Odlazak iz BiH {bez politickih analiza}

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Bio_Sam_Zmijanac, Feb 8, 2015.

?

Da li ste otišli iz BiH i kada?

1. Ne još!

68.7%
  2. 2011

0 vote(s)
    0.0%
  3. 2012

3.0%
  4. 2013

0 vote(s)
    0.0%
  5. 2014

0 vote(s)
    0.0%
  6. 2015

4.5%
  7. 2016

6.0%
  8. 2017

1.5%
  9. 2018

4.5%
  10. 2019+

11.9%
Multiple votes are allowed.
  1. DSA

DSA Aktivista

Poenta price je da vise vjerujete mirsetu nego svojim ocima, svi mi zajedno. Covjek zna znanje.

2. mirseth

mirseth Aktivista

Poenta price je da ti mozes napisati samo nesto ovako "po mom skromnom licnom iskustvu to je tako i tako" a ne " ja sam licno to dozivio, ja dakle znam kako je u citavom luxu, pusti mi se zvanicnih statistika i hiljade,milione obradjenih podataka, nemamo sta dalje pricati ". To moze proci kad pricas u nekom drustvu na kafi ili na tefericu. Ja ipak volim neke oficijelne brojke da bih tu tvrdnju prihvatio.
    A do tada, lux je daleko od najskupljih renti u odnosu na plate, ne samo u svijetu nego cak i u evropi.

Sent from my SM-S916B using Tapatalk

3. DSA

DSA Aktivista

4. Haker

Haker Veteran foruma

Čovjek je lijepo napisao da ima za 1,5-2k ali da on uzima u gradu za 3k dvosoban stan. Mislim da čovjek nije ni pročitao do kraja post.

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

5. mirseth

mirseth Aktivista

Ne, on je napisao ko ne zivi u luxu ne zna sta je visoka renta, u smislu da ubise rentama mjesecna primanja skoro najvise od svih zemalja u evropi/svijetu.
    Lux je prvi u EU po PPP.
    Patetisanje kako zbog visoke rente u luxu ostane haman samo za makarone citav mjesec moze proci kod nekoga ko ne cita statistiku. Ni blizu renta u luxu ne utice na standard kao u nekim drugim evropskim gradovima, koje sam ranije spomenuo.
    Rjesenje, neka nadje bolji posao pa ce moci priustiti bolji stan, kao i u svakoj drzavi.

Sent from my SM-S916B using Tapatalk

Last edited: Sep 9, 2023
  6. Stihoklepac

Stihoklepac Moderator

U svakom vecem gradu u Njemackoj je situacija ovakva:
    1. Renta sada na 50-60% prosjecne plate za taj grad
    2. Nema dovoljno stanova pa i da imas pare ne mozes regularno naci stan
    3. sa prezimenom koje zavrsava na ic mozes samo prosetati nekim naseljima

7. XTRage

XTRage Veteran foruma

Uvijek je i ptanje sta ko podrazumijeva pod rentom.
    500 i 1000 moze biti tacan odgovor za isti stan.

8. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

U Njemackoj (ne citavoj nego u vecim gradovima) ima zakon "tzv Preisbremse" po kojem gazde ne mogu naplacivat vise od 10% od stvarne vrijednosti. Medjutim, podstanari moraju provodit zakon, prakticki tuzit gazdu. Posto niko ne zeli te probleme, niko i ne provodi zakon.

9. Stihoklepac

Stihoklepac Moderator

U Njemackoj ima najmanje 20 zakona koji su na papiru odlicni, a u praksi ne vaze.