Ovo je GT line, čista šminka u odnosu na običnog. Meni je ovjes okej, robustan, za ove uslove mi i ne treba bolji, nema skupih ramena ili komponenti, gdje vi mehanicari cim dignete na dizalicu plješćete rukama od količine posla . A ovo auto, koje si snimao sigurno nema tu kilometrazu il ga je neko rzvalio posteno, taj motor bi tek trebao na 180k dobiti prvi v.servis, ja sam bio kad je majstor moga podigao i radio v.servis, motor je suh ko barut, sve je izgledalo novo i nedirnuto, a ima isto 180k na satu trenutno i nigdje ni kapi ulja ne bali. Nije ovo premium auto, zato i jeste cijena 5 godina starog auta ista kao audi ili mercedes star 14 godina. Baba je ipak baba koliko god da je dobro usminkana, a ako 5 godina staro auto ima 180k, baba ima 400k, osjetila se razlika Octavijinih 14 godina i 380k bez obzira sto je imala multilink nazad. Ali brate, vala nije ni Dacia za usporedbu, izolacija, drag coeff i ostalo je ipak nivo kod Peugeota. Evo jedna laganica, kako plovi autocestom. Ipak za 1.5 motor i cross suv, impresivno, jos ova potrosnja od 5 l/100 km i gepek od 590l, nama za porodicu top, jos jefino odrzavanje za relativno novo auto, pa i sam si rekao, ovjes ko u golfa 7/8, motor jednostavan, mjenjac jednostavan, nema quatro i drugih awd zajebancija. Dacia bi se na ovim brzinama raspadala, preko 160 km/h na Dusteru pocnu lupat plastike, i ne mozes vise od toga. Na kraju da je premium recimo Audi Q5 2.0 Quattro iz 2011 godine koji sam gledao. Kod tebe bi v.servis umjesto 700 KM bio bar 1000 KM, onda u ovjes bi sigurno trebalo dodatno 500 KM dati, cijena m.servisa je sigurno 150 KM viša, visa registracija, potrosnja minimalno 2-3 l/100 km visa, plus DSG+Quattro potencijalni problemi koji mogu kostati bogatstvo, upitna kilometraza, 14 god staro, itd itd. Jest premium ali svako trazi sebi sto mu prija. Meni taj Q5 nakon sto sam provozao, neka hvala, nije vrijedan tih para i potencijalnih muka, a da je pravi suv, pa jeste. Sto se tice amortizera na haubi, pa ja sam haubu samo jednom otvorio da dospem tekucinu za brisace, to je vise perk za ove koji cesto otvaraju i dospaju ulje, mislim da je alu hauba na Pugu jer je lagana, a taj amortizer kad propadne dobis po prstima. Ali nema ni Golf R amortizer, ali zato ima Duster Mk1.
Odosao bi do 190 ali nestalo auto puta Taj auto je do 140kmh sa tim motorom i neku normalnu vožnju, ne kontam sta imaš od toga sto mu dušu izvadiš da bi došao do 190 Sent from my SM-S911B using Tapatalk
Vožnja je bila normalna u 6-oj brzini, motor se vrtio od 2 do 3,5k. Ne vidim ja vađenje duše. Meni je aerodinamika i lezanje na cesti top kod ove 3008.
Pa i nije, Q3 ima samo 460l gepeka, vise je po velicini Q5, mozda nesto manji ali recimo da bi je Q4 sizing.
Pa glupo i poredit sa premium vozilom, već treba sa Seat Ateca, Qaskqai, CX-5, Tiguan, Kuga, Tucson. Zato je ista cijena Q3 iz 2012 i 3008 iz 2019. Ipak multinik na tom 13 godina starom vozilu sa 400k prevaljenih je sigurno top. Imao sam ja Multilink na Octaviji iz 2010, ali jopet nisam imao ležanje kao kod 3008 na velikim brzinama.
Pa zato sam ti i rekao, da nisam uzeo stariji premium, već noviji standard. A nisu vise ni premiumi nesto kao nekad, vidis da skrnave standard, da bi prodavali maglu sa low entry premiumima. Nema vise jakih motora, kvalitetnog interijera u premiuma. Multilink bio standard u Golfu 5 i Octaviji A5 Fl, pa ih zeznuli i onda su u golfu 6,7,8 i Octavijama ukinuli da ih oskrnave kako bi low entry Audi premium bio sa multilinkom u standardnoj opremi sa malim motorima -kosilicama i sminkom. I sad umjesto 3.0 TDi V6 ti imas kosilicu koja je sporija tamo od nekog standardnog Peugeota 3008 2.0 HDi.
Vala jes, ne mozes vise krsten motor za normalne pare kupiti… kapak 200ks. Znam da je vecini to i vise nego dovoljno, al eto, ne volim da kupim novije a slabije nista pa ni auto Jedino se mazda malo popravila sa onim 3.3
Zaboravljate da europska komisija dosta sere i tjera proizvodjace na razne nove standarde sto ukljucuje i dodatnu opremu pod standardnu opremu, a posebno sa emisijama co2. I to podize cijenu samog automobila, a proizvodjaci gledaju da kroz druge nacine smanje ili odrze nizu cijenu. Kakve budale sjede u EU komisiji, dobro pa nisu proizvodjace natjerali da predju komplet na elektricne motore od 2030te godine.
Kad sam bio mlađi nisam si mogao priuštiti neki jači auto... Sad vozim jači auto jer je to učinila tehnologija, sa manje kubika imam skoro tri puta više snage s istom potrošnjom. Sad ne mogu da kupim auto koji će više da troši, ne uklapa se u setup mozga Sent from my SM-S911B using Tapatalk
Mazda eno ima 2.5 atmo benzinac sa 140KS, zamijenio 2.0 u vise modela. MX-5 se sad moze kupit samo sa 1.5 motorom.
Toyota 1.5 vvti tri klipa atmosferac 125ks. Al dobro, taj 2.5 sa 140ks je sigurno rasterecen i ima veci obrtni moment.
Čudan je taj 2.0 atmosverac od 122 konja u Mazdi, vidi se da je dinosaurus, imao sam priliku 7 dana probati u Mazdi 3, odaje dojam da voziš puno manji motor, kad usporedim svoj od 1.4 turbo sa 120 čini se mnogo brži i eksplozivniji a Mazdin još sa automatskim mjenjačem ga stalno šalje u visoke obrtaje, isto tako mi se ovjes čino dosta tupim bez ikakvog feedbacka kad malo oštrije voziš, pogledam ispod, imam šta vidjeti, ovjes kao na Renault 19, torziona opruga amortizer i to je to. Valjda danas kontaju da se uz pomoć tehnologije kompenziraju takvi spartanski mehanički sistemi. Ali koga to danas interesuje, pogotovo što 90% ljudi ne poznaje sisteme ovjesa, mene je to oduvijek interesovalo, sada sve manje, gotovo da bi i meni bilo svejedno šta je ispod sve dok se auto ponaša predvidivo, ali opet nekako ne vjerujem elektronici
Pa sve je danas krenulo unazad, ovjes makaimalno pojednostavljen a cijene popravke nikad vece. Tamo nekad sto je predstavljeno 2014-15 je po meni kraj, vec tada su skontali ove fore, vidjeli od kia i slicnih, stara platforma a sminka okolo i ide puno veca zarada. Te mazde niza klasa uopste ne uzimam u obzir, bolje kia i hyundai
Pa svu snagu ostvaruje u većim okretajima zato ga i forsira, turbo je gotov kao dizel vec od 2k imaš sve. Štede na svemu, skontali da ljudi nije briga ima li amortizer hauba jer je ljudi više ne dižu ni da tecnost za pranje ne dosipaju. Isto tako za ovjes, sve sto se vidi i dirne šminka ispod stavljaj najjeftinije Sent from my SM-S911B using Tapatalk