Ekonomska situacija u BiH i svijetu

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Reznor, Jan 4, 2025.

1. p4ja

p4ja Komšija

mi smo pleme, brat brata dvocjevkom raznese radi pola duluma zemlje sto mu je usao sa ogradom…

2. zoi

zoi Veteran foruma

Onda nismo pleme, jer su plemenske zajednice čvrste i stabilne.

3. EL NINO CFC

EL NINO CFC Veteran foruma

pogledaj seriju yellowstone. I u americi je borba oko međe i krava:D

4. Bio_Sam_Zmijanac

Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

Kod nas je problem sa High Level korupcijom.

5. Haker

Haker Veteran foruma

6. EL NINO CFC

EL NINO CFC Veteran foruma

nesto mi je tesko u ovo povjerovati da smo mi bara bara sa Ukrajinom i Rusijom.

Bio_Sam_Zmijanac likes this.
  7. Bio_Sam_Zmijanac

Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

Vjeruj da jesmo.

Last edited: Jan 14, 2025
  8. Pelikan

Pelikan Veteran foruma

Ne znam sto ti je tesko vjerovat kad ti treba stela od poroda do ukopa za sve.

9. nivla

nivla Komšija

ne treba stela, samo svi vjeruju da treba pa odmah pocnu nuditi razne oblike mita gdje god dodju, meni je presmijesno bilo kad sam vidio pacijenta u privatnoj klinici da nosi doktoru poklon,ali dzaba, rade ljudi i takve gluposti, za mnoge stvari sam cuo da treba stela, ali kad sam otisao da ih zavrsim ispostavilo se da nije trebala tj. uspio sam ih zavrsiti bez stele

10. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Za neke stvari ne treba stela. Neki segmenti zdravstva rade bez stele. Hitna recimo. Svaka njima cast.

11. Haker

Haker Veteran foruma

Pa ni za doktora ne treba odakle to, ja i životu nisam platio doktoru niti ga častio, specijalisti su druga prica, npr nedavno sam za koronografiju srca liku išao na "Privatni" pregled da bi došao na red u razumnom roku, sta je to nego korupcija. Zato za magnet nisam ni pokušavao u bolnicu, nego provatno 600km i gotova stvar.
    Jasta smo nego korumpirana zemlja na razini najgorih

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

12. Pelikan

Pelikan Veteran foruma

Svaka tebi cast, ja znam trudnice koje su ignorisane dok se nije sta dalo u Tuzli. Kad smo imovinu djedovu dijelili razvuklo se dok se nije dalo. Morali dati da se mezari odrzavaju malo iako se placa odrzavanje zvanicno.

Ma krenuo sam pisati i sto vise razmisljam o tome, vise mi stvari pada napamet. Dzaba se nerviram. Neki dan jaran iz Srbije dolazio u Sarajevo, zaustavi ga policija i kaze mu da su lanci obavezni. Kaze mu lik otvoren ili kazna li nam das nesto. On imao 15ak KM, ostalo u dinarima i eurima. Kaze lik primamo mi i dinare i eure. Kao skec.

13. donjapa

donjapa Overclocker

Nazalost je stvorena takva kultura da ce doktor ili bilo koje drugo sluzbeno lice sa osmjehom docekati i svu paznju pridati osobi koja nesto donese prije nego osobi koja ih ne "pocasti". I stvori se navika, stvori se kultura da se npr doktoru uvijek nesto nosi. Glupost teska, ali realno ce te i doktor isposovati ako mu nesto doneses :)

Korupcija u malom.

14. selvin

selvin Moderator

Bas kao sto @donjapa rece, to je stvorena takva kultura. A s druge strane, radije bi kod nas narod "pogurao" nego se pozalio na nekog njegovom nadredjenom sto u vecini slucajeva rjesava problem. Nego, meni se zuri, daj mu 20, 50, 100KM i onda kuknjava po kafama i po forumima kako je drzava korumpirana. Nije drzava korumpirana, vec narod.

zippoo and zoi like this.
  15. Pelikan

Pelikan Veteran foruma

Drzava je narod, nema potrebe razliku praviti.

16. selvin

selvin Moderator

Ima potrebe, po mnogima je drzava = javna uprava, uhljebi i korumpirani zaposlenici, a narod se jadan pati. U realnosti je narod uhljebovan i korumpiran, s jedne ili s druge strane.

aNaToMiC ! likes this.
  17. zoi

zoi Veteran foruma

Za trudnice je najgore, za njih se i u Zenici zna davati ali ne uvijek, zavisi. Za ostale interniste ne treba, to jos nikog nisam čuo da daje. Roditelji su mi nazaloat prošli dosta toga, nikad ništa nisu dali. Nisam ni ja niti ostatak rodbine. Da porođajno riješe svanulo bi.

Za preglede se čeka i po Njemačkoj i drugim državama koje su na niskom nivou korupcije, tako da privatni snimak da se ubrza nema veze sa korupcijom.

Policiji nikad nisam dao niti su mi ikad tražili. Ako pogriješim, neka pišu. Znao sam finim pristupom postići ili da ništa ne napišu ili da umanje. Ne mislim na moljakanje, nego jednostavno fin pristup a ne neko kreveljenje i bahaćenje.

18. Pelikan

Pelikan Veteran foruma

Kako nema veze kad je taj privatni doktor isti onaj zbog kojeg je dug red ili njegov prijatelj. Puste tebe jer zna da ce nekom drugom uzeti. I nije to stvar kulture ako ti neko uskrati ili odbije uslugu dok ne das, a tebi potrebno tog trenutka, nemas kad da hodas i zalis se sto opet moze potrajati isto zbog korupcije. Tolika je korupcija da se vise ne zna sta je korupcija, a sta normalno. I to jos funkcionise za raju sa HWB-a koja fino zivi i moze dati, a ko nema umre i ne zna se da je umro zbog korupcije.

19. Haker

Haker Veteran foruma

@zoi istina, imam tetku u Belgiji, nisu oni dalje od nas sa uslugama mada ni ta država nije bolja od naše nego eto u srcu strašne zapadne Evrope pa se izvlače.
    Za doktora me nisi skontao, radi se da odeš kod specijaliste na "pregled" privati da bi te on preko reda u državnoj bolnici ubacio.

Policija isto, ja fino kazem dobar dan, izvoli dokumente, znam sve piši kaznu I ljudi me puste

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

20. zoi

zoi Veteran foruma

Ok, to je druga situacija i to definitivno jest korupcija.

Haker likes this.