Zamjena kućišta

Discussion in 'Monitori, storage, kućišta, periferija' started by GW, Sep 6, 2008.

 1. Juka

  Juka Komšija


  Da upravo tako složenog sam ga i dobio....

  a tempe su :

  [​IMG]

  dole vidite da ništa nije zahtjevno upaljeno...

  ne znam gdje da oćitam na RivaTuneru???
   
 2. hurmash1ca

  hurmash1ca Moderator

  Oćitat (salim se, očitat) ces ako nadjes u RivaTuneru opciju koja se zove temperature monitoring, tako nesto. Ukljuci to i pokreni igru, onda kada izadjes iz igre imat ces grafik sa temperaturama kakve su bile tokom igre. Za gledanje frekvencije procesora i napona u Windowsu koristi CPU-Z. Za mjerenje temperatura procesora koristi CoreTemp ili Realtemp (zasto imam osjecaj da sam ovo vec jednom danas spomenuo).
   
 3. artemis

  artemis Komšija

  Prime95,optereti proc i gledaj temp.
   
 4. Juka

  Juka Komšija

  Nakon igranja nekih 10ak minuta CRYSIS-a

  [​IMG]

  pa ocitajte, po meni su znatno manje nego u onim recimo defaultnim programima ala CCC i ono intel-ovo..
   
 5. Stihoklepac

  Stihoklepac Moderator

  Mislim da je ideja pogresna... vento nije loshe kuciste ali cirkulacija zraka nece fercerati bash dobro kao kod cm-a... mislim da je mozda bolja varijanta za ovu mashinu bila da se stavi neki "klasicniji" cpu hladnjak sa horizontalnim ventilatorom i da se koristi cijev cpu hladnjak od kucista, pretpostavljam da su je skinuli radi sadasnjeg hladnjaka al eto.

  Fina mashina nema sta1


  E samo da se razumije ... razlike mogu biti samo estetske sto se kucista tice, jer vento nije uopste losh, ono sto je problem (ako se uopste moze to smatrati problemom) sto ti sav zrak s prijeda ulazi kroz ona dva otvora, tako da formalno punu cirkulaciju kroz kuciste nemas do kraja iskoristenu jer sve ode dole na graficku , to naravno nije uopste toliki problem.
   
 6. Vedo

  Vedo Moderator

  Izgled tom Ventu je mrak, ali funkcionalnost slaba. Koliko se sjecam, od tog OCZ coolera ne mozes stavit jednu 8cm sa strane, zar ne? Ma ako ti je stalo do dobro provjetrenog kucista, prodaj to i uzmi npr. CM690, stavis mu 4x12 i 4x14 cm ventove i eto ga tornado unutra :)
   
 7. Juka

  Juka Komšija

  parametri sa 10 ak minuta GRID-a.


  [​IMG]

  mislim da nisu loše tempe????

  misliš da vendetta neme fajde kod ovog kućišta???

  po nekoj logici kad mali vent s prijeda uvlaci ona (V-II) ga direktno kupi a i grafa isto, a 12 straga izbacuje, i taj ovor sa strane je isto nekih 10ak cm širok tako da svakako i na taj prorez ulazi... po meni nebi trebalo imat problema u protoku, stim samo bi volio da je prednji vent malo veći od 8....

  al eto vi ste tu da pomognete, uvažavam svako mišljenje.

  @ VeDo : ma ne sa te strane, nego dole gdje usisava ( one škrge)... A jesl vidi temperature??? SUGERIŠI NEŠTA BA. u2 hurmasice....
  kako bi u Kinu????

  @GW: nisam te shvatio za 5V ili 7v šta da smanjim struju...????

  a volio bi i ovo nekako da recikliram ( http://www.frostytech.com/articleimages ... e_pspc.jpg), pošto ga imam od stare konfe a radi, pa da i njemu nađemo svrhe da ne stoji đaba....
   
 8. elvis

  elvis Novi član

  -Evo da i ja dam mali doprinos Bih PC modding sceni ovim malim modom Chieftec-a GX-01, (koji jos nije zavrsen) jos je preostalo farbanje unutrasnjosti u crnu boju.

  [​IMG]

  [​IMG]
   
 9. GW

  GW Moderator

  Ne može to tako momčino. Gdje su slike rada? Komentari pored slika?
  U detaljima je fazon. :D

  I kad je već počelo, mogli bi napraviti case moding thread.
   
 10. Juka

  Juka Komšija


  Imaš moj glas za DA!!!
   
 11. JasonH

  JasonH Aktivista

  Naravno :d idemo lagano , ili thread pa pod sticky ili pod-podforum
   
 12. elvis

  elvis Novi član

  -OK.
   
 13. GW

  GW Moderator

  Dobar posao. :D Mogo si samo kopi-pejst uraditi i to je to.
   
 14. elvis

  elvis Novi član

  -Prije nego sto pocnem sa prikazom mog moda, prvo bih prikazao skicu kako
  sam to zamislio:
  [​IMG]
  -Kao sto mozete vidjeti kuciste zelim podijeliti na 3 zone, sto se tice 80mm ventilatora na prednjem dijelu kucista, te ventilatore cu zamjeniti sa jednom 120-kom, a ventilator koji hladi diskove zamijenicu sa 90-kom.

  -Prilikom samog moda poceo sam raditi najlaksi dio posla tj. uklonio sam sacastu mrezu radi sto boljeg protoka zraka. Zatim je sljedio malo tezi dio, kako umjest 80mm fena postaviti 120-ku. Problem se svodi u tome da mi nedostaje nekih 13-14mm, tako da sam prinudjen da nosac kaveza podignem za 13mm.
  -Prvo sam raznitovao top nitne, i tako oslobodio nosace.
  [​IMG]
  -Podigao sam prvo doljni nosac, za sve korisnike koji ce mozda uraditi ovaj mod radi stavljanja 120-ke, i kojma je dovoljan samo jedan HDD oni ne moraju da dislociraju i gornji nosac kao sto sam to ja uradio, stim da ce biti prinudjeni da HDD hlade nekom 80-kom.
  -Na ovoj slici mozete vidjeti kako treba rupe za nosace pomjeriti za 13-14mm.
  [​IMG]
  -Nakon zavrsenog dislociranja nosaca, izrezao sam otvore za 90-ku i 120-ku, ivice sam dobro obradio brusnim kamenom i smirlg papirom (da bi imali mnogo prakticniji alat za smirlglanje, smirlg papir zaljepite na drveni stapic od sladoleda, s jedne strane 400, a s druge vodeni 600)
  [​IMG]
  -Na kraju to izgleda ovako.
  [​IMG]

  -Za pocetak prvo treba da da isjecemo gornji dio kaveza, sto se tice visine reza kojeg trebamo napraviti koristimo se analogijom, ako nosac kaveza npr. podignemo za 13mm, tu istu visinu prenesemo i na kavez.

  -Kad isjecemo kavez, tad obradimo ivice brusnim kamenom i smirlg papirom.

  [​IMG]

  [​IMG]

  -Na kraju obrade s kamenom, smirlg papirom i naravno sa reznom plocom, ova dva dijela kaveza moramo spojiti a to mozemo uciniti na 3 nacina:
  1-Punktovanje
  2-Dvokomponentno ljepilo za metal
  3-Pomocu sarafa sa maticama (narusava estetsku i uniformnost kaveza)
  -Ja sam se odlucio za punktovanje, i kad sam privremeno sklopio kaveze i postavi 120-ku mogu vam samo reci da je ispalo super:)

  [​IMG]

  -Sada mozemo preci na krov kucista, naravno prvo trebamo raznitovati top nitne (mozete koristi borer od 5-8mm) kako bi otvor na krovu sjekli sa unutrasnje strane (da bi dobili cist rez).

  [​IMG]

  -Kad isjecete skoro pa savrsen krug, ivice trebate opet obraditi sa smirlg papirom (ako vas ne mrzi sa vodenim 600)

  [​IMG]

  -E da nastavimo sa prezentacijom. nakon rezanja rupe na krovu kucista, iskoristicemo njegovu kostrukciju za ugradnju filtera, tako da na kucistu prvo rezemo otvor kao kod postanskog sanducica. Napravljeni otvor potom fino obradimo turpijama i smirlg papirom za finu obradu metala.

  [​IMG]

  -Kad smo zavrsili otvor na kucistu, sada je potrebno skratiti zadnju ivicu krova kucista jer ista prekriva otvor.

  [​IMG]

  -Sad kad je zavrsen i taj dio posla, na krov kucista namontiramo mrezicu od auto zvucnika (na pijaci me kostala 1.00KM ).

  [​IMG]

  -Sada prelazimo na izradu filtera za prasinu, ja sam iskoristi stari filter od klima uredjaja, isjekao sam ga na potrebnu dimenziju.
  [​IMG]

  -Sad je potrebno napraviti okvir/ram za filter, za to sam iskoristi jednu bocnu stranicu od nekog starog kucista (dobio sam je od prijatelja).

  [​IMG]

  -Ovo je jedan od nacina kako sam savijao lim:)(vrlo iscrpljujuce)

  [​IMG]

  -Potom opet zamorno rezanje.
  -Kod rezanja treba obratiti paznu da to izgleda kao na slici.

  [​IMG]

  -Sad treba saviti unutrasnja krilca lima kao na slici, prije potpunog savijanja (kako bi se lim uduplo i samim tim okvir dobio cvrstocu) krilca treba obraditi kamenom i smirlg papirom.

  [​IMG]

  [​IMG]

  -Na kraju ovog posla to ovako izgleda.

  [​IMG]

  [​IMG]

  -Sad trebam da zatvorim frontalni dio filtera, to samo uradio na sljedeci nacin.
  [​IMG]

  [​IMG]

  -Sad idemo sa nastavkom prezentacije, ovih dana sam posjetio svoju omiljenu moding prodavnicu u Sarajevu, i tamo sam pronasao neke veoma zanimljive stvari:)

  [​IMG]

  -Za ovaj blok su me pravo oderali, uzeli su mi citave 2KM lopovi:D

  [​IMG]

  -Malo sam ga obradio

  [​IMG]

  -Zatim sam malo prilagodio kavez

  [​IMG]

  -Tako da sam na kraju dobio zeljeni mod kaveza.
  [​IMG]
  -Na ovoj fotografiji mozete vidjeti stitnik ventilatora, koji stiti pera ventilatora od kablova front panela, (90-ke koja hladi HDD, koja je montirana ispred kaveza, s ovim modom sam dobio mogucnost da HDD-vi budu sto manje izvuceni iz kaveza tako da ne smetaju ostalim komponentama na maticnoj ploci(grafickoj kartici), a ujedno da budu aktivno hladjeni) u orginalnoj Chiftec-ovoj izvedbi to nije bilo izvodljivo.

  [​IMG]

  [​IMG]

  -Sad prelazimo na rezanje nosaca maticne ploce, tu sam napravio nekoliko otvora radi lakseg skrivanja kablova.

  [​IMG]

  -Naravno ivice otvora sam obradi smirlg papirom (vodeni 600), potom sam ivice obrubio gumom, naravno takva gumeni obrub ne mozete kupiti (ja ga u trgovinama nisam pronasao ).

  [​IMG]

  -Posto ga nisam mogao kupiti, bio sam prinudjen skontati "fintu" kako da ga napravim.
  -Tako da sam sakontao mali alat, kojim mozemo od elektricnog kabl-a napraviti potreban obrub (koristite kabl 4-ku sa licnama, kabl mora biti kvalitetan sa mekanom i debelom izolacijom).
  -Sam alat mozete napraviti od radio antene, to fino zalemite kao na slici i napravite rezove pomocu dremela, veci otvor je za skalpele koje koriste tapetari, a tanji je za hiruski skalpel. Prilikom izrade potrebnog gumenog obruba, potrebana vam je pomoc jos jedne osoba koja ce da polako vuce kabl dok vi drzite alat i skalpel (ja sam pravio komade duzine i do 2m, a rez je skoro savrseno bio ravan).

  [​IMG].

  -Takodje sam na zadnjem djelu kucista napravio veci otvor za sto bolje provjetravanje( i ovdje ima jedno konstrukcisko pobollsanje kucista, ali to cemo iznenadjene ostaviti za kasnije:D)

  [​IMG]

  -Alatic za gumeni obrub sam napravio od skarta, koji je ostao od jos jednog moda, u stvari radi se o jednom malom teleskopskom nosacu ventilatora (40-ka), kojeg cu iskoristiti kako bi ohladio pasivni cooler na tek kupljenoj zvucnoj kartici (X-fi gamer).

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  -Sad cu vam pokazati kako sam odradio kontrolor brzine obrtanja ventilatora, samu ideju sam posudio sa stranice http://www.heatsink-guide.com/tempcontrol.htm
  -kad sam zapoceo ovaj mod krenuo sam sa idejom da kuciste mora biti sto vise funkcionalno (tj. bez puno LED-ica, neonki itd.) i da mora zadovoljiti potrebe danasnjeg PC hardvera, (jer danasnje komponente isijavaju toiko toplote da dobro provjetravano kucista mozemo iskoristili kao grijalicu u nadolazecim zimskim danima:D) ali i moje potreba za sto manjom bukom (s godinama i to mi pomalo smeta).

  -Prvo sam izradio male stampane plocice

  [​IMG]

  -Plocice su napravljene prema dimenzijama kucista starog releja kojeg sam pronasao u mojoj omiljenoj "moding prodavnici":D.

  [​IMG]

  -Nakon montaze elemenata na plocice, malo sam preuredio PBC releja i prilagodio ga potrebama samog moda, tako da cu kontrolore montirati zajedno sa PBC-em na nosac maticne ploce i time smanjiti rizik od dimnih signala iz kucista.

  [​IMG]

  [​IMG]

  -E vrijeme je za novi update, u proteklom vremenu radio sam na poboljsanju hladjenja 3-ce zone tj. zone u kojoj se nalazi graficka karta, samo poboljsanje hladjenja ogleda se u brzom uklanjanju vrelog zraka, (a ne u postavljanju ventilatora na bocnoj stranici kaji ce direktno puhati na karticu) tako da sam bio prinudjen da osmislim najbolje rjesenje.

  -Prvo sam krenuo sa nacrtom i izradom kartonskog modela, ideja je bila da da taj dio mora biti iz jednog komada (tj da se ne sastoji iz puno dijelova), koji ce sa zatim saviti kako bi dobio zeljeni oblik.

  [​IMG]

  -Nakon uspjesne izrade kartonskog modela (i sablona) doslo je vrijeme i za malo tezi dio, izrade potrebnog dijela od lima(taj dio sam napravio od bocne stranice nekog starog PC-a, koju sam kupio na otpadu).

  [​IMG]

  -Kad sam lim izrezao, ivice lima sam obradio vodenim smirlg papirom granulacije 600. Samo savijanje lima nisam mogao uraditi kod kuce (mogao sam ali vjerujem da krajnji rezultat ne bi bio zadovoljavajuci), tako da sam morao potraziti limara koji ima adekvatnu masinu za savijanje lima, naravo i punkt aparat da to sve povezem.

  [​IMG]

  -Nakon savijanja i povezivanja dijelova slijedi ponovna obrada (smirlglanje), i pravljene pokrova kojeg sam napravio od pleksiglasa koji pripada mom prvom modu (kojeg jos nisam zavrsio, drugi put hostacu fotografiju, bilo mi je mrsko da trazim pleksiglas i ponovo rezem okrugli otvor).

  -Zatim sa namontirao vec pripremljeni ventilator, tako da sam na kraju prezadovoljan njegovim radom (mislim na njegovu efikasnost i bucnost).

  [​IMG]

  -Sam mod se gotovo priveo kraju jos imam da unutrasnjost kucista ofarbam u mat crnu boju, naravno da zaljepim filter za prasinu na vec napravljeni ram i montiram ventilatore, tako da vam vec sada mogu pokazati kako unutrasnjost Chieftec-a izgleda.

  -Na slici nedostaje pregrada izmedju zone 1 i 2, koja fizicki razdvaja prostor namjenjen napajanju od prostora gdje su smjestene ostale komponenta (kad ofarbam kuciste pregrada ce biti namontirana).

  [​IMG]

  [​IMG]

  -Obecao sam da cu okaciti i fotografiju mog prvog moda kojeg jos nisam zavrsio, moram ga ponovo obojiti u crnu boju jer samo bojenje nije ispalo dobro (naravno na fotografiji izgleda kao da je sve OK.).

  -Samo rezanje bocne stranice je bilo pravo gadno.

  [​IMG]

  -Pravio sam i "neonku"(bilo mi je dosadno:D).

  -Za ovaj mod sam iskoristio grijac od kvarcne grijalice.

  [​IMG]


  -Dvije plave LE Diode i gumice za slavinu.

  [​IMG]

  -Krajeve kvarcne cijevi ofarbao sam metalik bojom

  [​IMG]

  [​IMG]

  -I sve sam to lijepo upakovao iza prednje maske.

  [​IMG]

  [​IMG]

  -Nadam se da ce ovaj moj mali vodic o samoizgradnji LED neonke. Mnogima pomoci da unutrasnjost svog kucista osvijetle, a da pritom na potrose mnogo novca :D.

  -Pozdrav.
   
 15. GW

  GW Moderator

  To te ja pitam.
   
 16. Juka

  Juka Komšija

  nema šta , ZAKOTRLJALO SE...
   
 17. nFare

  nFare Komšija

  Fino nema sta, jos da vidimo kako ce ispasti kad se sve zavrsi.
   
 18. ReNNo

  ReNNo Overclocker

  Vrlo kvalitetan moding sa dosta inovacija.
  Svaka cast :D
  Jedva cekam da vidim sve sastavljeno te da uporediš kako je prije izgledalo a kako poslije.
   
 19. elvis

  elvis Novi član

  -Hvala, cilj mi je i bio da ubacim neke inovacije, kako bi dobio poboljsano i unikatno kuciste.
  -Kuciste je sad kompletno rastavljeno i samo ga trebam ofarbati, mislim da cu to ako Bog da veceras uraditi.
  -Tako da nove fotografije mozete ocekivati ubrzo

  PS

  -Otvorio sam novi Topic "Chieftec GX-01 mod", pa bi zamolio moderatora da izbrise post o modu u ovom topicu.

  Hvala :smt001
   
 20. GW

  GW Moderator

  Još jedna modifikacija, pogledajte prvi post.