Koji Wi-Fi router?

Discussion in 'Internet provideri, umrežavanje i web servisi' started by SpookyMoO, May 8, 2009.

1. Qler

Qler Veteran foruma

Eto mu, ne moze bolje za manje para. Nije nesto aman, ali radi posao...

2. mfa_secure

mfa_secure Novi član

Ja korisnitm ovaj.

Tu je negdje sa cijenom, a odlično obavlja posao. Konfiguriše se preko android aplikacije i tu možeš svašta nešto, od ograničavanja uređaja, pregleda istih,....

Reventon likes this.
  3. bojler

bojler Aktivista

Poštovanje članovima foruma,
    Molim vas možete mi preporučiti neki wifi router, a trenutni mi je TP link WR841N / TL-WR841ND. Ovaj trenutni je dosta zastario i mjenjao bi ga nekim koji npr podržava 5Ghz. Cijena da je od prilike 80-130km u tom rangu.

4. Picoooka

Picoooka Komšija

bojler likes this.
  5. bojler

bojler Aktivista

upravo gledao taj archer c6. Zanimljiv je ovaj drugi jer ima wifi 6. Vjerovatno ću uzeti taj drugi. Hvala na preporuci.

Picoooka likes this.
  6. Reznor

Reznor Overclocker

TP-Link je top brand i s njim nema greške, ali da ako možeš idi na drugi.

Kod mene je mesh sistem od dva TP-Link Deco E4 u kući (u paketu dođu) i nevjerovatno kako signal kroz debele zidove prođe i održava konstantno 50Mbps a i ping je solidan, nemam laga u igrama. Plus ima mobile app koja je fantastična i prikazuje i update firmware.

bojler likes this.
  7. bojler

bojler Aktivista

Npr kad bi taj jedan uzeo, da li je on bolji od ovog ax23?

8. Reznor

Reznor Overclocker

Ako misliš na mesh, nije. Ovo je kod mene svakako entry model koji je capped na 100Mbps (nije da bakar na ADSL-u može dobaciti dotle), ali rješava mi ključni problem u kući s razvođenjem kablova, što je nemoguće bez bušenja zidova koji su tvrdi da mora biti baš jaka bušilica (sedra).
    Osim ovog ima M4 koji ide do 1Gbps.
    Ne znam koji je tvoj use case, ali ako ideš s routerom i nemaš kuću na sprat ili firmu s officeima u odvojenim stanovima, mesh ti ne treba vjerovatno. Samo navodim generalno svoje pozitivno iskustvo s TP-Linkom.

bojler likes this.
  9. Stihoklepac

Stihoklepac Moderator

Ima fora da se upare dva ili vise Fritzboxa u master-slave modu putem wifi-a u mesh mode.

10. Reznor

Reznor Overclocker

Za TP-Linkove još da dodam da se mogu uparivati različiti uređaji, extenderi, ne mora biti isti model, može se onako dodati jedan naknadno između da pojača signal, npr. ima onaj model što ide direktno u utičnicu, nema LAN, samo Wi-Fi. E4 i M4 su veliki uređaji i nisu baš praktični za montažu, doduše imaju police na aliexpress/temu na zid što idu.

Ne može se kombinovati s Archerom, a i ne bi imalo smisla.

11. NaLe!

NaLe! Aktivista

Je li moguće da TP Link AX23 ima maltene isti kvalitet (ako ne i gori) signala od BHTovog ZTE VDSL rutera? Isključio sam smart connect, tako da imam dvije odvojene mreže, 2.4 i 5GHZ. Ostale postavke su kako dolaze, ali signal nije ništa jači od ovog.

12. mobsterc

mobsterc Overclocker

Moguce je. Ax23 je losiji hw od ax20, koji je svojevremeno hvaljen kao talebuy.
    Dodatno, nekim regulacijama je zahtjevano smanjenje 'zracenja' pa stariji ruteri imaju veci domet na 2.4ghz. A 5ghz ima svakako manji domet od 2.4

13. NaLe!

NaLe! Aktivista

Znači kurko. Hvala.

14. DSA

DSA Aktivista

Sa ax55 nema greske, njega uzmi

15. NaLe!

NaLe! Aktivista

Neko je gore preporučio AX23, i pokupim ga jučer. :D Hvala ti ipak!

16. Picoooka

Picoooka Komšija

Nisam preporucio nego stavio na upit do 130km router :) ne znam sta bi za tu lovu moglo bolje jbg

bojler and NaLe! like this.
  17. Picoooka

Picoooka Komšija

18. Stihoklepac

Stihoklepac Moderator

19. DSA

DSA Aktivista

Američke podvale za sve proizvode iz Kine

20. mobsterc

mobsterc Overclocker

Nego koji bi kupio zbog sigurnosti, pitam za prijatelja :D