Preporuka za smartphone

Discussion in 'TV, Hi-Fi, telefoni, tableti, satovi, IoT oprema' started by exchanged life, Sep 11, 2011.

1. dino73n

dino73n Veteran foruma

Moj 13promax danas prijavio da hoce novu bateriju. Zdravlje palo na 79%
    Medjutim meni i dalje traje pun dan i ostane mi bar 40%

Tako da nista od servisa bar jos neko vrijeme. 256gb je model a nisam ni pola popunio. Od prvog dana koristim Mous case i FloLab zastitu na ekran tako da je fizicki 10/10.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

2. Haker

Haker Veteran foruma

To je samo dokaz da je to zdravlje baterije prevara da kupiš drugi. Zanimljivo taj "feature" je došao odmah nakon što su ih provalili da režu preformanse procesora radi "baterije"

Kako god, vi sa Iphonima nema potrebe da se mjenja od 12 pa na ovamo. Dobra stvar sto apple često ima ove akcije za mijenjanje baterije, kod samsunga je to npr 0, kad crkne baterija možeš ga baciti, barem na ovom našem tržištu.

Trenutno jedino kinezi imaju inovacije u hardwareu, ali jasno da niko neće izvaditi preko dvije milje za šamu.

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

3. nivla

nivla Komšija

akcija jeftine zamjene baterije za iphone uredjaje zadnji put bila 2019 na black friday, tako da jedino ako padne s kamiona kakav batch pa kupis povoljno moze original da se kupi za 20km

4. dino73n

dino73n Veteran foruma

Samo nije izmisljotina to sa rezanjem performansi radi barerije. To ustvari ostavlja uredjaj upotrebljivim jos neko vrijeme.

Slaba baterija jos uvijek ima nekog kapaciteta ali nema mogurnost da naglo isporuci vecu kolicinu struje. E da se telefon ne bi ugasio kad cpu potegne struju smanji mu se takt.

Cist primjer imam sa usisivacem u kuci. Na low i norm radi kao i prije ali na max se ugasi odmah i baterija 0% za sekundu.

5. Reventon

Reventon Veteran foruma

Jedino ne raditi update na apple jer ga time najvise uspore. A valjda je usvojen zakon u EU da se omoguci zamjena baterije kao nekada na starim telefonima. Sad ne znam tacno od koje godine ide u primjenu.

6. Haker

Haker Veteran foruma

Ma daj, da dodje do te degradacije na mobitelu da se ugasi kada proc ode na max to je 5+ godina. Sada im sa ovim postotkom jos bolje, ujebali su i polovno tržište, prva slika na oglasu za polovan iphone postotak baterije.

Kod appela je dobro odeš kod.njih ili certificiranu radnju i imaju bateriju za zamjenu, nema veze što se placa, hajde je za samsung ili slavni xiaomi tako zamjeni

7. Reventon

Reventon Veteran foruma

Ja ti furam telefone 500-800KM, tako da kroz par godina sta god da bude sa njim, kupim drugi. Ne opterecujem se. Baterija ocito degradira na svima.

Mijenjao sam na tabletu bateriju, na telefonima ekran i bateriju. Osposobim ga i dam starcima. Nije nesto komplikovano, bitno je naci kvalitetan dio. Moze se naci i zadnji poklopac ako vrisne staklo, mada meni nije nikad puklo pri zamjeni.

Kod appla se isplati zato sto das dvije-tri milje na njega.

8. Haker

Haker Veteran foruma

Ja ne znam da ima kupiti org bateriju, sve kineske kopije, to je problem

9. mobsterc

mobsterc Overclocker

Istina je uvijek negdje izmedju, niti je toliki problem degradacija baterije niti je skroz zanemarivo. Dobro je sto ima i sto znas sta te ceka ako kupis polovan jer neko razvali bateriju a neko je cuva, tako da ne vidim sto ti je to problem. Imas i na samsung da vidis capacity, odnosno stanje baterije kao i na vecini novih laptopa.

10. Haker

Haker Veteran foruma

Slažem se, ali taj postotak ne može biti tačan, pa samim tim toliko relevantan. Eto oni tvrde da kada padne ispod 80 treba mjenjati bateriju, a i dalje imaš odlične preformanse iz iste.

11. mobsterc

mobsterc Overclocker

Kako ne moze, kapacitet baterije lupam 5000, sada 4000 i kaze 80%
    Pa dobro, na njima je da pokusaju da dodatno zarade, nisu ti ugasili telefon sa tim obavjestenjem.

12. zippoo

zippoo Veteran foruma

Kao sto Dino rece...veci je problem pad napona u bateriji nego pad kapaciteta. Da bi telefon radio,mora imati zadani napon na svakom kapacitetu baterije ,tako da je manji problem sami kapacitet.

A evo,imam kuci stari telefon iz 2015. godine,huawei nexus 6p i testirao sam mu bateriju sa onim android app,pokazuje da ima oko 60% kapaciteta a realno ga mogu koristiti SOT negdje oko 2-3 sata.

13. mobsterc

mobsterc Overclocker

Sve oni to uzmu u obzir, samo se pojednostavi i na kraju napise 80% samo sam karikirao to za kapacitet, ne moze baterija biti na pola kapaciteta a da daje max napon. Isto kao i na auto, dodje prva zima i problem :D

14. Reznor

Reznor Overclocker

Sad svaki kosta oko dvije milje, vise nije ni najskuplji ko nekad.
    Evo ja gledam sebi nesto opet uzimati u skorijoj buducnosti, jedino me privlace od Androida S23/S24/S25 Ultra zbog olovke koja mi nedostaje jos od Note 8 i Pixel 9 Pro koji naginje na iPhone.
    Vidim cijene i gluposti sa softverom kao sa OneUI i odustanem. Samsung objavio nove modele koji dolaze s OneUI 7, a ne moze S24 Ultra nadograditi na isti, tako da mi tih 7 godina nadogradnji nista ne znace ako nije konzistentno.

Jedino Apple je uvijek dosad bio tacan ko sat, cak sada zna pustiti update za sve uredjaje odjednom isti dan.

Sto se baterije tice prije cu telefon promijeniti nego bateriju za te dvije-tri godine koristenja, mada na par godina koristenja telefona i nije toliki trosak, a imas uvijek pouzdan uredjaj. Niti je to toliko skupo u odnosu na neke druge stvari npr zamjena ekrana.
    A za neku donju granicu otprilike pocne da se gasi na 70%, opet na dvije-tri godine koristenja telefona je ocekivan pad kapaciteta i nije sad neka nauka velika oko toga.
    Zapravo, dobra je stvar sto te na vrijeme upozorava prije nego se baterija napuse i dodje do eksplozije, sta sam procitao komentara na redditu trebam li mijenjati bateriju, a telefon se skoro porodio :D

15. zippoo

zippoo Veteran foruma

Nece se baterija sama od sebe probiti, tj. zapaliti ali ako je probijes necim,eto oksidacije i plamena.
    Imao sam i ja par telefona do sada sa "ustipak" baterijom...digne poklopac baterije komplet. Ali to se najcesce desava kod kineskih baterija i sa telefonima na kojima se pojavi neki problem na maticnoj ploci. Na jednom telefonu sam u mjesec dana promijenio 3 baterije (zamjenske) i sve tri se napuhale,problem bio u maticnoj a ne u baterijama. Nakon zamjene maticne,sve radilo normalno.

16. zoi

zoi Veteran foruma

S24 ultra će dobiti OneUI 7, ne znam na šta misliš? Normalno da će modeli koji tek izlaze odmah izaći sa tim softverom. Ostali ce dobiti kasnije ali će dobiti. Šta je tu problem?

17. Reznor

Reznor Overclocker

Kako je normalno, Apple i Google releasaju na sve svoje uređaje istovremeno :D
    Kad već plaćam za premium uređaj želim i premium uslugu :D

18. zoi

zoi Veteran foruma

Pri tom imaju 10 puta manje uređaja koji trebaju dobiti update. De malo realnosti.

19. Haker

Haker Veteran foruma

Dobit će dosta telefona one 7, normalno da će napraviti razliku od par mjeseci, još bolje ako ima koji bug sa se ispegla.

Kako nije vise wow novi telefon nije ni neka nova verzija software-a
    Ako ništa, može samo biti neki zajeb sa baterijom i bugovima

20. Reventon

Reventon Veteran foruma

Tako je, ne treba zuriti sa nadogradnjama. Prvo vidjeti jesu li sta pokvarili :) A kao sto Zoi rece, Samsung i kineske kompanije imaju daleko vise uredjaja u ponudi, od 300 do 3000KM zato sve i traje duze. A i same nadogradnje su uglavnom sitne kozmeticke izmjene, nije to kao prije.

Dobro je da ima izbora pa i penzioner moze sebi uzeti nov telefon. Pogledaj trziste pc hardwera na sta lici kada vlada monopol.