kod nekih lijepa rijec ne znaci nista. koliko sam ja skontao, ti vec poprilicno vremena njemu pises lijepe rijeci i MOLIS ga da ti plati ono sto si posteno zaradio. na tebi je dokle ces to moci da izdrzis.... mozda ti je cak i blockirao mail (proglasio ga spamom), pa ga i ne cita.....
A vedo koliko sam te razumio kazes da neki u njegovoj firmi isto nisu dobili platu? Cisto sumnjam da su ti rekli istinu ako misle da ostanu u takvoj firmi
Prvo milom pa onda silom. Pisi fino kulturno. Ako ne bude radilo obrati se freelancer.com i prijavi varalicu. Ako hoces pomocu ti ja da sastavis business like mail. Ko sto enis kaze bez ugovora si ko riba Na suhom. There is no spoon, only Desire.
Nevjerovatno, odgovorio mi tip sad na mail :smt005 Obecaje platiti slijedece hefte, zivi bili pa vidili. Ovo si ti Zlaja potegao neke konce, zar ne? :smt003
Koliko te ljudi na ovoj temi zaduzilo sa cascenjem ako ti plati nece ti ta uplata moci pokriti ni cascenja a kamoli da sta zaradis
Ne, ti si potegao Vedo, odnosno popustio, u zadnje vrijeme postajem sve uvjereniji u jednu ideju koja mi se s prva činila suludom, da je vanjski svijet samo refleksija unutrašnjeg... :smt006
ko zna, mozda je Vedin uradak imao neke mahane...ili je ovo refleksija skidanja piraterije...hehe..kakogod, to je pojednostavljeno receno....npr, karta Sarajeva nije Sarajevo, Sarajevo je neizmjerno bogatije, kompleksije i savrsenije nego sto ijedna karta moze predstaviti, ali moze zgodno sluziti za orjentaciju i hodanje po Sarajevu....ono sto sam izrekao moze dobro posluziti kao model mnogo puta...ali kao i svaki model pun je rupa i nedostataka ako ga se posto posto hoce predstaviti kao realnost i natakariti na svaku situaciju :mrgreen: I opet najava da ce platiti nista ne znaci...vidili smo da se tip pocesto tesko rastavlja od love....ali sam najava daje signal da su moguci i drugi scenariji osim najcrnjeg...sto smo svi teoretski znali, ali smo mozda neki od nas pesimistcki i iz straha da ne ispadnemo naivni cisto sumnjali... treba to uzeti kao podstrek da samo treba nastaviti opusteno...mozda covjek stvarno hoce da plati e sad da mu je prije najave placanja prisao sa fizickom prijetnjom mozda bi se ovaj zainatio ....kakogod nema koristi od srkletli pristupa...samo lagano i opusteno...i docekati ga na zicer....vidi koji smo mi svi protiv tog tipa i mi ovdje i u njegovoj firmi....dohakacemo mu da jebe rak raka :mrgreen: .... sama cinjenica da je Vedo odradio ovaj projekat i da je saradjivao sa ljudima na daljinu znaci da je Vedo sposoban i hrabar profesionalac, koji je spreman rizikovati(mocna osobina!) i da mu se smjesi velika lova i ubuduce....pogotovo sto je sad pokazao da moze igrati razlicite role i posmatrati situacije iz razlicitih perspektiva...ovu lovu ako pokupi pokupi ako ne stvarno nema veze...svijet je pun love..... jedna stvar mi je zapala za oko upozorenje 'nemoj se radovati unaprijed'...mnogo se bolje radovati unaprijed nego sikirati :mrgreen: iz razloga koj smo vec skontali i razjasnili iznad...a koje bi ja sumirao jednostavnom rečenicom 'kad se sekiraš - jednostavno si glup!'
Pa ne treba se ni sekirat ni radovat, jednostavno treba da to otpise kao da nece dobiti pa ako dobije dobro jest. A vako se radujes i onda kad ne dobijes ko po...n
da, kontam sta si htio rec, i ima logike, ali Vedo ima toliko razloga da bude sretan, a zbog kojih se svejedno ne osjeca sretnim, tako da mu ne treba razlog da bude sretan, odnosno dovoljan je i lazni razlog...jer ce mu dati stanje uma u kojem moze bistro i visokoumno razmisljati i djelovati...ja npr mnogo bolje upravljam sobom i privlacim lovu kad sam sretan nego kad sam zabrinut...zato svaki dan izmisljam neke razloge da bi bio sretan...a kad sam vec sretan jebe mi se jel razlog realan il nije :smt007 jer lova svejedno kapa...like atracts like...kad si sretan pametniji si... p.s. koristim ovu priliku da Vam svima cestitam Praznik...lijepo se provedite!
e to ti je sjajno zapažanje, motivacija je individualna...neko je možda motivisan i dobro funkcioniše u stanju gnjeva , osvete ili kada je doveden do ruba...ja obično najbolje funkcionišem kad sam raspoložen...svi mi imamo one trenutke i stanja kad smo motivisani kad se osjećamo moćno poput čarobnjaka i sve nam polazi od ruke...treba se posmatrati i onda svjesno dovoditi u ta flow stanja, kada funkcionišemo gotovo bez napora i efikasno...
Ekipa, prije 2 stranice se prestalo raspravljati o temi pa osim ako neko nema konkretan prijedlog za rjesavanje problema iz prve poruke, preskocite.
Da javim, tip mi je platio pola para, banka trazila porijeklo para, zbog cega mi placa ,ko mi placa itd. pa sam se tu momacki ishebao, uglavnom, lova legla. Obecao je platit ostatak krajem hefte i moli da nastavimo suradnju, pa eto, ocito se sabur isplati Hvala svima na savjetima i pomoci!
Moze li me neko sada citirati vezano za dio kada sam govorio o neophodnosti postojanja racuna, ugovora i slicnog zbog naplate poreza i prijave inozemnih doprinosa? Vedo, zbog ostalih, molim te da napises vise detalja vezano za taj dio.
Ovako, banka nema nista sa porezima i sl. Ako im je volja oni te prijave poreznoj i onda te oni ganjaju a ne banka. Ti ne moras platit porez cim dobijes pare, mozes na kraju godine platit za sve transakcije. A ne moras nikako, ako si hrabar Helem, sve preko 350 KM sto dobijes podlijeze oporezivanju od 10% cini mi se. Znaci, tetka ti posalje 1000 KM ti moras platit porez na to. Do banke je hocel' te prijavit poreznoj. Ovdje nisam ja bio problem, vec firme te koje mi salju, one na taj nacin peru pare. E sad, kaze mi tip iz banke, da ja svaki dan dobijam na racun po par hiljada onda bi to bilo sumnjivo da se peru pare. Ali, donijeli su prije par mjeseci zakon da se mora pokazati porijeklo para AKO pravno lice salje fizickom licu. Frka je bila sto su mene iz banke pitali sta je svrha uplate, ja sam rekao "poklon za post-diplomski studij", da izbjegnem kakve peglancije A taj australijanac mi je platio sa racuna svoje firme i kao svrhu placanja naveo "za izvrsene usluge". To je frka bila. Posto sam rekao banci da nemam ugovor i priznao da sam radio honorarno (freelnacerski) itd., rekli su da im donesem rendere i mailove gdje on govori da ce mi platiti itd. To sam im dao i pustili su pare. Al su rekli za ubuduce, da ako mi placa sa racuna firme onda moram dostavit i ugovor. Ili da mi posalje sa privatnog racuna i svrhu uplate da navede "poklon".