A oznake za parking su radjene po nekim mjerama od prije 30 godina (a, mozda b klase). Niko ne bjezi od toga da je mozda cls bolji od smarta ili polo od smarta, ali za gradsku voznju ne. Ljepota je kad izlazis s parkinga ili parkiras i dovoljno je samo jednom motati volan i izaci (uci), dok s vecim vozilima moras korigovati smjer vise puta. Cesto viknedom odem u Slobodu (na koju pivu), i ako parkiram paralelno moram najmanje 2-3 puta pri parkiranju korigovati putanju isto tako pri izlasku, uzmem punta (koji je opet velik za klasu) i samo jednom okrenem volan i parkiran sam. Druga stvar dovoljno uvucem vozilo da me neko ne zakaci (naprijed) pri izlasku. (Na kraju ce neki reci a je bolje audi Q7 voziti po gradu nego polo)
Parking kod Slobode mislim da nije ni po exYu standardu za ono pakiranje uz Soni trg. Bas je preusko. Svaki novi parking koji crta SIKTz je sve uzi i uzi, da se sto vise mjesta uglavi, bukvalno ljudi koji imaju auta od 1.9m sirine ne mogu izaci iz auta. A i ti slazes sa onim sto sam pisao, punto i jest auto za grada jer i treba manje auto iz A/B segmenta, ali ovako premalo kao smart sa dva sjedista je besmisleno kupovati, to je bila poenta.
Ne slazem, naveo sam u prvom odgovoru da sto manje vozilo to je bolje za grad. Druga stvar je potreba za vecinom vozila. Naravno ako imas dijete neces uzeti auto s dva sjedista i onda kad sjednes ti i zena nemas mjesta za dijete-sjedalicu. Meni koji imam 1 dijete (nikad se ne zna, mozda bude vise) trenutno nemam potrebe za veci vozilo od punta sto se tice grada, za van uvijek gotov koristim alfu zbog vece sigurnosti. Da imam dvoje djece sigurno bi ganjao malo vece vozilo za grad (i ako u puntu mogu dvije sjedalice stati pozadi, kao i u vecini vizila). Svaki dan oba auta su u pokretu, i znam koliko mi je lakse kad vozim punta umjesto alfu. Druga stvar kad trebam da dalji put, tu ipak veca kola-veca snaga-veca sigurnost. (sjecam se pandi, ja i kolega smo znali na jedno parking mjesto ugurati dvije pande zbog duzine vozila)
Selvin samo biće da kaže da SMART nije bestbuy za našeg grada i tu je definitivno u pravu. Ko želi auto kao Smart onda se Toyota iQ čini kao puno bolji izbor.
@AggressoR Pa nije bas da si izmislio toplu vodu kad si rekao da se lakse parkirat sa puntom nego sa duzim vozilom. To nije niko ni osporio pa nema potrebe 5 puta pisati jer nije bila ni tema diskusije vec smislenost dvosjeda od 2.7m u odnosu na cetverosjed od 3.5-4m. Kao tih 80+ cm ce ti pomoci u gradu ali da zrtvujes i gepek i dva sjedista i motor i mjenjac itd. Ali slazem se da se ne slazemo i to je to @zoi Pa i taj iQ sto linkas makar ima nazad mala sjedista ako nista, 3m dug. Po meni ipak bi toyota aygo bio top izbor za sekundarno auto, tj. za grad 3.5m dugo, 5 vrata, imas sve sto ti treba za bilo koju svrhu da ga koristis. Slicne alternative poput Up, Skoda city go i ostalih je Reventon nabrojao cini mi se.
Zato i jesam rekao da je bolji izbor od smarta ako neko hoćeš baš tako mini vozilo, zbog te zadnje klupe.
Tako je, a ako se prebaciš na biciklo onda je još lakše parkirati Najbolje pješke, parkinga gdje hoćeš
Jbg, gdje god odeš, Pivnica Taverna ili Pub nema parkinga. Vjerovatno buducnost donosi male kompaktne elekrične dvosjede za grada. Veliki auti će biti za porodicna i duza putovanja.
Kuler nagovara zenu da kupi Twinga 1.2 16V prve generacije za 4 gradske opstine ali opire se, hoce da kupatilo prvo renoviramo a ja hocu Twinga do tad i meni je zao CLS-a mrcvariti po gradu
Evo malo da zapalim vatru. Ne vidi se sve bas najbolje al i ovo ce bit dovoljno. Ulje smo promjenili prije par dana i u motoru je jos uvijek cisto pa se ne vidi dobro. Ono ispod je staro od ranije dok je bilo crno. Uglavnom wannabe premium unboxed. Nema cak ni amortizer na haubi. Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Ma to je 308 odignut. Meni je jedino iznenađenje što nema pozadi multi link, to sam mislio da ima 100% podvozje mu je bas sirotinjsko, na razini moje astre samo ona ima amortizer za haibu Sent from my SM-S911B using Tapatalk
Pa iskreno meni bi ušteda u gorivu bila mnogostruka npr ako je istina 3-6L troši dizel ova prva generacija. Meni je auto stvarno povelik za dosta situacija, kad je neko manje mjesto teško da se mogu ugurati, ali manje više parking. Za otvorene ceste i duga putovanja je dušu dao. Isto mi je zanimljiv Twingo 1 i 2 generacija, kako jednom rekoh imam jedan mali ćošak do ograde kuće i taman tako neko malo auto može tu stati komotno. Idem svaki dan na Dobrinju do škole i nazad, subota na ETF, i često u to vrijeme bude gužvi, pa čekaj dugo na semaforu. Alternativa je da idem trolom, ali nekad moram neku opremu voziti pa mi zatreba auto.
Pa sa svakim autom ćeš čekati na semaforu, bilo od 3 ili od 5 metara, ništa malo auto neće pomoći kod gradske gužve u Sarajevu.