Preporuka za smartphone

Discussion in 'TV, Hi-Fi, telefoni, tableti, satovi, IoT oprema' started by exchanged life, Sep 11, 2011.

1. MadbaLL

MadbaLL Overclocker

kolega, uozbiljite se malo :). xiaomi softverom ne može ni primirisati samsungu, pixelima, a niti ostalim top kinezima.

2. EL NINO CFC

EL NINO CFC Veteran foruma

Ma vala, sto se mene danas tice mogu update izbacivati svaka dva mjeseca.

Na mac os.u na ovoj zadnjoj verziji sistema samo jedno update uradio kad su pustili one ai ficre.
    I necu ga vise ni apdejtati dok ne izadje nova verzija sistema.

Tako mi je i na pixelu manje vise, jer na kraju krajeva sto se gugla tice, van amerike i nema nekih interesantnih stvari koje imaju amerikanci.

Mene vise interesuju ovi zakoni sto EU uspostavlja da mora biti dostupnih oem dijelova i da se olaksa zamjena baterije.

Pixel 7 pro me odlicno slusa, ocekujem jos godinu eventualno dvije guglovog supporta, a i ako gugl krene zajebavati sa nekim usporavanjem, uvijek se mogu presaltati na custom rom.

3. zippoo

zippoo Veteran foruma

I ti zadnji Xiaomi software koristio MIUI 8,je li ?
    :D:D

Evo,samo cu ti postaviti ovu sliku kao demant,inace je sa gsmarena stranice,nakon recenzije xiaomi 15 ultra

Last edited: Mar 4, 2025
  4. Reznor

Reznor Overclocker

Dok sam radio ovaj posao bilo mi je bitno da major software update izađe što prije da mogu testirati, mada obično prvo izađu emulatori, ali jedno su emulatori drugo je real device (npr Z Fold je bio najspecifičniji uređaj, i dok rasklopljen nije problem, rezolucija kad je sklopljen mijenja sve).

Druga stvar je trajanje podrške, tako da pozdravljam ovu odluku da daju 7 godina update-a, a upravo to što više nemaju skoro ništa novo zasad ubaciti je dobra stvar da se manje mijenjaju telefoni, mada iskreno što se migracije tiče Apple je to po meni najbolje riješio, čak prebaci i Authenticator, bankovne aplikacije.
    Samsung što ima puno modela za svakoga nije uopšte loša stvar, i treba da bude, problem je što izgleda nemaju kapacitet da paralelno rade i supportaju sve modele koje su izbacili, tako da malo neozbiljno mi je ovo što nisu barem svoje flagshipove pokrili.
    Mada svaki model bi trebao imati već definiranu build konfiguraciju i blobove koji se manje-više ne mijenjaju. Buildao sam jednom već custom rom pa znam kako otprilike to ide :D

Pa i kad izbace taj update bude opet nekih manjih gluposti, ali opet ni blizu kao na Xiaomiju.
    Od njih zadnji mi je bio Poco X3 NFC i mada je hardverski beton telefon, softverski ga nisam mogao smisliti, kao ni A3 (Android One), Mi 9, Pocophone, Redmi Note 9, šta sam već sve imao od njih dosad.
    Od problema s notifikacijama, mikrofonom tokom razgovora, cleaner-a koji random čisti aplikacije, adova u oficijelnim aplikacijama (zašto je tome mjesto uopšte tu), definitivno neozbiljno od njih.
    Kako čitam ni hyperOS nije se pokazao boljim: https://www.reddit.com/r/PocoPhones...t_are_your_thoughts_on_the_xiaomi_hyperos_id/

Pixel mi je jedini Android telefon što se softvera tiče na koji bih se mogao osloniti, iako me hardware S Ultra serije najviše privlači zbog svega, posebno zbog S Pen-a koji mi dosta često zatreba.

Što se tiče baterija, daj bože da išta od tog bude, ako već i nisu zaboravili na to.
    Ova zelena revolucija kao da je stala, mada ja bih iskreno volio da se vrati modularnost barem parcijalno. Kod telefona su to baterije, kod laptopa su to baterije i minimalno SSD.

5. adsubzero

adsubzero Komšija

Ovo vecina ne razumije. Baterija postaje beskorisna zbog tog pada napona. Kapacitet od 70% ne znaci da ces imati 70% SOT od onoga sto si imao.

6. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Tri su scenarija (koliko znam) moguca sa baterijom:
    - da se telefon pocne gasit, narocito pri nekom opterecenju, ili zimi/ljeti po ekstremnim temperaturama
    - da baterija bas ono "crkne"
    - da se baterija napuse

Napuhavanje baterija je prilicno cesta pojava zapravo, nakon ogromnog broja ciklusa punjenja. Tako da, eto npr. kod Dine je sad na 79%, daleko je to jos od napuhivanja ili crkavanja baterije, ali npr ako padne i ispod 70%, za ocekivat je vece probleme.

7. nivla

nivla Komšija

meni je na iphone 7 originalna baterija krepala na 86% health, samo se ugasio telefon, tako da meni taj health i koliko ce mi trajati baterija ne znaci apsolutno nista

8. AggressoR

AggressoR Komšija

Ja bi prije rekao da je imala ciklus punjenja - praznjenja.

Prije mozda 3-4 godine na laptopu, baterija drzi 2-3 sata (nova max 4) i jedan dan samo prestade raditi.

9. Reznor

Reznor Overclocker

Pa kažu da je optimalno da baterija uvijek bude u rangu 20% - 80% (20-80 rule) tj ne smije se telefon nikad skroz isprazniti niti do kraja napuniti i tad bi najviše produžilo vijek baterije, tj treba izbjegavati često stresiranje baterije.
    Također je bolje da se puni "sporim" punjačem. Ja ga uvijek punim iz USB-C porta, nekad iz računara nekad iz MacBook-a.
    Ali u realnosti to su slučajevi najčešće ko što već rekoste, baterija krepa kad joj vakat dođe, i to softver ne može uvijek precizno detektovati :D
    Mada onaj Battery Health je sad dosta indikativan, jer "uči" na osnovu navika korištenja i punjenja.
    Ima i onaj coconutBattery koji može očitati trenutni kapacitet.

10. Haker

Haker Veteran foruma

Hajde bas ćemo vidjeti. Ovaj telefon punim na sporom punjenju otkako sam ga kupio i uključen je ovaj mod punjenja do 80%
    Obično mi je od 80 do 30 dovoljno za jedan moj dan korištenja.

Šteta za xiaomija ovaj 15 je bas dobar telefon, da nije ovog njihovog sranja od software odmah bih ga kupio. Drug uzeo 14t odlične fotke pravi, ima ovaj "true" mod gdje su boje na slikama normalne bez velike saturacije sto danas svi furaju, podsjeća me na stare pixele

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

11. EL NINO CFC

da. neka telefoni i budu zatvoreni kao sada, sam neka olaksaju otvaranje. gledao sam za pixel 7 pro rastavljanje, i moras dobro paziti da ne ostetis ekran tokom procesa.

apple sto se tice ovoga bio fer osim onog jednog perioda kad je furao jako lijepilo za staklo pozadi. sad mozes pristupiti dijelovima i preko ekrana a i preko zadnjeg stakla.

sta je jos losa praksa kod googlea bila ne sjecam se sad pixela devetke, jeste i spajanje usb porta direktno na maticnu plocu, pa ako ti se nekad osteti usb port, bize zajebana popravka.

Reznor likes this.
  12. zippoo

zippoo Veteran foruma

Kakav je osjecaj Hakeru,kada sam sebi kakis po glavi? :D

Samo cu i tebi postaviti ovu sliku na tvoje trolanje i necu vise nista pisati :D

13. Haker

Haker Veteran foruma

Samo sreća pa se ovo tržište kompakt flagship telefona vratilo pa sad svaki brend ima jedan u ponudi, plus ova nova baterija gdje izvuku kapacitet kao nekad u telefona sa 6,7" ekranom. Tako da ovaj s23 jos godinu moze bez problema i onda ćemo vidjeti.

14. Reznor

Reznor Overclocker

15. Haker

Haker Veteran foruma

Na 9 su stavili konačno normalan modem tako da ima dobru bateriju, tj nema problema.sa stand by i kada si na mobilnim podacima.
    Sam chip sto se tice preformansi je ok.

16. mobsterc

mobsterc Overclocker

Pa jes ok za midrange, samo jos da he i cijena takva :D
    Fkt razocarenje sa moje strane

17. Haker

Haker Veteran foruma

I to stoji, definitivno je fail ovaj chip za ovu cijenu. Meni ne smeta npr, ja bih ga kupio da je battery life odličan, ali do 9 nije ni on bio dobar :D

18. kvaju

kvaju Komšija

Na pixel 8 je skroz ok baterija meni bila ono par mjeseci sto sam ga koristio, bolja nego na 6 i 7ci, dosta bolja. Ubiti pixel 8 je skroz ok kupovina, napokon pixel 2xl ima dostojnog nasljednika :) , ja sam ga vise prodao jer mi je trebao iPhone radi skener aplikacija koje svakodnevno koristim, i niti jedna na androidu ni približno ne radi dobro kao na iphoneu, a tu mislim da je vise do androida i camera api pristup koje imaju ostale aplikacije.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Haker likes this.
  19. EL NINO CFC

probaj ovo, moram i ja isto. navodno kako treba raditi kalibraciju baterije.

od 1:55

20. IdeMedoSumom

IdeMedoSumom Aktivista

Raja, šta je trenutno najbolji bang for the buck, cjenovni rang 250 do maksimalno 300 KM? U obzir dolazi polovno "k'o novo" s garancijom.

Recimo ovaj Redmi Note 13, može li ovaj Mediatek chipset meda?