Kupovina klima uredjaja

Discussion in 'Generalna diskusija' started by russ-co, May 27, 2008.

1. BiceBolje

BiceBolje Overclocker

Nije mi jasno zašto ljudi postavljaju svoje HVAC uređaje u ljetnim danima na 22-23 kada je vani 38.

Ja obično to naštimam na 25.5 ili 26.

2. mobsterc

mobsterc Overclocker

Pa zasto da ne, sto se moram patiti ako vec ima mogucnost da mi bude ugodno.
    Meni je 26 prevruce u stanu, pogotovo jos ako treba kakve fizicke aktivnosti :D
    A i zavisi od polozaja soba i klima, neko mozda ima jednu klimu za cijeli stan pa da bi doslo do ostalih soba, u onoj gdje ti je klima moras postaviti nize.
    Raznih varijanti, preferencija..sto ljudi sto cudi, meni nije jasno kada neko ima iznad 26g i nije mu to jasno :D

aNaToMiC ! likes this.
  3. Qler

Qler Veteran foruma

Šta će mi klima ako stavim da mi je vruće. 23 je meni i to zbog žene :) ona bi toplije ja hladnije :)

4. Haker

Haker Veteran foruma

Meni je 25 taman na 26 već vruće. Zavisi od prostorije i td ali mi je sve ispod 24 prehladno. Neko stavi 16 svak ima svoje mada je meni nužno zlo u svakoj opciji

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

5. BiceBolje

BiceBolje Overclocker

Ja svoju ne gasim 24 sata. Kada uđem s vana gdje je 38 pravo je je svježe i ugodno kad je naštimano na 25.5

6. selvin

selvin Moderator

Naravno, svakom svacije. Ali gdje je logika da ljudi griju na 25+ zimi kad su obuceni u duge rukave, a hlade ljeti ispod 22 kad su u sorcevima?

Čisto neki subjektivan osjecaj da ti je vruce ili hladno samo zato jer je ljeto/zima, sunce/snijeg.

Ja hladim na 25-26 i bude taman jer smo svi tad u kratkoj i laganoj odjeci. Ako nas je puno u stanu, kuha se, itd onda na 24 iako se sigurno ne dostigne ta temp. Zimi se ne grijem na klimu, ali kad se i grijem 1-2x u godini palim na 23-24 kratko, iako bi se komotno moglo i na 22 ako radi konstantno.

Kad je napolju 26 najugodnije je za kratke odjece, a u kuci 20 najugodnije? :D

7. BiceBolje

BiceBolje Overclocker

Da, heat index

Ja se ne osjećam dobro ako uđem u prostoriju sa 22 stepena nakon što sam bio na 38.

Ovih dana kada dođem s košarke, i 25 stepeni na onako mokro i oznojeno tijelo je brutalno.

8. dino73n

dino73n Veteran foruma

Zvakali smo ovu temi i ranije.

Vaznije je da klima izvuce vlagu iz vazduha nego da ohladi sobu. Kod mene je takodje oko 25c hladjenje a 22,5-23c grijanje. Klima radi skoro pa 24/7/365 ugasi se na po 15ak dana izmedju sezona i to je to.

Haker likes this.
  9. Haker

Haker Veteran foruma

Plus vlažnost vazduha je ono što je gadno a klima ga isušuje tako da je i 24 - 25 ugodno sa manjom vlažnosti.
    Kako god najsretniji je onaj ko zivi na mjestima gdje ne treba klima.
    Sjećam se kod.svojih u HR navečer 16 stepeni prirodno, spavaš ko beba pokriven jorganom :)

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

10. ibran

ibran Aktivista

Ne kaže se đaba klimatizacija prostora na temperaturi i vlažnosti na kojoj ljudski organizam (insan) naj bolje funkcioniše, a to su temperature 22-23°C vlažnost vazduha 40 - 50% bez obzira dali vanjska tenperatura bila visoko u plusu ili nisko u minusu. Problem je samo koliko trošimo energije da klimatizaciju boraavišnog prostora održavamo na nivou na kojem funkcionišemo fizički i mentalno. Drugčije se odnosi na radne prostore koje možemo klimatizirati i one koje ne možemo klimatizirati jer je neisplativo. Kod kuće pravite sebi ugođaj boravka, da niste pod stresom zbog hladnoće ili toplote.

11. ECeh

ECeh Novi član

Kod mene 19 stepeni i kad udjem bude predivno.

12. Qler

Qler Veteran foruma

I meni ovo nije jasno, zimi grije na 25-6 a ljeti na 22. Tako moj brat u autu. Pa reko imaš džemper, jaknu, i još nahajcaš... Valjda ti obratno treba biti ugodno...

13. Stryker

Stryker Komšija

Cijenjeni kolege,

Razmišljao sam da kupim nešto ovakvo:

https://tehnomag.com/mini-air-cooler-elit-ac-24-proizvod-7383/

Šta vi mislite je li ovo "igračka" ili peglancija s obzirom da će se često morati nositi boca do zamrzivača i nazad na donji sprat i je li prikladno za sobu sa tehnikom tj. hoće li smetati ta vlažnost koju izbacuje?

Druga opcija bi bila malo bolja varijanta od toga:

https://tehnomag.com/air-cooler-elit-ac-23w-proizvod-5916/

Ista pitanja stoje.

Eventualna treća opcija bi bila "prava" pokretna klima kao ova, piše da troši oko 1 KW, ne bih mogao više trošiti, zato izbjegavam prave klime i veće pokretne klime od 3-4KW:

https://tehnomag.com/prijenosna-klima-bestron-aac9000-proizvod-7306/

Da li je neko koristio ovakve manje pokretne klime?

Hlađenje bi se koristilo za jednu manju sobu od 10-ak kvadrata, u potkrovlju iznad kojeg je tavan i limeni krov.

Unaprijed zahvalan.

14. mobsterc

mobsterc Overclocker

Ja sam zimi na 22.5, a ljeti 23.5
    Jbg, neko voli hladnije, neko toplije, a cesto je velika razlika izmedju muskaraca i zena po tom pitanju pa nikako da ucicas :)

Bio_Sam_Zmijanac likes this.
  15. mobsterc

mobsterc Overclocker

To sto nije klima nece ti ohladiti nista, to je samo ventilator. Jos gore sto je ovlazivac, bice nepodnosljivo.
    Otkud ti da prave klime trose 3-4kW u rezimu hladjenja? Prije da je to 0.3-0.4 max :D
    Doduse, te mobilne trose...zato ih niko i ne preporucuje, nego samo kao najzadnju mogucu opciju

16. ibran

ibran Aktivista

Šura koristi prijenosnu klimu i kaže da je zadovljan učinkom, s tim što moraš uvjek imati mogučnost to crijevo da negdje priključiš.

17. Bio_Sam_Zmijanac

Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

Tako i mi. Kazu da ljudski mozak biljezi najvise aktivnosti u uslovima od 22 °C

18. AggressoR

AggressoR Komšija

Ja sam prije drzao na oko 23, vec na 24 stepena znao sam se pocet znojit.

Sad posto radi 24 sata na dan, drzim 26-27, dovoljno izvuce vlagu iz zraka da bude veoma ugodno. Druga stvar off-set nije na svakoj klimi isti, negdje seta id do +-4 stepena, ako klima ima veliki off-set (losije klime, bolje imaju oko 2 stepena), postavis je na 25 ona ohladi na 22 i onda se ne pali dok ne ocita 27, i tu nastaje problem, ili je previse hladno ili vruce.

Automobil je na 20-21 ako su kratke relacije, ako je duza relacija (voznja duze od 20 minuta), postavim na 23 i full auto, nekad na 22 ali skinem puhanje skroz na 20%.

19. Reznor

Reznor Overclocker

Klima u Tuzli nam kapa i evo dolazila komsinica da prijavi kao smeta joj sto ne moze susiti ves na prozoru :D
    I predlaze da se crijevo neko prebaci, je li uopste moguce uraditi sta oko toga?
    Usput kapa i klima od komsija iznad nas, ali to nema veze :D

20. aNaToMiC !

aNaToMiC ! Overclocker

Naravno da da. I treba se uvijek napraviti crijevo da ne kapa i ne smeta nikome.

dams82 and Reznor like this.