Grijanje/hladjenje u kuci/stanu i potrosnja

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Reznor, Jan 7, 2023.

1. dams82

dams82 Overclocker

Kod mene ovaj zadnji račun došao veći za 200 kilovata u odnosu na isti period prošle godine.

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

Haker likes this.
  2. zoi

zoi Veteran foruma

Ova zima definitivno stegla zube, prošle godine do 0 i poviš temperatura, sad buus jaki minusi. Prošli mjesec čini mi se 90 KM račun za struju. Za ovaj će sigurno preko 100 KM.

3. Haker

Haker Veteran foruma

Ma zaboravili smo sta je jaka zima, i ovaa je srednja žalost. Kod vas je koji stepen hladnije ali daleko je to od nekih mega minusa[​IMG]

4. mobsterc

mobsterc Overclocker

I da platis recimo 300KM, to je po meni opet prejeftino obzirom na komociju koju dobijes. Danas je prosjecna full vecera za cetvero preko 100KM a tebi cijeli mjesec toplo za te pare :D a budu dva hladna mjeseca..

dams82 and Mujka like this.
  5. zoi

zoi Veteran foruma

Ne večeramo svi u Sarajevu :D jeftino nego šta, plus nikakvih obaveza oko grijanja.

6. Haker

Haker Veteran foruma

100% ja kada sam uzeo stan samo je struja bila opcija, mislio sam da će biti puno skuplje a ono ispade još i jeftinije.

7. mobsterc

mobsterc Overclocker

Gdje god da veceras…
    Zato sam napisao full vecera, to nije pojesti cevape. Vecera bi bila neko predjelo, supica, jelo, desert… a ako ukljucis i pice, u Sarajevu si blize 200KM :D

dams82 likes this.
  8. dams82

dams82 Overclocker

Ja sam prezadovoljan ovako... Nikakve obaveze,a uvijek toplo. Samo me strah nekih nestanaka struje na duži period što je skoro bilo,sreća kod mene nije,ali veći dio grada i mjesnih zajednica bio po 5 dana bez struje.

9. zoi

zoi Veteran foruma

Zato sam ja zadržao radijatore :)

10. Majesco

Majesco Aktivista

Ja ganjam kakav agregat od 4-5kw da uzmem, tako da mogu pokriti osnovne stvari u kuci.
    Kada je 2021 poplavila trafostanica u Rajlovcu nismo imali stuje 44 sata.
    Tako da agregat treba za kuce, cisto da se nade.

dams82 likes this.
  11. AggressoR

AggressoR Komšija

Nije jaka zima ako se pogleda duboki minus, jaka je po tome sto konstantno imas nekoliko dana za redom gdje ni dnevna temperatura ne prelazi 0 i nemas sunca.

Sjecam se prosle godine, preko dana ide gotov do 10, sunce. Kod mene se sami radijatori gasili preko dana (preko 22 - 25C bude na citavom spratu samo od sunca sto zagrije - jbg lim na kuci pa kakva god izolacija kuca se zacas zagrije, gornji sprat) , dok navece bi poceli grijat, sad konstatno 24 sata griju.

Gradsko centralo (Kalorimetar) i za decembar je doslo 220KM, vec sam pisao da se grije preko 120 kvadrata. Ako se uzme povrsina kuce to je negdje oko 190 kvadrata (minus zidovi)

6 mjeseci se placa, da dolazi svaki mjesec 220KM to je 1320KM a ima mjeseci kad dode ispod 100km.
    (ne smijem ni pomislit koliko bi kostalo da se lozi.hhh)

Last edited: Jan 16, 2025
  12. zippoo

zippoo Veteran foruma

Skupo je sada grijanje kako god okrenes a biti ce jos skuplje...struja ce ici gore svake godine a ni ostali energenti ne miruju. Trenutno jeste na klime isplativo,jer i klime su sve vise ucinkovite plus klimatske promjene,gdje temeprature ne idu u prevelike minuse,pa je odmah i potrosnja niza/efikasnost bolja.
    Ja cu isto mozda za sprat uzeti klimu,iako ima razvedeno grijanje ali da se griju oba sprata na plin,izasao bi me 2000+ KM godisnje.

13. dams82

dams82 Overclocker

Imam ih i ja, ali opet kako pokrenut peć na pelet bez struje? Ugalj i drvo nažalost nemam uslove. Jedino pumpa može raditi na pretvarač sa 12v na 220.

14. zoi

zoi Veteran foruma

Ne znam sad koliko troši struje peć na pelet ali ne bi trebalo puno, jer tu samo puž uzima pelet i pumpa, tako da bi jedan akumulator trebao solidno gurati.

15. zippoo

zippoo Veteran foruma

Agregat i UPS neki,kao stabilizator napona,da ne crkne elektronika na kotlu na pelet.

Ovo sada kako je pao snijeg i napravio probleme sa strujom,neka naselja i sela nisu imali 6 dana struju...isli agregati kao halva . I ljudi se tako grijali...ko je na pelet ili pumpa.
    Ja imam u kuci i sporet na drva,upravo za ovakve nepredvidjene situacije.

16. dams82

dams82 Overclocker

Ne vjerujem da peć na pelet može preko agregata, bar ne nekog manjeg. Grijač je veliki potrošač.

17. Majesco

Majesco Aktivista

dams82 likes this.
  18. zippoo

zippoo Veteran foruma

Moze...od 1kW bez problema,samo je bitno da imas i neki stabilizator napona,sa sinusnim izlazom,da nema oscilacija napona,na koje je elektronika u kotlu osjetljiva
    Ovako nesto
    Pretvarač sinusni EP20-1012 1000W 12VDC/230VAC sa punjačem - Konel d.o.o.

dams82 likes this.
  19. ibran

ibran Aktivista

A što ne bi moglo preko agregata, kao što reče najveći potrošać je grijać 400 Wati vuće dok ne potpali vatru, svi ostali su manji potrošaći, tako da bi manji agregat mogao pokriti od 600 Wati do 1 kW. Pa bi mogao pokriti i rasvjetu. Kod mene pumpa na etažnoj peći sa elektronkom 25 W bez problema radi preko agregata.

dams82 likes this.
  20. Haker

Haker Veteran foruma

Kakve su Hisense jel isto kao i sve ove klime u ovom rangu. Drug hoće da kupi ovu.
    @dino73n jel ono kod tebe Hisense? [​IMG]