Teraristika

Discussion in 'Generalna diskusija' started by NAILS, Jun 25, 2009.

 1. NAILS

  NAILS Veteran foruma

  Sve hocu da te pitam sta je sa cahurom.. gdje su mali. Znaci tek na proljece ? Sta ces sa njima ? Odnjet u prirodu prije neko sto izadju ili imat' dernek.. hehe...
   
 2. Juka

  Juka Komšija

  Repopulacija bro' , naravno da cu ih sve pustiti u prirodu,ali cu gledat da ih rasprstim na razne lokacije i sto dalje od civilizacije, jbg ako sam majku skratio zivota u divljini malce cu sve da pustim a mama im se pobrinula da ih bude bas mashala!
   
 3. Vedo

  Vedo Moderator

  To samo-oplodnja, ili?
   
 4. Juka

  Juka Komšija

  Cuvanje oplodjenih celija i kad je optimalno ona ih izbaci,a inace je jako rijetko da za zivota izbace dvije a kamol tri ooteke!
   
 5. Vedo

  Vedo Moderator

  Odmah je na ebay - 'prodajem server-Bogomoljku' :mrgreen:
   
 6. Juka

  Juka Komšija

  brate ja samo ne mogu da vjerujem koliko se udomacila, nije se pomakla sa bambusa,jos sam nabavio onih zohara za tarantule i sad je njima hranim,ko da gledam moglo bi i cetvro da izadje :D
   
 7. Juka

  Juka Komšija

  Mali update

  [​IMG][​IMG][​IMG][​IMG]
   
 8. NAILS

  NAILS Veteran foruma

  Najs najs..
   
 9. Juka

  Juka Komšija

  Loptasti se razvija munjevito, svako presvlacenje ca 5cm, i jako je pitom postao, dakle nema vise onog karakteristicnog uklupcavanja u loptu kad ga je prpa, valjda sto ga vise nije prpa :lol:
   
 10. forzamilan

  forzamilan Veteran foruma

  Jel ovo otrovno? Ne znam bi li mogao zaspati da imam ovo u sobi :D
   
 11. NAILS

  NAILS Veteran foruma

  Ma jok.. to su udavi. Svejedno nema spavanja da te ne zadavi.. hehe...

  Juka - Jesil' jos sta kontao uzimati ? Ja se strasno nalozo na gekona. Imao priliku birati, i odustanem.. i sada se kontam da li da ga uzmem. Nesto su mi pravo kul.

  Takodjer mi trebal stici parahibana, druga/treca najveca tarantula (mislim da su goliat i blondi vece od nje) koja ide do, ako se ne varam, 27cm. Nesto malo manja od blondi. I to odustao.. grrrrrrrrrrrrrrrr....

  Glupo zvuci ali iz perspektive "zatocenistva zivotinja". Mozda sam u nekoj dubiozi ali se ne mogu raskontati sta da cinim.
   
 12. Juka

  Juka Komšija

  I jedna i druga su iz porodice Boidae ( http://en.wikipedia.org/wiki/Boidae ), dakle zmije koje usmrte svoj plijen gusenjem ilti ga udavi, pri cemu ne koristi nikakve toxine, koje svakako ne posjeduje, ova manje sarena ( Kolumbijska dugina Boa) je iz centralne/juzne amerike a ova zuto crna (Kraljevski Piton) je iz centralne afrike, naravno porijeklom,a obije su rodom iz zatocenistva :wink:

  Ma gekoni su preslatka bica,a mislim da se hrane slicnim insektima kao tarantule, tako da oko toga nebi trebalo biti frke,sad samo ne znam dublje detalje o ostatku drzanja, mislim da im treba odredjen stepen vlaznosti kao svim tropskim exotima!!!
  Nisam do daljnjeg nista planirao uzimati, malo se krecem ka bracnim vodama pa je svaki dinar zlatan, ali rekao sam, ja jos nisam zavrsio, idu jos Morelia Viridis i Jungle Carpet Python, australijski pitoni!!!

  BTW, ovi primjerci udava ne rastu dugo, Boa ce do max 2m, a loptasti do 1,8m!!!
   
 13. NAILS

  NAILS Veteran foruma

 14. Juka

  Juka Komšija

  na prvu sam mislio da si sebi zbavio burmanca, kako samo genijalno odradjeno!
   
 15. NAILS

  NAILS Veteran foruma

  He.. da sam. Neki dan sam hodao po brdima te sam gotovo na 2m ispred sebe skuzio jednu zmijugu. Mislim da je bila oko metar i nesto. Sunča se na sred utabanog puta, friška koža. Utekla lagano.
   
 16. Juka

  Juka Komšija

  Pretpostavljam da je Smuk!?
  [​IMG]
  najduza zmija sto se kod nas moze u divljini naci, bezopasna, dakle nije otrovna i hrani se glodarima i ponekad pticama, ako naleti na gnjezdo ptica koje gnijezde na tlu!
   
 17. NAILS

  NAILS Veteran foruma

  E ne bih ti znao reci koja je bila. Moze biti da je bio Smuk.
   
 18. zoi

  zoi Veteran foruma

  Ma nema šanse da bih ja pojeo onu tortu, da je napravljena ne znam ti od čega!
   
 19. NAILS

  NAILS Veteran foruma

  Ni ja vala.. morao bih je ostaviti za ukrasa. Steta bataliti.. hehe..
   
 20. veki81

  veki81 Aktivista

  Znaci kod Juke i Nails-a, samo do kucnog praga :smt003 .