Google Android - oficijelna tema

Discussion in 'TV, Hi-Fi, telefoni, tableti, satovi, IoT oprema' started by Esh, Mar 1, 2008.

1. mobsterc

mobsterc Overclocker

https://allthings.how/what-is-android-system-safetycore-and-why-did-it-appear-on-your-phone-2/
    Should you be worried? While Google is emphasizing that all scans are performed locally and no data is sent to online servers, it has still caused quite a stir among Android users, and with good reason. Not only did the app install itself without users' knowledge onto their devices, but also has almost unlimited access to the entire system on such devices. This opens up the possibility of Google being able to access almost anything on your phone without your knowledge and consent and sets a dangerous precedent for the future. There are no safeguards to ensure that the app will not scan personal photos, videos, and other files.

mislim, nije kao da inace nemaju pristup, ali eto malo su se izofirali instalacijom app

2. EL NINO CFC

EL NINO CFC Veteran foruma

ni prva ni posljednja sistemska aplikacija koja se instalirala u pozadini.

3. mobsterc

mobsterc Overclocker

Poenta je da se razglasi kako bi ljudi mogli obrisati ukoliko ne zele da je imaju. Hvala sto si nas obasuo mudroscu.

4. Reventon

Reventon Veteran foruma

Ja sam je lagano unistall, tnx :)

5. Reznor

Reznor Overclocker

6. EL NINO CFC

nidje veze, pa sto ne napises onda poentu? ja sam se nadovezao na sam naslov clanka i tekst koji sadrzi. i ovaj dio sto si izdvojio nigdje ne pise da se brise aplikacija nego sta je safetycore.

7. mobsterc

mobsterc Overclocker

neka ti neko drugi crta, nemam ja kad :D

aNaToMiC ! likes this.
  8. EL NINO CFC

hajd necemo vise

napises jedno a mislis drugo

9. Haker

Haker Veteran foruma

I ja sam je obrisao, međutim kažu da se opet sama instalira, vidjet ćemo. Mamcu im, inače treba zaći i sve promisije gasiti i obavezno izaći iz google ad programa.

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

10. Reznor

Reznor Overclocker

Da ja probam da objasnim kao ex Android dev: ovo je sistemski servis koji se instalira kroz Play servise, koji imaju svakako admin level privilegija na uređaju te sigurno ima još sličnih servisa koji se tako instaliraju, a da korisnici i ne znaju da ih imaju ni šta rade. Pogledajte pod apps i druge sistemske servise, ima ih dosta koji počinju sa Android ili com.google.android i sl.

Jedino što jest malo čudno je Google-ovo šturo objašnjenje šta servis radi, a to je zapravo content-warning sistem poruka tj ako uoči nsfw slike na telefonu ili potencijalno neprikladne riječi u porukama, posebno dobro za zaštitu djece ili korisnika od zloupotreba.
    U neku ruku to je mjera da se korisnik zaštiti od cyber-napada, i ovaj servis barem trenutno ne šalje korisničke podatke. AI je driven, no već imate Google Assistant, Gemini, šta već ne od toga na telefonu koji svakakve podatke šalje i povlači :D
    I da, trebalo bi da se pali na zahtjev app i korisnik bi to trebao moći ugasiti.

Od Google:
    "Android System SafetyCore (com.google.android.safetycore) is an Android system component that provides privacy-preserving on-device user protection infrastructure for apps."
    Slične obavijesti o novim praksama Google redovno objavljuje na svojim blogovima i newsletterima, te kroz Play konzolu za developere, tako da to šira javnost i ne prati.

Iskreno, mene bi više brinulo koristiti Windowse koji šalju brdo telemetrije u pozadini since Windows 10, sreća pa ne koristim taj bloatware :D
    Android je u velikoj mjeri opensource pa se može naći source code cijelog projekta ovdje: https://android.googlesource.com/

Ko je baš toliki skeptik nek stavi GrapheneOS custom ROM ili proba neke alternative tipa postmarketos ili Ubuntu Touch, ili u najgorem slučaju pređe na dumbphone :D

GrapheneOS je ovo također objasnio: https://medium.com/@jiniyaasma8/goo...on-device-content-classification-fda86fec1e01

TLDR; ovo je low risk, brisanjem možda ćete onemogućiti nekoj app da radi koja se oslanja na ovaj servis.

Last edited: Feb 16, 2025
    Haker likes this.
  11. mobsterc

mobsterc Overclocker

Jeste trenutno low risk, ali otvara mogucnost da tu dodaju sta im zatreba u license i dok se zaboravi na to. Kao sto sam vec pisao, ovo sa ai ce lagano postati nocna mora. Sada pokusavaju na razne nacine da uce modele i to sto navodno samo gleda lokalno slike i text koji kucas vrlo lako postane windows style sa jednim apdejtom. Privatnost odavno umire a na nama je da se osvjestavamo i osjetljive stvari drzimo podalje. Gdpr je dobra dobra stvar koja se desila iako je vrh ledenog brijega. Treba se opt out iz svega moguceg, bar mi koji to znamo uraditi. I opet ostati svjesni da smo mozda samo fiktivno to uradili i da se moze pratiti.

12. Reznor

Reznor Overclocker

Slažem se, zato kažem, treba ići ka nečemu alternativnom tipa dumbphones i isključiti se s clouda što je više moguće, pametni telefoni postaju previše pametni s AI :D
    Mišljenja sam da je AI overkill za većinu stvari na telefonima i povećavaju sigurnosni rizik, posebno jer se na protok informacija koje se šalju i primaju ne može uticati, odnosno knowledge base AI abnormalno raste.
    Evo onaj gore phishing s 2FA recimo može biti primjer, dodaš AI u pozadini da ti krade podatke, a da to i ne znaš.
    Dakle, sve što je senzitivno tipa kartice, dokumenti, šifre ne treba držati na cloudu ili bilo čemu što koristi internet konekciju, da ne kažem na papir bolje napisati :D
    I što mi reče jedna prijateljica pravnica vezano za ovaj opt-in: treba pročitati dobro šta piše prije nego se klikne na "I agree" :D

13. Haker

Haker Veteran foruma

Pa prije ćeš pročitati Rat i Mir nego svaki taj licence agreement :D

Ja sam win instalirao neku spectre verziju bez ikakvog bloatwarea radi odlično, nama dvadesetak procesa kad upališ računar.

Za android je teže jer mi se ne da ganjati sa romovima.

14. EL NINO CFC

AI je buducnost, barem sljedecih 3 do 5 godina. Kako ce implementacija ici, to cemo tek vidjeti. Za sada ima tu problema i ne ide bas sve cisto. Ulaze se zaista ogroman novac.

Nama starijim i ovoj mladjoj generaciji sto je odrastala uz tiktok, AI je manje vise bitan. Ali za nadolazece generacije ce biti bitan, jer ce oni odrastati uz ovo, a i upravo prozivodjaci ciljaju na tu skupinu usera.

Nekih inovativnih rijesenja u mobilnoj industriji i nema vec dugi niz godina, sve su to vecinom poboljsanja i tu i tamo poneki pokusaj sa ovim foldovima koji su opet nakon vec 4-5 godina koliko su na trzistu preskupi.

Pravu inovaciju u mobilnom trzistu je imao Microsoft sa Windows Phoneom, ali o njima smo sve rekli sto se ima reci.

Ne svidja se ni meni AI, zapravo mi i ne treba. Da ga ne iskoristavam za posao vjerujem da bi mi bas smetalo ovo njihovo guranje.

15. selvin

selvin Moderator

Realno, bjezeci od bloatwarea prije ces imat phishing (i slicne zaebancije poput data leaks) sa spectre ili nekim alternativnim androidom (kao sto @Reznor predlaze). Sansa da se desi sranje na oficijelnom kanalu za update je mnogo mnogo manja. Ali sa strane performansi su cesto "community verzije" pomagale.

16. Haker

Haker Veteran foruma

Ma win sam stavio čisto jer mu treba manje rama. Sto se tice online plaćanja imam jednu karticu na kojoj ima max 1000km i koristim je za online kupovinu. Sto se tice ličnih podataka to je vise nemoguće zaštiti i ne opterećujem se, i android me najviše nervira jer baterija i hardware trpi radi njihovog praćenja tako da banka aplikaciji ne treba cijeli moj imenik i lokacija npr.
    Ko nema puno aplikacija kao ja doslovno je 15min posla svakoj aplikaciji ostaviti samo što treba, pogasiti ova google sranja ad program i lokaciju, ne može škoditi svakako.

17. Reznor

Reznor Overclocker

Ne predlažem ja ništa, samo kažem da imaju privacy alternative pa ko je baš toliki skeptik nek proba to čisto da se zna da postoji takvo nešto.
    A vjerujem ko baš se toliko brine oko security i zna šta mu je činiti :D
    Kod mene je macOS i Linux, nema Windowsa nigdje, mada ga moram ponekad koristiti u školi gdje radim.
    I pored toga koristim iOS, te povremeno Pixel 3XL na kome mi svakako nisu bankovni računi i lozinke :D
    A i taj PixelBuilds što je instaliran je prilično oslonjen na oficijelnu verziju softvera i stable.
    Radio sam već degooglezaciju i mnogo stvari onda ne možeš, te sve one opensource alternative djeluju previše basic, nikakve sigurnosti skoro tu nema.
    Windowsu ne bih ništa povjerio da mi čuva, posebno ne s Windows Defenderom za koji mnogi smatraju da je dovoljan.
    I dalje mi je Apple nekako najpouzdaniji što se tiče implementacije sigurnosnih sistema npr iCloud, Passwords, Keychain, FaceID, koliko god kaskaju za nekim stvarima, ovo im je i dalje dobro riješeno.

18. Haker

Haker Veteran foruma

Meni ti romovi bas nikad nisu radili kako treba, na početku sve krasno i bajno i onda krenu bugovi i usporavanja

19. Reznor

Reznor Overclocker

Upravo to je i moje iskustvo, ali evo ovaj PixelBuilds se pokazao solidan i fura stabilnost za razliku od LineageOS i radi smooth kao i official. Jedino što je još uvijek na Android 14.

Haker likes this.
  20. zippoo

zippoo Veteran foruma

Reventon likes this.