Kod mene je takva jedna. Dere evo treću zimu, ne gasi se. Ja zadovoljan pravo. Sent from my SM-S911B using Tapatalk
Sacekaj da ti i @mobsterc da misljenje, mozda ima sta bolje u tom rangu. Da ne bude da je covjek dzaba prostudir'o, kad ga vec imamo na forumu iskoristi ga
Pa za ove pare teško da ima šta bolje, a i sumnjam da je mobsterc studirao ove jeftine, koliko se sjećam pisao je o nekim boljim modelima.... Sent from my SM-S911B using Tapatalk
Ako te interesuje kakav je ovo model to nađeš nekog servisera i pitaš. Ko je otvorio i vidio staje unutra zna kakva je, jer je na internetu teško naći tehničke podatke ako nema eurovent certifikat. Ako ima onda je lahko, nađeš taj certifikat, vidiš i uporediš.
Ne znam koliko su serviseri iskreni. Svi hvale one klime koje oni prodaju, a kude one druge. Sent from my SM-S911B using Tapatalk
Po nazivu 18ka a te specifikacije su od 12ke, a tesko da moze valjati 18ka za 1150. Nisam nesto hisense istrazivao, od jeftinijih midea i to je ono sto smijem preporuciti.
Pa dobro, podrazumijeva se da nađeš servisera kojem vjeruješ da će ti iskreno reći. Nisam mislio da ode u neku random prodavnicu/servis i pita.
Povjerenje se gradi, a ako imaš nekog od povjerenja ne pitaš jarana koji će pitat na forumu kakva je klima koju si nacunj'o da kupiš.... Ni moj serviser nije bio oduševljen kad sam mu rekao koju sam klimu kupio da ugradi, on se zaklinje u mideu, meni bila skupa, ali nije on rekao da ne valja nego samo navlači vodu na svoj mlin tj preporučuje ono što bi on sebi ugradio.... Kad sam kupio drugu pozitivno se iznenadio jer je vanjska jedinica još veća i teža.... Sent from my SM-S911B using Tapatalk
Imam je ja, za te pare je extra, kod mene već treću godinu, zimi grije, ljeti hladi. Malo koja dobra 12ka se može uzeti za ove pare.... Grije nekih 50ak kvadrata za koliko je i predviđena.... Jedino što ne znam koliko će trajat, ali već se isplatila gledajući koliko štedi u odnosu na pelet.... Sent from my SM-S911B using Tapatalk
Pa extreme save 18ka bila 1600KM prije malo više od dvije godine, a ja ovu hisense platio 1192... Ne vjerujem da i sad ima nekih razlika.... Sent from my SM-S911B using Tapatalk
U procesu sam nabavke klime do jedno 1500 - 1600 KM. Prostor oko 35-40 kvadrata, trenutnu klimu bi izmjestio na drugo mjesto a novu na njezino mjesto (Dnevno borava povezan s kuhinjom). Preko 12 velicine ne bi isao jer i ova stop-start (samsung star sigurno 12-15 godina) bez problema hladi taj prostor. E sad , jedini uslov sto bolje filtere da ima (prasinu, grinje, bakterije itd itd.).
Za grijanje ili hlađenje? Za grijanje tolikog prostora ja ne bih 12, može zagrijati ali ćeš je derati bespotrebno. Za hlađenje može i neki jeftini inverter.
Hladenje, ima vec gradsko centralno. Filteri su mi najvazniji. (zivim blizu termo-elektrane, a nedavno maloj radili testove na alergije i ludnica)
To ne postoji za te pare (a i generalno)jer se kosi sa principima rada klime, jedino najjaci modeli mogu ponuditi nesto, ali to je opet tanko po pitanju ucinkovitosti jer efikasnost klime ovizi o protoku vazduha, a protok se smanjuje sto ga vise gusis filterom, a sto je filter kvalitetniji vise gusi https://www.bigbang.ba/klima-uredaj-3-5kw-lg-artcool-dualinverter-uv-wifi-black-mirror-ac12bh.html Tebi treba prociscivac, filteri koji se mijenjaju i eto neki sa uv lampom. Sigurno daleko efikasnije rjesenje je kupiti odvojeno klimu i prociscivac nego ih pokusati kombinovati. Kako god okrenes, u modu hladjenja voda ti je na unutrasnjoj jedinici, uvijek rizikujes razvoj bakterija i gljivica zbog toga, za razliku od prociscivaca koji je suh.
Imam vec dva prociscivaca, dva Xiaomi 3c ali ljeti posto klima radi 24/7 imao bi bolji efekat. (I kad nema potrebe za hladjenjem drzao bi upaljenu cirkulaciju zraka samo zbog filtera + isusivanje zraka zbog manje sanse za razvojem bakterija i budji)
Osoba iz porodice hoće klimu, ispod je lista koje su klime u ponudi u ovoj lokalnoj firmi. Ja ovo odavno ne pratim, vidi i nazivi novi i sve, pa ako ima neka preporuka od ovih ili ako ima nešto bolje negdje drugo da se kupi? Cjenovno što niže to bolje jer je penzioner u pitanju, dakle da ne bude 2k, ali ne mora ni 700. Bitno da dobro grije. Spoiler: Klime 12ke: 1.Gree Cosmo Regular GWH12ATCXB-K6DNAO/GWH12AWCXB-K6DNAI 3.5/3.6kW, R32, A++/A+, -25°C +WiFi Cijena s rabatom za gotovinu 1.150,00KM 2.Gree Cosmo Economical 3.2/3.4kW, A++/A+, R32, +WIFI, -15°C Cijena s rabatom za gotovinu 980,00KM 3.Azuri Naturalux AZI-WM35VA/I+AZI-WM35VA/O 3.5/3.8kW, R32, -25°C, A++/A+, +WIFI, grijač vanjske jedinice Cijena s rabatom za gotovinu 980,00KM 4.Carrier CoolEasy R32 3.5kW A++/A+++ -15°C +WiFi Cijena s rabatom za gotovinu 1.668,55KM 5.MITSUBISHI MSZ-AY35VGKP/MUZ-AY35VG 3.5/4.0kW, A+++/A++, R32, -20°C, +Wi-Fi AKCIJSKA CIJENA ZA GOTOVINU 2.030,00KM 6.VIVAX COOL, klima uređaji, ACP-12CH35AERI 3.5/3.8kW, R32, A+++/A++, -25°C Cijena s rabatom za gotovinu 1.099,00KM 7.Gree Airy GWH12AVCXD-K6DNA1A/I GWH12AVCXD-K6DNA1A/O 3.5/3.8kW, R32, -25°C, A+++/A++, WIFI Cijena s rabatom za gotovinu 1.380,00KM(u dolasku) 8.Azuri Aries AZI-WK35XA/I+AZI-WK35XA/O 3.5/3.8kW, A++/A+, R32, -25°C, WIFI Cijena s rabatom za gotovinu 1.030,00KM 9.Fujitsu ASYG12KETA/AOYG12KETA 3.4/4.0kW,A++/A+, R32, -15°C Cijena za gotovinu 1.750,00KM 10.Fujitsu ASYG12LMCE/AOYG12LMC, 3.4/4.0kW, A++/A+, R410A, -15°C Cijena za gotovinu 1.450,00KM 11.Fujitsu ASYG12KMCC/AOYG12KMC 3.4/4.0kW, A++/A+, R32, -15°C Cijena za gotovinu 1.550,00KM 12.Fujitsu 14ka AIRSTAGE ASEH14KMCC/AOEH14KMC 4,2/5,4kW, A++/A+, R32, -15°C Cijena za gotovinu 2.050,00KM (kapacitet između 12 i 18) 13.Fujitsu ASEH12KMCG/AOEH12KMC A++/A+, 3.4/4.0kW, R32, +WIFI, -15°C Cijena za gotovinu 1.550,00KM 14.Arielli ARIELLI ASW-H12B4/FFR3DI-EU 3.5kW, R32, -15°C, A++/A+, +WiFi Cijena s rabatom za gotovinu 749,00KM