Zamjena kućišta

Discussion in 'Monitori, storage, kućišta, periferija' started by GW, Sep 6, 2008.

 1. Stevie_Ray

  Stevie_Ray Veteran foruma

  Ma to je glupost, ne samo sto uvlaci prasinu, nego i zbog ometanja strujanja zraka kroz kuciste.
   
 2. hurmash1ca

  hurmash1ca Moderator

  Vjerovatno nema ventilatora naprijed. Imao bi otprilike iste rezultate da ima jednu 120-ku naprijed, a manje prasine.
   
 3. Stevie_Ray

  Stevie_Ray Veteran foruma

  Ne bi, jer ovaj direktno puse po ploci. Ali za kvalitetan protok zraka je bolje imat striktno usis sprijeda, a ispuh straga. Sve moguce rupe pozatvarati.
   
 4. zalizani

  zalizani Aktivista

  Kako ti kazes :wink: medjutim imam 120mm naprijed i nazad,prasina ko prasina ali moze se ocistiti.Temperaturica ipak meni igra presudnu ulogu
   
 5. nFare

  nFare Komšija

  good work
  ali ne hvalis se da sa vanqishom hladis pasivno :wink: , inace mu je onaj 92 vent necujan, ali eto ocigledno je pogodan za pasivca zbog dosta razmaknutih listica. Inace sam mislio postaviti ovakve spuzve da probam smanjit "zvonjavu" kucista ali eto pretpostavljam da ne pomaze toliko ili ?
   
 6. GW

  GW Moderator

  To je upravo moja filozofija. A stavljanje još ventilatora ne dolazi u obzir. Čak će i 9600gt ostati bez ventilatora kad-tad. :)

  Ako misliš da je vanquisher vent nečujan znaj da je moj cijeli komp sada tiši od njega (kad je na maximumu). Zato sam i išao na pasivno.
  Što se tiče spužvi, pomažu ali ne puno. One ti dođu kao završni korak, prije toga moraš štošta uraditi da bi bile efektivne.
   
 7. nFare

  nFare Komšija

  Ma kakvi na maximumu, negdje na oko 1100-1200rpm. Koji je Athlon u pitanju, jer vidim solidne temperature.

  Sto se tice zvonjave uradio sam sto sta, ali sam na kraju dosao do zakljucka da HDD (250maxtor) i kada je potpuno fizicki odvojen od kucista, stvara zvonjavu na gornju stranu kucista zvukom od vibriranja, helem na kraju je osvanuo u oglasima pa nek tamo vibrira :lol:
   
 8. GW

  GW Moderator

  4200+
  I zaboravih spomenuti da je taj ventilator loš skroz. Prvo što je kvaliteta izrade nikakva (lopatice ko da su izašle iz 150W napojne za 486-icu i vidi se spoj motora i lopatica), drugo što mu je promjer 8.5 cm a ne 9.2. Zato sam ga i skinuo.
   
 9. Pasha

  Pasha Komšija

  Ma bravo drug :)
   
 10. JasonH

  JasonH Aktivista

  svaka cast , fin projektic..
  samo da pitam jel ima ljudi koji su zainteresovani za modding , Sarajevo a moze i ostali gradovi BiH ? imam nekih ideja pa..
   
 11. GW

  GW Moderator

  Pa reci onda. :smt001
   
 12. JasonH

  JasonH Aktivista

  Pa prvo da vidim odziv :) al da nespamamo po tvojoj temu u sljedecih 3-4 sata ja cu otvoriti temu jer idem sad radit nesto
   
 13. hurmash1ca

  hurmash1ca Moderator

  Super, jedva cekamo.
  Dog se bavio moddingom, ali njegova tema je negdje izgubljena, i ono sto je ostalo - slike su nestale (prop'o host servis). :(
   
 14. Stevie_Ray

  Stevie_Ray Veteran foruma

  Cime najlakse izrezat fan grill? Jos bih trebao straga napravit rupu u kucistu, na mjestu gdje 4850 najvise baca zrak, a tu rupu bih zatvorio komadom grilla sa straznjeg venta, jednim udarcem dvije muhe.

  Ionako mi je vec usis jaci od ispuha, kako bi na otvoru ispod graficke izlazio topao zrak, zbog pozitivnog pritiska.
   
 15. GW

  GW Moderator

  Misliš na grill koji dođe na ventilatoru (oni okrugli) ili na grill koji dođe na limu od kućišta?
   
 16. Stevie_Ray

  Stevie_Ray Veteran foruma

  Ma onaj od kucista. :D

  Doduse, bio bi mi povelik problem napravit rupu tamo gdje najvise puse kartica. :roll: Tad dio kucista (nekih 4x5cm) se jebeno zagrije u loadu, vrelo na dodir bude. :D
   
 17. GW

  GW Moderator

  Ne znam koje kućište imaš, ali ja bih radije promijenio hladnjak na grafičkoj (pretpostavljam da imaš stock) nego rezao tu kućište. Vidio si moje metode. Ne ispadne dobro bez gume.
   
 18. Stevie_Ray

  Stevie_Ray Veteran foruma

  Ma nije mi to bitno, ne patim na temperature graficke, a regulaciju ventilatora sam fino podesio. Ovako imam feeling da bih dobio defakto izbacivanje vrelog zraka, upravo zbog znatno jaceg usisa nego ispuha. (Sprijeda 2x140mm na 900rpm, straga jedna 120mm na 1000rpm i naravno napajanje, ali koje ne puse nista ni pri opterecenju.)
   
 19. GW

  GW Moderator

  Definitivno pozitivan pritisak u tebe. Isplatilo bi se rezati. Bušilica sa onim nastavcima što sam ja koristio i možeš fino to uraditi ako imaš strpljenja.
   
 20. Stevie_Ray

  Stevie_Ray Veteran foruma

  Hm, nigdje ne vidim koje si nastavke koristio? U biti mi je najvise mrsko vadit komponente iz kucista, kad pomislim na to, svaki put odustanem od rezanja. :D

  Kad bih izrezao komad grilla da zatvorim tu rupu za ispuh, ne znam cime bih ga onda fiksirao, varenje je out of question. :D