Sigurnosni ventil dođe uz Velis (mislim da dođe uz svaki bojler - ako ne dođe uz nov uređaj, garantujem da ga je majstor već ugradio), stavljen je na hladnu stranu, i ako dođe do prekomjernog pritiska (mislim da je >4bar), počinje da kapka kroz pipu, tako da do toga nije. Najlakše ti je da skineš polaz i povrat i isperi. Usput, ako si iole sposoban, stavi T-komad i mali ručni ventil na sami bojler, a ispod niplo, sigurnosni ventil i fleksibilno crijevo (što ide u zid), tako da u buduće možeš lakše ispirati stvar. Sediment će se često stvoriti oko grijača samog, ako dovoljno često čistiš, možeš izbjeći probleme. Neće naštetiti kada je već otvoreno da naspeš i octa običnog, zbog taloga, pa isperi. Btw, računaj da Velis ima dva bubnja, tako da ćeš morati se dobro potruditi da očistiš. Evo kako sam ja ugradio (Velis Pro također): https://ibb.co/Ycsnvq3 https://ibb.co/1q5g6Wr
Hvala, uzeću u obzir savjete, sigurnosni ventil sigurno nije, a ima i dodatno standardni ventil da se reguliše količina protoka vode ili ukine skroz. Na svoju ruku neću ništa, vjerovatno ću zvati nekoga da provjeri instalacije. Moguće da su i ovi majstori nešto zeznuli, ali eto bili su i rekli samo sve je ok i otišli. Problem s bojlerom je počeo nakon njih. U Tuzli je bio taj problem s prekomjernim pritiskom i voda je curila kroz sigurnosni ventil, poslije su u zgradi na vodenoj pumpi smanjili i sad je ok. Pritisak je definitivno prejak, jer je kvar na strani ViK-a potvrđen, ali ja mogu u šahtu regulisati, međutim bojim se da neće doći do havarije veće ako odvrnem ventil samo do pola. U kuhinji ne mogu normalno suđe oprati, jer se ne može ni regulisati na bateriji, stalno mijenjam one pipe na česmi, evo sad je neki nastavak s temua, uvijek probije onu gumicu, a bude dosta pijeska i prljavštine u vodi, čak i suđe zna biti od toga prljavo, mora se prebrisati dobro uvijek. Razmišljam o mašini za suđe, jer mi je postalo pegla. Što se tiče samog el.bojlera, radovi u banjama su završeni ako se sjećam u novembru (jedna iznad druge), znači nema ni pola godine, a bojler je nov, tako da mi je to čudno zaista. Onaj stari Perla se nije čuo živ. EDIT: Evo video, uvijek je setting na 60 (tako je došlo), a max je 80.
Pucketanje u bojleru moze samo biti od sedre ili od dilatacije cijevi, ali 60-80°C nije neka temperatura, međutim ako je od dilatacije cijevi ne bi trebalo da se nonstop čuje, pogotovo kad je sistem podgrijan. Imaš li sliku iz šahta? Ako su ti stavili obični ventil (ručkica) onda nebitno jesi li ga otvorio mrvu ili potpuno, pritisak je isti, jer i kroz malo otvoren ventil on se izbalansira. Ti kada otvoriš česmu, ti imaš osjećaj da je manji pritisak, jer je protok manji, ali se vrijednost pritiska ne mijenja. Ti bi tu trebao ugraditi regulator pritiska, time budeš siguran da ti je pritisak ispod 2-3bar (koliko tebi treba). Nažalost, nisu jeftini (120 - 160km), plus trebaš ugradno mjesto. Najbolje staviti odmah nakon ventila na protočniku, tako da su ti čitava kuća/stan pokriveni. U Tz je problem što stave jako jake pumpe da zadovolje potrebe na zadnjem spratu (bez balansiranja kroz horizontale) i onda na prvim spratovima uvijek imaju problem. Ako imaš mjesta za ugradnju, provjeri u Nobelu Mostar ili mislim čak da je bio neko ko se bavi iz Živinica, imaš samostojeće filtere, 10'' veličina je sasvim dovoljna (150km kućište), filteri su od 14-30km. U jako prljavoj vodi (procesna industrija), znao sam raditi s istim 2-3 sedmice, bez problema.
S tim ne korigujes pritisak sistema nego samo protok vode, tako da ne igra ulogu. Mislim da smo vec negdje spominjali, provjeri tacno radni (max) pritisak bojlera i na osnovu njega pogleda koje jacine je sigurnorni ventil. Kod nas je dosta tesko naci ventil ispod 8 bara (8 i 10 vecinom se prodaje), dok bojleri do 50l su oko 6 bara, od 50-100l budu 6 ili 8 bara, veci idu i na 12 bara. Ako je to bojler od 80l, onda kod njega je radni 8 bara i takav treba biti i sigurnosni ventil. (crveni je 9 bara a zuti 10, mislim na boju kapice na ventilu)
Samo neka provjeri boju sigurnosnog i s tim moze otkloniti problem s pritiskom, ako je zuta onda sigurnosni otvara na 10 i moze biti problem do pritiska.
Ariston Velis Wi-Fi Pro 50 EU mislim da je model i 50L je, a i prošli je bio isto tako. Boja kapice na sigurnosnom ventilu je žuta. Za vanjski ventil u šahtu to znam, trebalo bi ga promijeniti, i to smo mislili srediti s ovima iz ViK-a kad budu došli na osnovu naloga ako uopšte ikad i dođu. I dobro bi bilo da ima taj barometar da mogu u svakom trenutku znati kakvo je stanje s vodom.
10 bara je sigurnosti ako je taj boja, 2 bara vise nego sto taj bojler treba (po onom sto sam nasao bojler je 8 bara). To moze biti problem. Ako je visok pritisak u sistemu (vodovodu), preko 6-7 bara (hladna voda), bojler cim se napuni vec pri max i dok se voda zagrije siri se i raste pritisak a ventil nece pustit vodu dok ne predje 10 bara (smanjit pritisak) Ja bi isao s zamjenom ventila, oko 20 KM dodje 8 bara ventila, 10 minuta posla. Zavrnes dodovni ventil, lagano odvrnes odusak na tom ventilu i ispustis vodu, uklonis ga, stavis novi, napunis bojler i onda tek upalis (prije nego upalis bojler odvrnes vrucu vodu, i dok ne potece voda ne palis bojler, moras sacekati da se napuni inace zna grijac otici) (radi garancije a i radi sebe, jer ako sta bude bojleru, serviseri dodju, vide jaci sigurnosni odmah ce ponistit garanciju). Ja sam isto nedavno uzeo samo Gorenje, isto 50L, 8 godina garancije ali svake 4 moraju pregledati bojler i radnik mi kaze striktno da mora biti ventil od 6 bara (bojler 6 bara) ili nema garancije. (iskreno jos nisam nasao ventil od 6 bara, trenutno je stavljen od 8)
Hvala vidjeću da uradim zamjenu sigurnosnog ventila. S druge strane, šaht je pun vode do poklopca, može se kupati u njemu, a ventil je obični s crvenom drškom i okreće se 180 stepeni, moram sutra uzeti kantu izvući vodu da bih mogao išta slikati, jer je sad mrak i ne vidi se ništa. Inače to je problem vodovodne mreže tj pucanja cijevi u čitavom naselju, nije rijetka pojava vidjeti kako niz ulicu se voda slijeva po mjesec dana i više. Sad, da li je to moguć razlog što je meni drastično veći račun i zašto tek sad unazad par mjeseci (nikad nije prešao 10-11 KM od 2018 godine). Oni neće ni ove hitne sanacije da urade, kamoli da rekonstruišu vodovodnu mrežu cijelu. Vodu koristim kako kad, u kuhinji ima mali bojler koji često radi, mislim da nije protočni, jer je ovaj baš star. Sad, je li oni bubnu vrijednosti ili stvarno nešto očitavaju ne znam, ali nigdje veze su mi ove varijacije računa, nema smisla uopšte. Moram sjesti uporediti vrijednosti, da se mogu žaliti.
Da obični, ako bude sreće da ih uganjam pa da mi ugrade taj novi s regulatorom pritiska, taj dio ja plaćam, ali ovako sam miran da ne kažu da je nestručna osoba rukovala s time. Usput evo gledam račun 30m3 obračunato, svašta nešto su tu ukalkulisali. Kad je račun bio 9 KM, nije bio unesen vodomjer i utrošak vode je bio 0, pa su računali kao 7m3. Onda se pojavio broj vodomjera na računu i kad je bio 27 KM utrošak je bio 18m3. Sad je 30m3. Ne znam da li je moguće da se potroši tolika količina vode, baš bih volio da mogu pratiti da ne ističe ona voda u šahtu, pa dodaje na potrošnju. EDIT: Našao sam jedan još od 11 KM, fiksno je bilo 7m3, ali ima stanje vodomjera, a našao sam i između ova dva jedan od 33 KM gdje je 22m3, ovo nije normalno nikako.
Ako je cijev puknula poslje brojila ti ces snosit trosak, prije brojila onda nista. Ja bi odmah prijavio i trazio da se izvrsi kontrola. Ti licno mozes provjerit, zavrni sve u kuci i prati jel se stanje na sati pomjera, ako se pomjera onda je negdje puknula cijev, ako miruje onda je ok. U slucaju da miruje mozes trazit da provjere brojilo. ( Ja sam davno imao slucaj da je brojilo umjesto 1 kubik racunalo 100 i na kraju mjeseca sam potrosio ko citano naslje.hhh provjerili, utvrdili da je brojilo pokvarenono i za taj mjesec obracunali po prosjeku unazad 6 mjeseci)
Već su ustanovili da je s njihove strane, ali ne dolaze da poprave već 2-3 godine. 30 metara kubnih vode...
Pozdrav, kući imamo kotao na cvrsto gorivo i razveden sistem grijanja bakar, dva sprata 130 m2 ukupno. Ubacili bi dodatno toplotnu pumpu, kuća je siporex plus izolacija, kakav sistem i koja jacina pumpe i koju pumpu preporucujete?
Bojlerasi, treba mi info, da li da idem na velis pro ili ovaj terma https://www.fero-term.hr/product/elektricni-bojler-terma-aquapro-wifi-502000-bijeli.html sta se ovako da od spec uporediti? Takodjer, koliko ispod mora biti ventil i cijevi, nemam bas prostora pa moram knapirati, pogotovo ako bih isao na ovaj terma jer je visi 7-8cm
Velis Pro se može postaviti i horizontalno i vertikalno, ne znam može li taj. Također je zbog dual tanka po visini niži, ali je širi.
Mogu oba, ali mi ne odgovara horizontalno montiranje…i ovaj je dual tank, ali je plici (sto mi odgovara), a vjerovatno zbog toga i visi.
Kod mene je ista situacija, razmisljao sam o toplotnoj pumpi jer grad vrsi sufinansiranje. U ulici vidim da jedna kuca ima to uradjeno, ali je vanjska jedinica jako bucna, na nivou dizelskog motora. Ne znam kako spavaju nocu Razmisljao sam i o peletu, jednostavije i jeftinije rjesenje.
Mitsubishi Zubadan ako se uklapa u budžet. Ove domaće proizvodnje ja ne bih, jer su unutra strani, uglavnom kineski dijelovi sa njihovom naljepnicom i eventualno elektronikom/programiranjem. Ne smatram da imaju dovoljan know how za to i očito je da su se krenuli baviti time tek kada je postalo popularno pa da iskoriste priliku, a ne iz nekog strateškog opredjeljenja i dugoročnog plana.