Gurmani - Muski pripremaci hrane Reko da otvorim da vidim koliko vas ima ovdje da upotrebljava "kuhinju" u punom smislu te rjeci Evo danas od mene Fajitas Mexicanas Lagano ovo ide SastojciBroj osoba:3 osobe (citaj samo za mene) 1 pakovanje tortilji 1crvena paprika 1zelena paprika 1 zuta paprika 200grpilecih prsa braon pasulj (kuvani) "guacamole"sos Chilli sos sos od jogurta glavica crnog luka so Vrijeme pripreme:20 min 1 Priprema je vrlo jednostavna, u tiganju proprziti glavicu crnog luka, a zatim dodati papriku iseckanu na stapice, i sve dinstati na tihoj vatri dok ne omeksa. 2 Potom dodati piletinu iseckanu na stapice i nastaviti sa przenjem, ali na malo jacoj vatri 3 Posoliti po ukusu 4 U odvojenim cinijicama pripremiti braon pasulj, chili sos, sos od jogurta i guacamole (oni se mogu naci u bolje opremljenim supermarketima, a sos guacamole se moze napraviti i kuci, od pulpe 4 zrelijih abokada, jedne chili papricice i vrlo malo ulja) 5 U zagrejanom tiganju sa vrlo malo ulja zagrevati tortilje sa obe strane dok ne porumene 6 I na kraju tople tortilje puniti navedenim sastojcima
Sve ej super osim ovog 1 pakovanje tortilji. Te tortilje su skupe,stoje na policama ko zna koliko dugo i po meni nisu ukusne kao domace. Recept je slijedeci: 1 šoljica bijelog brašna( ja stavim malo vise možda 1.5 šoljicu) 1 šoljica crnog brašna 1/2 šolje mlijeka i 1/2 šolje vruce vode. kvasac,so,šećer i maslinovo ulje. Pomiješati kvasac sa vodom i dodati u brasno.Zatim dodati mlijeka(po potrebi staviti malo vise vode dok tijesto ne bude gusto kao za hlijeb,možda malo rijeđe. Kada tijesto nadodje podijeliti ga u male kuglice i onda razviti oklagijom.Posuti brasno i pecu tavi kao palačinke(bez ulja).
ma znam, imaju domace tortilje, u sustini mogu stajat dugo, ono sto ja mislim je to da definitivno manje se prlja sudja hehehe
Evo teme o hrani vidim spominju se baklave neke pa da oživimo Jedna od stvari koje dosta napravih u brzini, one manje tortilje stanu i u air fryer, a direktor ex firme pričao kako djeci to napravi kad žuri negdje https://www.allrecipes.com/recipe/258013/easy-tortilla-pizza/ Chicken Fajitas - ovdje je avokado malo skuplji, ali isto relativno brz recept https://www.australianavocados.com.au/recipes/avocado-chicken-fajitas/
Kod nas se pizze uglavnom i prave na tortilji. Imaju one posebne kao baza za pizzu. tanke a velike. u kući to kad jedemo je samo kad treba nešto na brzinu i ovo ekstra dođe. navukli smo se na menemen, preporuka. Nije teško za napraviti a top za doručak
Da li je kod nas neko viđao ove japano-kinesko-koreanske proizvode kao što je ramen, nudle (pri tome ne mislim na one indomie, dosadile i bogu i narodu ) https://i.ytimg.com/vi/6EgI_Py5VnQ/maxresdefault.jpg https://candycave.ie/cdn/shop/files...-876c-46df-81aa-de1b8be26777.jpg?v=1744392973 Ovaj prvi Kimchi dobih iz Slovenije, ovaj drugi iz neke kineske radnje u Beogradu koja mi je prije toga izletila na instagramu, ali neću ići radi ovoga samo Kimchi ramen je super, ovo drugo bljak i preljuto. Ima i kimchi sam da se uzme u Crvenoj Jabuci, ali volim ovako sve u kompletu što dođe. Fante i sl pića iz Japana imaju u Đuriću u Lukavici, ali od prehrambenih proizvoda nema nekog plaho izbora.
Ima nenocookcs, na Instagramu video kako uraditi upgrade noodle-a. Kikiriki puter, soja sos i mladi luk. Jedino bolje od toga je kad iscjedis limun na lubenicu
Imaš dosta vrsta nudla u Bingu. Ne mislim na ovaj instant otrov nego na prave nudle. Meni su najbolje one u crnom pakovanju, fantastične budu sa soja sosom. Probao sam ih više, jedino bih negativno izdvojio one tanke od riže koje mi se nimalo nisu svidjele, a nisu ni supruzi. Ne zbog ukusa nego su previše tanke kad se jedu. Kimchi inače nije povezan sa nudlama.
Od nase mediteranske hrane ti nasao azijski fast food Ne znam koliko je to zdrava hrana drug. Nismo ti mi bazdareni za tu hranu. Hiljadu i jedan aditiv, soli 4.5 grama u pakovanju od 120 grama, hranjivost nikakva. Nekad pojesti ok, ali cesto bi izbjegavao. Evo tu imas sastav https://www.nikankitchen.com/en/products/2417/nongshim-shin-ramen-kimchi-120g Skuhaj sebi spagete i proprzi mljevenog mesa i luka, zalij sos paradajzom ili ubaci kasiku ajvara. Imas kupiti i italijanske sosove u teglicama. Jest veca zezancija od tog instatnt pakovanja al barem znas sta si pojeo, bit ce i ukusnije. Ostane ti i za sutra.
Pa i jest za ponekad Slažem se ima tu aditiva zato ja te nudle uzmem one klasične pa skuham, a i ove instant ako se nađu skuham umjesto što neki potope samo u vodu i odmah naspu začine, a onda i dodam zdravije sastojke Hvala svima potražim ove navedene, a ove instant i jest cilj da se izbjegnu i nađu zdravije alternative. Te umake soseve za tjesteninu uzimam stalno Pomi, Arrighato, Barilla, ima i ona neka u maloj teglici natureta tako nešto. Kako sam bez posla duže vrijeme naučih dosta stvari skuhati kod kuće, a i restorani su sad svakako postali pravo skupi za otići često. A od ove naše, dosadi i to pa čovjek hoće nešto novo nešto divlje probati
Realno najvise mi u Sarajevu nedostaje jedan ili dva tobra Thai restorana i mozda neki Pakistanski. Samosa, Chicken Biryani, Korma, Chicken Tikka, Naan bread, i pravi Chai Massala Nesto od toga pokusam kuci napraviti ali nije to to. Nadam se da ce sa Lidlom doci i Vitasia proizvodi.
Upravo to sto kazes nesto uvijek nedostaje, jest nalik a ono ni blizu Eh da upravo te nudle, Chow Mein, Glass, Rice noodles i sl. I jos razni umaci. A i ove instant Kimchi i Buldak budu u Lidlu. Onaj Wok s nogu isto solidno zna napraviti, ali em mi je daleko, em se ceka, em se ne najedem od toga Posebno jednom fol s lososom uzeh da probam, unutra ako je 10% lososa bilo, u sitnim tragovima.
Ma mi smo probali milion tih proizvoda da kod kuce napravimo Kormu ali nije ni blizu kao u Indijskom restoranu odakle narucujemo.
Ja sam u Zg stajao pored kuhara i gledao kako pravi curry, sve ponovio kuci u bobu, dobio skroz drugi flavor