Nvidia Ampere - GeForce RTX 3x00

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by Esh, Jan 3, 2020.

1. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Dosla mi u ruke RTX3050 8GB pa sam malo testirao, zanimljivo jer je GA107 chip, kakav je u RTX3050 6GB, ali specs identicni kao "stara" RTX3050 8GB, osim sto je TDP smanjen sa 130W na 115W. U praksi jedan fin undervolt i imas stock performanse ali sa samo 80W potrosnje. Strasno efikasna kartica.

2. sgtPepper

sgtPepper Overclocker

Bilo bi super da izađe kakva novija grafička da joj je dovoljno 75W iz PCI E slota. Ne pamtim u zadnje 2/3 godine da je išta izašlo što može vrtiti 1080p na medium/high detaljima a da ne treba power connector.

3. Stevie_Ray

Jedino sto ima je RTX3060 6GB i od AMD RX6400. Ali RX6400 je jadna, veoma slaba kartica. I RX6500 4GB je jadna, mnogo losija i od ove okrljastene RTX3050 6GB (koja je realno RTX3040).

4. Reventon

Reventon Veteran foruma

Imas AMD G seriju APU-ova za te stvari. Mozda nisu za high detalja u novijim igrama, ali starije mogu komotno. Sada su i Intel i AMD na CES-u izbacili mobilne cipove za laptope i hand held koji su daleko bolji od low end desktop gpu.

5. Stevie_Ray

Da, low end segment grafickih je mrtav.

Problem ovih APU je sto su svi naopaki, sam CPU im je daleko losiji od "normalnog" CPU.

Mobilni chipovi su nesto drugo. To me svakako ne zanima.

6. dmr

dmr Veteran foruma

I ovoj mojoj malo fali da radi samo na PCie power :D

Zer0, Picoooka, Neraa and 2 others like this.
  7. Picoooka

Picoooka Komšija

Prodah ja svoju 4070 ti super master i evo me sada na 4060 ti ventus 3x zahvaljujuci opet kolegi @Sebirad ,a narednih par mjeseci moram pratiti cijene za 5070 ti i 5080 :D

Zer0 and dmr like this.
  8. dmr

dmr Veteran foruma

Za koliko si prodo?

9. Zer0

Zer0 Aktivista

I ja gledam da "udomim" 4090 kad smo vec kod nekih tih rasprava...

Picoooka likes this.
  10. Picoooka

Picoooka Komšija

Za 1700 :)

dmr likes this.
  11. dmr

dmr Veteran foruma

Uff dobro si :)

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Picoooka likes this.
  12. p4ja

p4ja Komšija

jel Fe?

Zer0 likes this.
  13. dmr

dmr Veteran foruma

Koliko kontas doplatiti za 5090? :)

Zer0 likes this.
  14. Reventon

Reventon Veteran foruma

Nista kriza, ekonomska situacija ovo-ono :D

Zer0 and Picoooka like this.
  15. Zer0

Zer0 Aktivista

Ma ne, nego sam mislio da ja udomim 4090 (da uzmem za sebe), trenutno imam 3090 (s kojom sam bio bas prezadovoljan i bas je dobar komad hardvera).

Odavno smekam 4090 pa me bas zanima ta karta i jedva cekam da je negdje "potkacim".
    Da recimo 5080 ima 24GB, uzeo bih vjerovatno onda nju, ovako mi je puno zanimljivija 4090.
    Previse kosta 5090 da se opravda racionalno toliki trosak...bas su ga pretjerali, znam da je ovo hobi i moze se opravdati i nekakvo veliko trosenje love, ali mene nije impresionirala ta karta sa tim nekim AI stvarima, koje su tek prva generacija, pa nece dobro raditi. Isto kao sa Ray Tracingom kad sam uzeo 2080ti novu radi toga i bas se razocarao, jer je radilo lose, tek je sa treceom serijom RT postao bas dobar, a sa cetvrtom odlican. Eto sad izgleda AI je buducnost...mora se poceti negdje sa tim...

Last edited: Jan 15, 2025
  16. zoi

zoi Veteran foruma

RT performanse neće biti dobre ni sa ovim generacijom. Dovoljno je pogledati zvanične nvidia slajdove. 20 do 30 fpsa bez lažnih frejmova.

Ta 3090 komotno može do sljedeće generacije ali ti izgleda voliš mijenjati.

Ragnarok likes this.
  17. dmr

dmr Veteran foruma

Aha, koliko bi te otprilike izasla doplata onda? :)

18. Ragnarok

Ragnarok Komšija

Zanimljiv tekst za one koji su zaboravili i za one koji nikada nisu znali.

https://www.pcgamesn.com/pc-retro-tech/3dfx-voodoo-graphics

Po meni je RT ustvari ono što je Voodoo3dfx davno započeo a Nvidia pretvorila u svoje čedo modernog doba....

19. Stevie_Ray

Ja opet ne bih nikad GPU koji ima preko 300W TDP. Jednostavno ne zelim.

Moja RTX4070TiS ima TDP od 285W pa je opet u praksi puno bolje sa oko 200W potrosnjom nakon UV, a mozda sam izgubio 3% performansi u odnosu na stock.

Sent from my iPhone using Tapatalk

20. BiceBolje

BiceBolje Overclocker

Reventon likes this.