Grijanje/hladjenje u kuci/stanu i potrosnja

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Reznor, Jan 7, 2023.

1. mobsterc

mobsterc Overclocker

Samsung i midea isto, ali ne low budget modeli.

2. Bio_Sam_Zmijanac

Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

Ja sam kontao Mideu jer je Zubadan skup, vidim da imaju okej podršku, LUK Tuzla je i zastupnik. Meni će ići split sistem i konekcija na postojeći sistem grijanja.

3. Reventon

Reventon Veteran foruma

Hajd kad odradis javi, bas me interesuje koliko kw ce ti preporuciti za 130m2.

4. zoi

zoi Veteran foruma

Izračunaš toplotne gubitke i onda znaš koliko kw ti treba.

5. Mujka

Mujka Komšija

ako je na radijatore
    to nije za toplotne pumpe

6. ibran

ibran Aktivista

Toplotna pumpa za taj prostor 18-19 kW, proizvođaća ima dosta na tržištu, https://kenda.ba/toplotne-pumpe/ ima i hlađenje pa vidi koja je cijena.
    Komšija je ugradio prije 3 godine kenda toplotnu pumpu kaže da je zadovoljan neznam tačno koliko je snage.

7. Qler

Qler Veteran foruma

I am ja dobrog jarana, radi sa toplotni pumpama. Ako ko bude trebao, nek se javi. Mislim da su mu cijene konkurentne :)

Bio_Sam_Zmijanac likes this.
  8. ibran

ibran Aktivista

Može i na radijatore, tada je bitna grejna površina radijatora,

Last edited: Jan 13, 2025
  9. Bio_Sam_Zmijanac

Zašto nije?

10. ibran

ibran Aktivista

Ovakva bi ti pasala sa izlaznom temperaturom do 75 °C

11. nivla

nivla Komšija

ma ima punac kenda 16kw na radijatorima gusanim, grije se kuca fino, s tim da on stavlja da je izlazna temp 50ak c jer mu izbacuje minimalni trofazni prikljucak kad stavi vise, treba pojacati snagu za 3kw pa ce onda grijati do 60 izlazna
    inace dosta bolji je prenos toplote sa plocastih i alu radijatora u odnosu na gusane, svakako povecati velicine radijatora za 30-40% u odnosu na preporucene (alu i plocasti)
    i obavezno ventili sa termo glavama
    u pitanju je kuca, pumpa je na odvojenom trofaznom prikljucku, 250km proslo racun za struju oko 200m2
    kuca je oblozena stiroporom 5cm i stolarija je nova pvc rehau 7 komora synego ugarak

ima i booster od 300l i mislim da mu on vise utice na racun nego da je izlaz 60c

Last edited: Jan 14, 2025
  12. dmr

dmr Veteran foruma

koje ti je snage kotao na cvrsto gorivo?

13. Bio_Sam_Zmijanac

22 kw, i uvijek je prevruće, pločasti radijatori.

14. dmr

dmr Veteran foruma

Sa tom informacijom ides dobavljacu i trazis odgovarajucu snagu za rezim u kojem je mislis koristiti, tipa za minimalnu vanjsku radnu temperaturu od -5C, s tim da ces za nize temperature morati potpaliti vatru :D. Sto ides nize sa minimalnom radnom temperaturom drasticno raste snaga cijena i potrosnja toplotne pumpe. Idealno bi bilo ici sa toplotnom pumpom zemlja voda, ali moze i zrak voda.

15. XTRage

XTRage Veteran foruma

Podno na toplotnu pumpu, onda je dosta i 30 stepeni :D

16. dmr

dmr Veteran foruma

On vec ima kotao na cvrsto gorivo i razveden sistem. Obicno se i kombinuju toplotne pumpe sa drugim izvorima energije, kao kod njega kotao na cvrsto. Onda ides na 2 rezima rada a da bi bilo isplativo. Topl. pumpa za vise temp. a kad budu teski minusi potpali se kotao na cvrsto gorivo.

17. Qler

Qler Veteran foruma

Dosta ljudi ne zna koje su temperature polaznog voda kod grijanja. Ako su radijatori u pitanju, kod nas ide na 0 stepeni temp polaznog voda 60 stepeni. Sto je minus veci ta je temperatura veca. Kod podnog grijanja, maximalna temperatura polaznog voda je 34 stepena. Ne grijes vise. Zato toplotne pumpe nisu bas za radijatore nego ili za podno grijanje ili za fan coilere, jer nema smisla da griju na 60 pa i do 70 stepeni... Idealno je kombinacija teoplotna pumpa i podno grijanje, ali ja bi morao srusiti pola stana da to postavim, doslo bi me po petra kajgana...

dams82 likes this.
  18. zoi

zoi Veteran foruma

Ja ne vidim smisao za toplotnom pumpom zrak voda kome će ići polazna temperatura vode 60 ili 70 stepeni. To je promašena investicija. Tu se ide na pelet, ne na toplotnu pumpu.

19. Mujka

Mujka Komšija

sve iznad 45c promašena investicija
    Tale jednostavno gubi se efikasnost pumpi ako moraju grijat vodu na 45+ ci
    Idealno bi bilo da je temp 35c tad su najefikasnije
    Ti mozes to rijesit tako sto bi uzeo druge radijatore (sa kojim bi mogao i hladit) ili ako imaš baš dosta radijatora i "predimenzionirani" su onda bi mozda mogao i proci sa temp 45c

https://www.researchgate.net/profil...ent-load-side-inlet-temperatures-Based-on.png

20. dams82

dams82 Overclocker

I ja sam razmišljao o toplotnoj, ali i kod mene su radijatori pa sam odustao. Uzeo dvije inverter klime pa umjesto zrak voda imam zrak zrak, mnogo manja investicija, a ostalo grijanje na pelet za dogrijavanje na jako niskim temperaturama. Vjerujem da je i potrošnja struje niža ovako.... I imam hlađenje što sa toplotnom ne bih imao sa radijatorima. Za veće prostore bi trebalo više klima pa bi onda ipak investicija možda i bila neisplativa na ovaj način, a i možda i potrošnja struje.

Sent from my SM-S911B using Tapatalk