Odabir i kupovina TV-a

Discussion in 'TV, Hi-Fi, telefoni, tableti, satovi, IoT oprema' started by Neo Bahamut Zero, Jul 18, 2007.

1. syss

syss Veteran foruma

slimfit može max da guta 576p ako se ne varam (od progresive modova) preko komponentnih cincheva.

2. NAILS

NAILS Moderator

Bahamut Zero, ok hvala velik, jos jednom si mi pomogao

samo nisi mi rekao kako to da kod samsung CRT 75cm 4:3 ekranima se ne primecuju te nepravilnosti, recimo ja kad stavim 4:3 sliku, manja je od 75cm, hocu reci i na 4:3 se kod mene primeti razlika izmedju dsf-a i ftv a na tim od 75cm 4:3 je svejedno, svi kanali isti.. (minimalna razlika ali nema tih "kockica"-šumova") onda u cemu je razlika izmedju mog i tih 4:3 ekrana (nadam se da si me skontao)

3. Neo Bahamut Zero

Neo Bahamut Zero Veteran foruma

pa kockice, sumove i artefakte dobijes na HD televizorima zato sto elektronika koja radi konverziju signala nije savrsena niti je tehnicki moguce uraditi to kako treba, bas kao i sto na lcd monitorima je slika mutna ako rezolucija nije nativna. jos kad signal ne dolazi u izvornom obliku stvar je jos gora. poenta svega je da osrednji tv program najbolje izgleda na malom crt-u zbog male rezolucije i najboljeg kontrasta.

4. NAILS

NAILS Moderator

ti rece da se sumovi, kockice dobijaju na HD TV-u a moj nije kako rece HD :?

a tosto spominjes manje ekrane je ok i logicno ali rcimo moj prijatlej ima samsung 4:3 80 cm ekran (nije ravni ekrani malo je stariji, oko 5-6 god) i kod njega nema kockica dok kod mene u 4:3 modu koi je kako sam rekao manji od 70cm ima kockica.. zato i pitam koji su HD televizori jer prvo sam isao na to da slika ima kockice zato sto je razvucena na velikom ekranu, al ocito nije.. onda sam nacu da je to samo kod HD televizora al.. ti kazes da kod mene nije HD
    i za to bas ima opcija "smanjenje šuma" koja umanji te "kockice"

5. Neo Bahamut Zero

ti artifakti koji se javljaju mogu jos zavisiti od mnogo stvari pored samog tv uredjaja, tako da se ne trebas s tim mnogo opterecivati. ako hoces najbolju sliku, nabaci neku digitalnu satelitsku i gotovo, i ne gledaj piratske filmove. tvoj tv ocito ima los procesor slike pa te "mpeg2" artifakte vidis cak i u 4:3, a ne zato sto je HDTV. digital noise reduction moze nesto malo odstraniti sum i to je to. nikakva cuda ne radi.

6. NAILS

NAILS Moderator

znaci ipak je do procesora a ne HD "industrije" ..da i mene je cudilo sto je prikaz sumova i na 4:3

ok hvala.. da te vise ne zamaram

poz

7. Esh

Esh HWB

Evo jos jedan zanimljiv model Hitachi P50S601. Pitanje je samo koja bi cijena bila kod nas.

8. Neo Bahamut Zero

Hitachi, Pioneer i Fujitsu spadaju u sam vrh kvalitete i performansi tako da bi ovo (i kad bi se moglo nabaviti kod nas) kostalo najmanje 3K Eura.

9. Raptor

Raptor Aktivista

Danas u moblimediji u prolazu zapisem par cijena - pa kome zatreba:

Samsung LE-46M86B 5266KM (1080p)
    Samsung LE-37M86B 3114KM (1080p)
    Panasonic TH-42PV7P 2099KM

a vidio sam i onog monstruma (Q92H) u robotu :shock: - svasta :smt003

10. Nani

Nani Komšija

Taj 46" Samsung je u Tomislavgradu 4890km plus sto vrse dostavu po BIH...

11. Raptor

Raptor Aktivista

a samsung 37" ? iako je mala dijagonala - al et, informativno.

12. Neo Bahamut Zero

37M86BD je 2814KM. Skakljivo je to sto vrse dostavu, jer sta da dobijes "prljav" ekran ili mrtve piksele. Sumnjam da ce ga tegliti nazad u Tomislavgrad a vec si ga platio. Mora se to upaliti i probati na licu mjesta...

13. Raptor

Raptor Aktivista

Pa ako je 300-400KM razlike, mozda se i isplati otici u Tomislavgrad :)

14. Nani

Nani Komšija

Moze placanje unaprijed, moze placanje po isporuci. Naravno da ce se prvo probati monitor, prije kesiranja. Ne bih ja isao u Tomislavgrad i onda ga tegljio tolikim putem po nasim putevima da se dogodi nesto u transportu. Isporuka na vrata, montaza i test pa tek onda placanje.

15. Raptor

Raptor Aktivista

Ne bih ga ni ja teglio, nego samo pogledao... pa neka oni isporuce isti. Ali ako se moze probati, jos bolje.
    Ma TV moze cekat, samo da zavrsim sa zvukom. :|

16. Vedo

Vedo Moderator

Da ne otvaram novu temu - napokon starog smuntao da uzmemo novi TV, pristao je. Pitanje glasi: LCD/plazmu Sony do 2000, max 2300 KM - dakle sto veca dijagonala sa sto boljim karakteristikama za te pare, te da ako Bog da se PS3 moze igrati u svojoj full rezoluciji :mrgreen:
    Molim navesti ime trgovine (da je u Sa) kao i lokaciju :wink:

17. Neo Bahamut Zero

aaa, radi svoje GT5. :mrgreen: ako pod full rezom mislis na 720p onda se moze nesto naci. 1080p zasad nema sanse osim u PC monitoru.
    ako mislis gledati dosta kablovske, dvd-a, divx-a i sl materijala nize rezolucije onda je plasma mnogo bolje rjesenje. sony plasme izbjegavaj u sirokom luku. oni panasonic modeli sto je syss navodio bi ti bili taman - 42", 720p, solidan broj konektora (mana je 1xHDMI). za trgovinu ne znam, ali mislim da ima i ovdje doticnih modela. mislim da je TH-42PV7P bio u pitanju. imas za 2100 Zamzung plasmu 42" C91H model.

samo mala digresija - nijedan od tih modela nema pravu 720p rezoluciju (1366x768, ili 1280x720) vec nesto nizu 1024x720 (jer pikseli kod plasme nisu kvadratnog oblika), ali sav materijal ce da se neprimjetno smanji na nativnu rezoluciju.

18. Vedo

Vedo Moderator

Vidim da mi preporucujes plazmu, a zar nije vijek trajanja kod LCD-a duzi? Ni jedna druga marka sem Sonya ne dolazi u obzir (nece stari da cuje izasta drugo sem za Sonchu :D )

Hvala Baho ;)

19. Neo Bahamut Zero

ma ta granica vijeka trajanja je gotovo izbrisana, lcd ima malu prednost, ali nista alarmantno. osim toga navikni se na uzasnu sliku signala male reze na lcd-u. btw sony odavno ne pravi plasme tako da ces dobiti neki matori model sklon burn-inu ako se odlucis za sony.
    dakle, Baha sez - ne uzimati plasme od sonyja ili jeftine zamzunge. :mrgreen:

20. Vedo

Vedo Moderator

Vedo understud :smt002 Daj preporuci mi onda LCD Sony-ev a da pase u budzet koji navedoh