DVD-R (ne znam sad napamet koji je sloj na njima). Nisam ih usporedio sa DVD+R Verbatimom (MCC 004), jer ne mislim da su toliko dobri, uostalom nije mi ni bitno jer na ove przim samo manje bitne stvari.

  25 komada je nesto poput 7KM. :mrgreen:
   
 15. irhadkul

  irhadkul Komšija

  meni isti ti na lg-u ferceraju odlicno.od 25 ni jedan nije unisten.
   
 16. pac

  pac Komšija

  Koristim rezne medije nikad nisam nesti zagledao na marku, snjimam preko godinu dana na plextor px 810SA bez ikakvih problema. Nepamtim kad sam zadnji put bacio dvd.
   
 17. JVC

  JVC Overclocker

  te Traxdate ako snimim na Asusu (Lite-On) mogu sve pobacati koliko gresaka i sl. bude, ali ako ih snimim na LG-u vrhunski snimak, znaci nije sve do medija nego se mora paziti i na kompatibilnost sa snimacem, tu je Verbatim i JVC bolji jer radi na svemu zivom pa nemoras paziti mada se meni takav pokazao i pro4media (rekao bi covjek smece) na obadva snimaca, sto neznaci da ce sljedeca serija biti takva.
   
 18. Stevie_Ray

  Stevie_Ray Veteran foruma

  Zato i kazem da su mi jako dobri na Benq-u 1655, koji je inace u top 5 przilica ikad. Bolji su jedino pojedini Plextori. (U principu je i ovaj isao kao Plextor, sa drugim firmware-om.)

  Nisam ih probao na nekoj drugoj (imam jednu stariju LG u drugom racunaru) jer nisam imao potrebe, ali cu i to isprobati.
   
 19. JVC

  JVC Overclocker

  Batali Plextor, sada je to prepakovani NEC po trostrukoj cijeni, meni je od svih snimaca u zivotu (a imao sam ih jedno 30 kom.) najkrace radio Plextor kupljen u nekadasnjem Formelu odrali mi kozu za njega a, riknuo za 3 mjeseca, dok pioneer kupljen prije njega i dan danas radi na drugom racunaru.
   
 20. Stevie_Ray

  Stevie_Ray Veteran foruma

  Jest sad, ali nekad su imali svoje przilice. Otprilike uporedo s tim su poceli rebrandirati Benq przilice, sjecam se da je ova koju imam u isto vrijeme bila i u Plextor pakovanju. Onda je Benq prestao proizvoditi przilice, a i Plextor je opao jer ni on ne pravi svoje nego rebrandira NEC i slicne.