Google Android - oficijelna tema

Discussion in 'TV, Hi-Fi, telefoni, tableti, satovi, IoT oprema' started by Esh, Mar 1, 2008.

  1. dams82

    dams82 Komšija

    Iskreno ja bih uvijek išao na jeftiniju varijantu bez garancije nego skuplju sa, uzmem brate rizik na sebe i ako rikne kupim drugi, ja ionako ako moram poslat na reklamaciju moram kupit drugi, rijetko da imam neki rezervni. A većina če izdržat neke dvije godine koliko se u prosjeku koristi telefon. Veća je šansa da padne i razbije se nego da krepe na zdravo.... Nije mi nikad ni jedan crko sam od sebe, jedan mi je pao u vodu i crko, ali to je bilo davne 2011. Da li imam sreće ili znam čuvat ne bih znao....

    Sent from my SM-S911B using Tapatalk
     
  2. selvin

    selvin Moderator

    Ja sam prosle godine slao mobitel u servis, direkno u kimtec, neki problem bio sa baterijom ili punjenjem, medjutim zamijene mi gotovo sve, posalju mi malte ne nov telefon. Imao je nekih packica i na oklopu, imao i na displayu, kad je dosao sve novo. Ali ipak je moj jer je serijski broj ostao isti. Tako da je moje iskustvo i vise nego pozitivno.

    Sent from my SM-F711B using Tapatalk
     
  3. Haker

    Haker Veteran foruma

    Obično je tako sa garancijama, on mjenja matičnu komplet, neće lemiti po njoj, tako i sa ostalim komponentama.
    Sad, uvijek bilo pitanje, jeftinije ili skuplje sa garancijom.
    I ja sam se lično kockao, evo gotovo godina prodje, sve ok. Generalno mi se telefon nikad nije pokvario a da se nije razbio ili nesto sl.

    Sent from my SM-S911B using Tapatalk
     
    dams82 likes this.
  4. EL NINO CFC

    EL NINO CFC Veteran foruma

    Ja sam prije pisao kakvih sam imao problema sa Telecomom i Agram servisom dok sam nosao Xperiju Z5.

    bez telefona sam bio 6 mjeseci. u tih 6 mjeseci se konstantno vracao na popravke. Slao sam telefon direktno u agram, a i isao i preko telekoma. Takodjer par puta sam isao u kancelariju gdje su zaduzeni za pravna lica, zena mi hladno rekla ja sta mogu uraditi jeste preuzeti telefon i poslati u agram. rekoh to i ja mogu. onda mi je govorila da odem u agram i da im ja kazem da mi moraju dati novi/zamjenski telefon jer su oni ovlasteni a telekom samo preprodaje. odem u agram i oni mi kazu da je telekom duzan da mi da drugi telefon jer sam od njih uzeo telefon.

    na kraju morao zvati ombudsmena i prijetiti preko emaila. odmah sutradan sam dobio email da dodjem predam stari telefon i uzmem novu xperiju z5.

    sjecam se takodjer kad sam nosao lumiju 1020 i bio je problem sa optickom stabilizacijom kada se upali pocne da "skripi". dva puta sam morao vracati na servis jer oba puta nisu nista uradili + sve pobrisali sa telefona. tek treci put kada sam morao snimiti licno u cemu je problem i onda su mi zamjenili modul kamere.

    valjda kako koga potrefi. dajdza je imao problem sa A70 i dali su mu A71 odmah.
     
  5. selvin

    selvin Moderator

    Nije tu telekom kriv. Telecom je prodavac samo. Ovlasteni servis treba da isporuci novi uredjaj ako u roku od 45 dana ne popravi kvar. Problem je sto oni posalju nazad i kazu popravili pa ti opet saljes i kazes da nisu. Tj. Prave te budalom. Na kraju bez prijetnje nista, cim vidis da vuku za nos.

    Inace, u telecomu ima opcija da uzmes zamjenski (dok je tvoj na servisu, ako šalješ preko njih) ali moras potpisati da placas punu cijenu ako mu sta bude a dobijas polovan uredjaj. To nijedan prodavac ne nudi koliko znam, dobro je ko nema zamjenski telefon, ali eto postoji rizik ako ga razbijes da moras platit kao nov.

    Sent from my SM-F711B using Tapatalk
     
  6. dams82

    dams82 Komšija

    Sve u svemu moliš Boga da te ne zadese nikakvi kvarovi jer nije nimalo ugodno ganjati se s njima. Živci su mnogo vrijedniji od novca....

    Sent from my SM-S911B using Tapatalk
     
    aNaToMiC ! likes this.
  7. zoi

    zoi Veteran foruma

    Ja se za mamin telefon ništa nisam ganjao :)
     
  8. Stevie_Ray

    Stevie_Ray Veteran foruma

    Sestra na kraju kupila A34 6/128 u Asmobitel za 430KM. I oderali je za zastitno staklo za 10KM, al eto makar su oni postavili.

    A33, nije ga bilo na stanju, niti je bilo A34 sa 8/128 konfiguracijom, steta jer je bio samo 20KM skuplji.
     
  9. nFare

    nFare Komšija

    Telekom je itekako kriv, ako kupac opravdano reklamira proizvod prodavac je dužan stvari oko servisiranja obaviti " iza kulisa" a tebi ili ponuditi zamjenski uređaj ako se na prvu procjeni da se može popraviti ili ti zamjeniti uređaj, gdje je to normalno da te šalju direktno serviseru, da se ti bakćeš sa njima a i oni sa tobom. Ti kao prodavac ili serviser ugovorno moraš biti zaštićen da ne budeš oštećen zbog toga što je proizvod riknuo u garantnom roku, drugo su ove radnje što su "peta" ruka u lancu, on ili mora direktno u tvoje ime kao prekupac reklamirati uređaj ili jednostavno posluju sa rizikom, jer su mobitel nabavili šverc-komerc metodom
     
    Last edited: May 27, 2024
  10. dino73n

    dino73n Veteran foruma

    Cuj oderali je za cenera???? Pa sta sad radnje trebaju,nabavljat robu iz kine i prodavati po nabavnoj i ugradjivati za dzaba.

    I mene neki dan oderase u restoranu naplatise mi pivo petaka a u prodavnici 2km


    Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
     
    dams82, Haker, aNaToMiC ! and 2 others like this.
  11. Stevie_Ray

    Stevie_Ray Veteran foruma

    To i jest usluga postavljanja stakla jer je samo staklo mozda dolar ili pola dolara. Nema veze jer to ona sama ne bi znala postavit.
     
    dino73n likes this.
  12. selvin

    selvin Moderator

    Nije tacno. Koliko ja znam ovlasteni servis nabavlja/dobija novi uredjaj ako se uspostavi da ga trebas dobit. Isto kao sto nabave i rezervne dijelove. Ne dobijas ga od prodavca. Nece servis javit telecomu: ovo se ne moze popravit, dajte mu novi. Ne garantuje telecom. Vec servis dobija novi od lupam Samsunga i napisu u svojoj dokumentaciji da uredjaj ne moze biti popravljen i da isporucuju novi. Telecom kao i svaki drugi prodavac je posrednik samo. Moguce da imaju razlicite procedure za različite proizvodjace pa da proizvodjac prodavcu isporuci novi uredjaj, opet po uputama servisa, ali opet to ne mijenja nista. Ne daje ga prodavac.

    Vezano za prvi dio, moze telecom odradit za tebe sve iza kulisa, ali ti kazu da mozes i ti sam jer procedura preko njih ide sporije kad se igrate gluhih telefona.

    Sent from my SM-F711B using Tapatalk
     
  13. Reznor

    Reznor Overclocker

    Što se tiče gratis opreme nema džabe ni kod stare babe što kaže ona narodna. Iako mi se prije ove inflacije znalo desiti da dobijem poklon maskicu ili staklo, sad svi sve naplaćuju dodatno. Uzmem iPhone 14 Pro nov, naplati uredno i dostavu i dodatnu opremu.
    Btw ne mislim da je tu usluga uračunata, kod svih je 10 KM zaštitno staklo, stavio ti sam ili da ti oni ugrade.
    Iako nekad stvarno zna biti kvalitetnije staklo u tim radnjama, ja se ipak držim AliExpressa, za 5-6 KM dođe 3 komada :D
    Plus ovaj Pixel 3XL je tako rijedak uređaj zbog notcha, na isti dan kad je kupljen obiđoh skoro cijelu Zenicu i Sarajevo i nisam našao ni masku ni staklo.
     
  14. Haker

    Haker Veteran foruma

    Jao deranja. Trebao si naruciti sa Alija za dva dolara, sačekaš mjesec dana pa joj ti staviš

    Sent from my SM-S911B using Tapatalk
     
  15. nFare

    nFare Komšija

    @selvin to kako opisuješ je razlika između posrednika i prodavca, ti si kupio proizvod od telekoma a ne od servisa, ne možeš reći "ja sam ti samo prodso robu" pa nije telekom Delboy. Oni su zaduženi da ti kao kupcu sačuvaju nerve i ponude rješenje kako već kažeš da iznajmiš uređaj na svoju odgovornost ili nešto drugo a ne da sliježu ramenima
     
  16. selvin

    selvin Moderator

    Pa ponude ti rjesenje, kazu mi cemo poslat, evo ti i zamjenski. Ako hoces uzmi, vecina ljudi uzme i malo duze ceka. Imaju taj rizik da mogu razbit zamjenski, a mozda i ne znaju da su to potpisali. Uostalom, ne moze ni telecom reci, evo ti zamjenski, halal ako razbijes?

    Ali eto pustimo se sad telecoma, kako ostali oficijelni prodavci rade? Ne dobijes ni zamjenski, i isto ti nude da posalju oni i napomenu da ce bit duze.

    Garancija nigdje (gotovo nigdje) u Evropi ne podrazumijeva da ces dobit odmah zamjenski uredjaj oficijelnim kanalom od prodavca. Gdje i postoji ta opcija, to se masno plaća dodatno.

    Sent from my SM-F711B using Tapatalk
     
  17. Haker

    Haker Veteran foruma

    Mislim da imaju pravo zadržati uredjaj 40 dana, ako ne riješe ide novi..

    Sent from my SM-S911B using Tapatalk
     
  18. selvin

    selvin Moderator

    45, spomenuo sam gore. Ali svejedno, uredjaj ne drzi telecom ili ekupi ili tehnomag ili ko god. Ovlasteni servis ima pravo zadrzati do 45 dana ili obezbijediti novi kroz kanale distribucije.
     
  19. nFare

    nFare Komšija

    Uglavnom to bude dvije sedmice s često daju novi upravo da se ne bi zezali sa mušterijom, idu na rizik da će svakako biti odlučeno da se zamijeni uređaj, ja koliko sam gore skontao je da su čovjeka zavlačili i pustili da čeka bez da su ponudili rješenje, to je itekako do prodavca jer su oni zaduženi za odnos sa kupcem
     
  20. adsubzero

    adsubzero Komšija

    Malo kasnim ali eto ako koga zanima :D
    [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG]