Online kupovina - diskusije

Discussion in 'Internet provideri, umrežavanje i web servisi' started by Alibegovic, Sep 23, 2009.

1. zippoo

zippoo Veteran foruma

Pa nije se na to odnosilo ovo sto je on napisao...nego kao da je za isti artikal nekada skuplje a nekada jeftinije...meni je cijeli zivot ista cijena,nikada nije bilo razlike a nekada sam oglasavao svakodnevno.

2. SpookyMoO

SpookyMoO Komšija

Slušajte sad ovu ludost! Ovih zadnjih 15ak dana sam kupovao neke stvari Online (igre digitalne i nesto sa Temu-a naravno) i plaćam sa Aircash karticom (položim pare sa svoje Unicredit kartice na Aircash a onda plaćam podacima Aircash kartice) i sve je to normala prolazilo. I maloprije uzmem karticu Unicredit da vidim br računa, na njoj ima, da mi položi kolega pare, jer sam mu kupio nesto na Temu i skontam da sam čitavo ovo vrijeme, a to je nekih 10 transakcija sa unicredit na Aircash, pogrešno kucao CVV kod!!?? Nije mi jasno kako je uredno sve prolazilo, tj kako su pare normala lijegale na unicredit a nisam tačan CVV kucao!!? Zna li neko kako je ovo moguće? Kada sam karticu unicredit prvi put dodao u Aircash za uplate, tada sam tačno kucao i tražilo je onu online provjeru od strane unicredit, a svaka naredna, kucaš samo CVV. Kako je moguće da puste pare bez unosa tačnog cvv-a???

Sent from my galaxy s23

3. Reventon

Reventon Veteran foruma

Ja placam samo preko PayPala, tamo gdje ga nema ni ne kupujem.

4. zippoo

zippoo Veteran foruma

Ja sam na Temu isto platio sa paypal.
    Evo i neki refund sam trazio i odmah mi vracene pare,sutradan.
    Paypal je najbolji,gdje je moguce ali platim ja i direktno ako su stranice poznate i sigurne.
    Aliexpress sam godinama placao direktno karticom.

5. dams82

dams82 Overclocker

Ja na Temu plaćam sa Google Pay, a na aliexpress je bio alipay gdje staviš karticu i on je zapamti, poslije plaćaš jednim klikom. Samo na ebay sam plaćao PayPal, ali sam imao hakerski napad na email i shebali mi ebay, nisam ga uspio vratit, traže da se nešto zove telefonom, ja nisam za tu opciju, a i ne kupujem tamo više. Ako budem trebao napravit ću novi nalog.

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

6. zippoo

zippoo Veteran foruma

Ja ne memorisem karticu nikada,ni na telefonu, ni na racunaru,iako je moj kucni desktop ali opet,kada kupujem,ukucam i obrisem.
    Nikada ne znas kada mozes pokupiti kakvu gamad ili da se neko docepa podataka...a nije ni nesto tesko prekucati par brojeva,svakako ne kupujem svaki dan...nego jednom mjesecno platim racune i eventualno ako sta online naruci.

aNaToMiC ! and Ragnarok like this.
  7. Ragnarok

Ragnarok Komšija

AirCash je vjerovatno spasio tvoj ispravni CVV kod prilikom prve transakcije koja je prosla bez tvog pristanka (ako nisi odabrao opciju da spasiš UniCredit karticu za sve naredne uplate na AirCash).
    I da ih pitaš odgovorit će ti da nije do njih (naravno) jer ne smiju priznati da su spasili tvoje podatke bez tvog pristanka (iako je EULA gadna stvar, niko ne čita).

SpookyMoO likes this.
  8. dams82

dams82 Overclocker

Ma i ja većinu stvari kucam, znam napamet sve brojeve, nikad ne moram čitat s kartice, ali tu (aliexpress) se snimilo kao na PayPal i tako stoji godinama. Dosta stranica snimi brojeve kartice, ali nikada ne snima cvv i njega uvijek moraš unijet prilikom plaćanja.

9. Haker

Haker Veteran foruma

Koja fobija oko te kartice i to kontradiktorna. Ovamo ostavis karticu ovamo kao svaki put kucaš. Odakle da je aliexpress siguran a u telefon nećeš da je snimiš nema logike, oko gluposti se opterećujete

dams82 and zemomak like this.
  10. SpookyMoO

SpookyMoO Komšija

Malo sam čitao o ovome. Moguće je da se to desi povremeno. Plaćam i ja PayPalom jer mi je Aircash dodat u PayPal ali tamo gdje ga nema Aircash karticom. Ovo je česta stvar sa cvv tako da nije sad neki fail.

Sent from my galaxy s23

11. Haker

Haker Veteran foruma

Evo ja sam kupio zanimljivu stvar. Sta su braća kinezi skontali, kopiraju lego set 1:1 za fildžan od cijene originalnog lego seta :D
    Vidjet ćemo kad dodje valjda se ovaj ne izgubi. [​IMG]

12. Reznor

Reznor Overclocker

Izleti mi temu kupon 500 KM ako kupim dva artikla za 10 minuta.

Temu kupon be like:

Last edited: Nov 16, 2024
    zippoo likes this.
  13. zoi

zoi Veteran foruma

Taj kupon ne dođe u apoenu od 500 KM nego 100, 100, 80, 80, 60, 40, 20, ili tako neki apoeni. Svaki od njih vrijedi samo ako iznos kupovine bude preko određenog iznosa.

14. zoi

zoi Veteran foruma

Raja, interesuje me šta se desi u situaciji kad naručim nešto i platim ispod 300 KM, a onda dok to stigne do nas poraste kurs i bude preko 300 KM? Je li se gleda koliko sam ja platio, ili koliko sada vrijedi po novom kursu? Ako carina procjeni da trebam platiti carine je, ima li neka mogućnost da se žališ na tu odluku?

15. dams82

dams82 Overclocker

Nemam neko iskustvo, ali inače uvijek je mač sa dvije oštrice naručiti nešto što košta oko 300 ili par maraka manje. Logično i bilo da se gleda kurs na dan kupovine, ne znam ni da li će poslati fakturu u kutiji ili će tražiti tvoj izvod da vide koliko si platio. Držimo ti fige, najgore što će otići na carinu pa tek kad dođe žuti papirić ćeš znat na čemu si....

zoi likes this.
  16. zoi

zoi Veteran foruma

Pa ja kad sam naručio i nije bilo blizu 300 KM. Tad kurs bio 1,79 ili 1,80 a sad 1,88 i to sa tendencijom rasta. Razlika 15 KM otprilike.

dams82 likes this.
  17. dams82

dams82 Overclocker

USD pretpostavljam.

zoi likes this.
  18. EL NINO CFC

EL NINO CFC Veteran foruma

Prati se trenutni kurs kad je paket kod carine.

Sad ko kupuje iz amerike, treba da prati kurs jer dolar opet ide ka gore i vjerovatno ce gore i ostati pod Trumpom.

zoi likes this.
  19. zoi

zoi Veteran foruma

Može li se to kako "dispute" da pokažeš da si platio jeftinije ili je ono u maniru mi ovako kažemo, ako ti se ne sviđa neka se vrati roba?

20. mobsterc

mobsterc Overclocker

To drugo jer carina moze a ne mora uopste da uvazi tvoj racun, sve i da je 100KM. Ali je ogromna sansa da te nece dirati i da ce to pustiti bez carine.

zoi likes this.