Grijanje/hladjenje u kuci/stanu i potrosnja

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Reznor, Jan 7, 2023.

1. Mujka

Mujka Komšija

šteta je to kod tebe bilo kad već imaš grijanje na pelet :D
    bolje uzet 4 kom klima 9ki (npr vivax aeri) svaka oko 1200 sa montazom to ti je oko 5000KM
    a sama pumpa da se instalira za ruke nece bit ispod 1-2000KM

dams82 likes this.
  2. dams82

dams82 Overclocker

Pa mislio sam dodat toplotnu pumpu pa da imaju obje opcije, ali ta ideja je bila kad je cijena peleta otišla u tačku.
    Ja sam dvije 18ke ugradio, izašlo me ispod 3000KM,troše od 30 do 60KM mjesečno po jedinici u zavisnosti od vanjske temperature. U kući uvijek ugodnih 24 stepena. Prošle godine stiropor i nova stolarija, dobro se osjeti, nema većih oscilacija sobne temperature.

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

Mujka likes this.
  3. Mujka

Mujka Komšija

nisu loše te 18ke
    eno kod komše ona neka tcl 18ka još montirana neispravno tj u "hodnik" kao eto nije bilo gdje drugo..
    kaže grije dobro 99% vremena sam u kratkim rukavima oko 80-90m2
    jes kaze da je moram podesit na 29 haha

4. dams82

dams82 Overclocker

Kod mene na 21-22 stepena rade....

5. Reventon

Reventon Veteran foruma

Kad dignu cijenu struje, a to bi trebalo biti ove godine, onda se ponovo treba preispitati racunica grijanja na struju, pogotovo toplotna pumpa. Obzirom i na veliku invSa sadasnjom cijenom peleta od oko 350KM/tona je nekako najisplatljivije i najjednostavnije. Sa cijenom uglja od 220KM/tona i drva 140-150KM/metar, vise se ne isplati trovati ni sebe ni okolinu.

dams82 likes this.
  6. dams82

dams82 Overclocker

Evo ne znam. Ja kako god izračunam na struju ovako najjeftinije. Osim toga nemam obavezu nabavke energenta, unošenje, čišćenje itd. Za ugalj se slažem, odavno je prevaziđeno, posebno zbog zagađenja, a i cijena previsoka. Nego narod nije spreman na investicije i promjene, i to ne samo finansijski, nego nema ni razvijenu svijest. Većina ne vjeruje da se na pelet može grijati, a na klime posebno. Toplotna pumpa je još za mnoge nepoznanica. Čim spomeneš struju gasi se priča.

7. Mujka

Mujka Komšija

ja trošim oko 3000 kw za grijanje po sezoni
    pa eto ti sad vidi kakva cijena treba struje da bude da nije "isplativo"
    grijem kucu 8x7 donji sprat kocka betonska 10cm stiropor (grije se oko 35m2 jer je jedna soba izdvojena ima svoj zasebni ulaz)
    gornji sprat puna cigla komplet se grije
    3 klime imam (2 gore 1 dole) - moglo je i sa 2

8. Reventon

Reventon Veteran foruma

Pa nije ti velika povrsina, kod mene je dva sprata, 8 prostorija, 4 po spratu + hodnici, preko 150m2.

9. mobsterc

mobsterc Overclocker

Struja da poskupi 200% opet bi bilo jeftinije nego na plin. Za 800w dobijem 4kW toplote pri vanjskoj temp od 7C, ugrubo receno. A poskupice max 20%

10. dams82

dams82 Overclocker

Kod mene isto dva sprata, oko 130 kvadrata se grije. S tim da u donjem spratu ima samo jedna klima 12ka pa se dogrijava na pelet gdje ne može klima dobacit. Najviše što je ikad potrošeno struje 2070 kilovata prošle zime za januar, znači dva domaćinstva plus grijanje. Ljeti dolazi od 600 do 700 kilovata mjesečno. Danas došao račun 1800 kilovata potrošenih.

11. Reventon

Reventon Veteran foruma

Pa dobro, kombinacija sa peletom i jeste najbolje. Ujedno klima ljeti hladi. Ova zima je hladnija od prosle, minus je svaku noc. Sigurno ce biti skuplje svima sta god da koriste.

dams82 likes this.
  12. nivla

nivla Komšija

mi fasadu na zgradi uradili, trosim plina ko prosle godine, a ove godine osjetno hladnije, tako da zadovoljan

13. XTRage

XTRage Veteran foruma

2000 kilovata bi me izaslo 500 eura :eek:
    A jos imam povoljan ugovor.

14. dams82

dams82 Overclocker

Pa djeluje baš skupo iz ove perspektive, ali kad se uporede primanja nije to ni tako loše. Ovdje bi to bilo oko 350KM. A to je više od pola doskorašnje minimalne plate. Ne znam kolika je minimalna plata u tvom mjestu prebivališta.

15. XTRage

XTRage Veteran foruma

Nije direktno uporedivo zbog procenta ljudi koji placaju najam, u Bosni je to mozda 10% a u Austriji 50%, a i tih 50 je vecina starosjedioci, za doslje je realnije 80-90, to je vec pola minimalne plate.
    Na peaku poskupljenja 2023. je struja ovdje bila 3 puta skuplja od ovog mog ugovora.

16. Mujka

Mujka Komšija

dobro si to rekao za najam ako 2 osobe rade i imaju iste plate u bih i eu ( u eurima) bolje je u bih pod uslovom da se nije u najmu :D
    što se tiče struje i cijene
    pa eto i po tvojim cijenama od 50f po kwh ja mislim da bi se opet isplatilo grijat na klime tj u mom slučaju bi me izašla sezona 1500KM (vjerovatno i niže tad se nebi grijalo na 25 :D )
    a da bude takava cijena struje nebi mi bilo mrsko napravit negdje mjesto za neki zidani kamin ili tako nešto pa kad je baš hladno da mogu malo nalozit drva :D

17. Mujka

Mujka Komšija

kako je zahladnilo ovo da je konstatno ispod 0c poveća se potrošnja :D
    bit će rekordan ovaj mjesec sigurno 1400 - 1500 kw ( januar 2025 )

18. dams82

dams82 Overclocker

Jeste, ide tim putem....

19. Haker

Haker Veteran foruma

Bas me zanima račun za ovaj mjesec, vjerujem da ce biti oko 150km prošle godine je bio 100 ili 110 sto je opet super.

Mujka likes this.
  20. Mujka

Mujka Komšija

ThermoFLUX kalkulator evo kalkulatora otprilike kod mene se uklapa oko 4kw na -3 prosjeka mi izračunao na 80m2 po 2.5m visine (iako je u donjem spratu manje)
    znači nek je COP 2.5 oko 38kw stim da tu ode jedno 6-8kw na grijače u tasni (3klimex80wx24h + za odleđivanje kabal u odvodu on troši 1.8kw dnevno)
    znači mogla bi mi biti 1 vreća peleta :D