Cuj nisi upucen, pa mi to medjusobno pricamo kako je sranje sto u svim smjerovima je matematika jednaka. Ti ides u II gim?
He he da to je tacno. Vecina mojih kolega tamo radi a najmanje ih je iz Gradacca. I ja sam mogo ali odbilo me to sto ili bi moro preseliti iz Tz ili putovati. Inace drug koji tamo radi kaze da je naravno super firma i plate su im pofine. Pa ako vec imas stele u toj firmi onda ti ne gine masinstvo. Inace tu su momci pocinjali raditi i prije zavrsetka fakulteta, pa naknadno zavrsavali (to kad dodjes blizu kraja ostane ti par ispita)
Hmm. Otkud to da je masinstvo lakse od elektrotehnike?? Prve dvije godine su gotovo identicne (neka predavanja su zajednicka -matematika, fizika..) Dok poslije na masinstvu gotovo svaki predmet moras prvo uraditi graficki rad pa onda na ispit pismeno pa usmeno. Na elektro nemas gotovo nikako grafickih i crtanja i zajebancija. Mislim da je onom ko nema smisla za tehnicko crtanje puno teze na masinstvu (recimo ljudi koji dodju iz gimnazije, al su bolji u matematici od ovih koji dodju iz masinske skole). Tako da su ta 2 faxa gotovo pa identicna po tezini. Uglavnom matematika i Fizika su identicni u prve 2 godine a poslije vec idu strucni predmeti. Bar je tako bilo prije par godina
Znam puno ljudi i sa elektrotehnike i sa masinstva, te gradjevine koju ja studiram. Masinstvo je itekako lakse od elektrotehnike. BTW crtanje nije tesko. To sto na masinstvu ima vise crtanja ne cini ga tezim za zavrsiti. Koliko je fakultet tezak ili ne, odredjuje vise stvari, izmedju ostalog i profesori. Najlakse ocijeniti koliko je neki fakultet tezak mozes tako da bacis oko na broj diplomaca svake godine. Primjera radi prije par godina sa gradjevine je izaslo 23 studenta sa 5 odsjeka, dok je sa kriminalistike izaslo 289 studenata sa dva odsijeka. Ne znam tacne brojke ali sam poprilicno siguran da je broj diplomaca sa masinstva poprilicno veci od broja diplomaca sa gradjevine ili elektrotehnike. You do the math. EDIT: prije par godina sam imao cimera masinca. Decko je matematiku spremao petak, subotu i nedjelju, te u ponedjeljak izasao i polozio ispit. Kod mene na fakultetu nije uopce neobicno da ljudi ostaju na matematici po dvije godine., a Enis i Stihoklepac (Bola itd) ti mogu reci da je ista situacija i na ETF-u.
Mozda u Sarajevu Cuj nije tesko ko ima smisla, da vidis radove pojedinaca koji prije nisu imali dodira sa tehnickim crtanjem, da padnes na dupe. I ne mora biti teze samo ono sto je teze vec ti jednostavno oduzima vremena. Upravo kad sam ja diplomirao 2002 bilo je 11 masinaca Slazem se da je kriminalistika laksa od gradjevine Varas se, doduse mozda je tako u Sa, jer znam dok sam studirao da je dosta studenata iz Tz htjelo preci u Sa. Kako rekoh to vazi za Sa, dok sam ja studiro ljudi obnavljali po 4 puta zbog matematike i opste pravilo je bilo ko se rjesi matematike i fizike zavrsio je fax
Nisam ja imao dodira s crtanjem prije faksa. Zavrsio opcu gimnaziju. Dosao na gradjevinu. Prvi mjesec bilo je poderanih radova bruka, ali udjes brzo u fol. A da oduzima vremena, to se slazem. Na svakom faksu imas tih nekih poslica koji oduzimaju vremena. Na politickim naukama recimo, najvise vremena oduzima spremanje djonova. :mrgreen:
Pa to ti ja pricam He he bilo je i kod nas puskica . A ne znam u Tz je Masinstvo i El.Tehnika tu negdje, pa ko ne voli da crta njemu ce lakse biti na Elektro. Doduse mozda je danas nesto drugacija situacija, pa ja nisam u toku
Cak je Masincima lakse polozit predmete sa elektrotehnike. Imaju slabije kriterije. Poredicu jedan predmet koji su u ljetnom semestru drzali masinci jedva 8 i to na guzove. Zimski semestar drze ga ass sa elektrotehnike 10 iz prve ruke. Uzmi samo ovaj podatak. Moja generacija na MF je imala 109 brucosa, a na trecu je u roku stiglo samo 5. Na FE imaju na prvoj godini dva ispita Fizicko koji ulaze u uslov znaci jos 6 i druga godina jer imaju samo 12 na prvoj. Na MF imas 14 na prvoj a izborne uvale kome fali sa drugih fakulteta Sociologija itd. Elem valja ti 10 za uslov. Nek neko kaze da je nama lakse. Bar ovdje u Tuzli nije.
Sta to, nisam znao da su na FE uveli fizicko :lol: Kad sam ja bio prva toga nije bilo. Slazem se da je i MF tezak, al moj fax je bolji. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: @Samir, ajd priznaj da je Jakke kralj.
Pa zavisi ko sta voli . Ja sam recimo upiso masinsku skolu zato sto mi se svidjelo tehnicko crtanje na izbornoj u osnovnoj i onda se sve nadovezalo . Al volim i elektrotehniku, cak su mi neki predmeti sa elek. bili puno drazi od masinskih . Al eto reko bih da me najvise zanima mehanotronika
Evo i mene Uglavnom juce il prekjuce je bio i "kucni sastanak" tako da su i tu razmotrene opcije... I kolko sam ja skonto, a i roditelji, a i valjda vi , meni je najbolje da uzem tu matematiku i fiziku sad.. I to sam i uzeo... To mi je bio prvi izbor a u lucaju da toga nebude stavio sam biologiju i hemiju, al vec znao da ce bit ovo prvo tako da nemam brige. Kao treci predmet... Tu je malo skakljivo bilo al sam tu stavio Hemiju... cisto za svaki slucaj... a kontam da mi moze mozda malo pomoc u necem ako izaberem (recimo mozda u gradjevini, metali i tako to ) a i mozda ako se ipak odlucim za medicinu pa da imam barem akkvu podlogu... medjutim kako stanje stoji, toga nece bit jer slabo ko uzima to kao prvi... vecinom su to jezici.. Pa sam ja stavio engleski... I tu sam se dvoumio dal da stavim mozda njemacki jer engleski eto znam daleko vise nego njemacki i cak ima i grupa za njemacki al engleski izabrah... Medjutim ovo se moze i promijenit, jer sad direktor nije uopste ni gledo te trece predmete nego je gledo da ormira grupe ovih prvih pa ce onda na to obracat paznju... Znaci izabro sam Matematiku i Fiziku kao izbrone predmete a kao treci cemo vidit... Tu mi je mala dvojba sad posto kontam da nebi bilo lose ni da njemacki malo bolje naucim jer evo dosad ga ucim dvije godine po dva casa sedmicno i nisam bas nesto dobar... Imam ja 5 al nije to to...
Ma opusti se samo To sto sad uzmes kao izbornu ne mora nista da znaci vjeruj mi. A sto se tice medicine, kako stojis sa krvlju i gadjenjem na pojedine stvari? Recimo znam da imaju praxu gdje rade sa lesevima, dijelovima tijela i nerodjenim bebama iz formalina. Jesi li siguran da bi to podnjeo?
nisam bas o tome razmisljo uglavnom ono gore je uzeto... i danas sam potvrdio engleski kao jezik... pa sta bude... necu vise razmisljat da nedobijem zulj na mozgu i evo danas gledam komsija mi... doktor... sav na zivcima... neda djeci da se igraju na putu samo se dere...
hehe... ma ja sta je dodje covjek oko 4 sav umoran... zatim ga nema jedno pola sata i onda maksuz izadje i kaze "NECU GALAME" i ode lec a inace je doktor opce prakse i radi citav dan sa svijetom pa ima i toga jos sad posadio nekakvu travu pa jedva ceka da uzme loptu kad ode i da se prodere
pa rekoh, nije to do profesije kao takve, vec do monotonosti posla. mi u psihologiji to zovemo burnout, iliti profesionalno sagorijevanje. struke i profesije su manje vise ok, nego pojedini ljudi nisu sposobni da posao ne nose kuci...
Da opet zapocnem. Procitao sam ovu temu sad, malkice se prisjetio tih davnih dana. Uspjesno sam eto zavrshio ovu gimnaziju, jos dva dana imamo, mada je to puka formalnost, ocjene su zakljucene. Sve su petice opet, i postoje sanse da cu bit ucenik generacije. Eto nafali se ja, a sad problem Znaci, prije dvije godine, nedugo nakon otvaranja ove teme, sam izabrao ovu matematiku i fiziku za izbornu, sa engleskim kao trecm, i fino eto i to se zavrsilo. Svasta sam i tu naucio. I sad, ostaje jos drugo pitanje iz naslova ove teme, "sta studirati". Podosta stvari se i promijenilo u ove dvije godine. Sad uglavnom kako sam ja konto, sve je do skora vuklo na elektrotehniku, ovih zadnjih mjesec otprilike. Jer dodje neki svijet u goste, tam vam, pitaju "ahmo ti zavrsavas sad jel? sta ces upisat?" pa se mora nesto rec Pa je ostala dvojba Sarajevo ili Tuzla. Neki govore da to dodje na isto, da u Sa ide ko ima vishe para jer je standard skuplji, a Tz je blize nama ovdje (sat voznje), jeftinija. Jedino mi neku noc rece durg da je studentska unija dosta jaca u Sarajevu, jer kaze ovdje nista. Nit su organizovani nit ista, kad je strajk kakav il sta ne okupi se znatan broj i sl. Mada, nije 100% sigurno da ce to bit elektrotehnika, al sta god bilo, ostaje ovo pitanje Sarajevo ili Tuzla. I onda se malko "zakompliciralo" sa Americkim Univerzitetom. Ocu mi se nekako to svidja, slucajno je jedom bio gore u blizini tog AUa u Tz, pa je uzeo neki katalog, ja malko vidio na netu i tako to. Cini se fino, al je i preskupo. I buduci da se meni u ovom trenutku nikako ne zaduzuje na 50 hiljada maraka, ne znajuci sigurno dal cu se odma zaposlit il ne poslije zavrshetka toga, od toga smo (ja i porodica) odustali. I onda dodje jedan dopis u skolu, nesto da ce izabrat 1 ucenika iz nase skole koji ce imat punu skolarinu, 4 godine placene na tom univerzitetu. I sad mi se to cini fino. Kod njih su znaci 4 godne, al po bolonjskom procesu (kolko sam skonto, prve tri su ono "obicno", kao i na svakom fakultetu sa bolonjom, dok je cetvrta u Americi, semestar na SUNY kampusu i jedan placene prakse isto u Americi). Pa to ovako fino zvuci kad oni zamazu to u one prospekte il u prezentacije. Sto se tice fakulteta, tamo imaju tri neka fakulteta, pa bi ja (ako bi) ovaj Digitalne ekonomije i informacionih sistema, stim da bi u trecoj godini opredijelio se za ovo drugo, IS. Nastava je na engleskom jeziku, a to nije problem, jer sasvim sam siguran da mogu pratit nastavu na tome. Naravno da postoji nekih tehnickih pojmova i svaceg sto ne znam, al recimo vec par godina mogu gledat dokumentarce, i filmove, i sve bez titlova, pa mi engleski ne predstavlja nikakav problem. Sve ovo izadje lijepo, al opet mene nekako strah toga. Ipak ti placeni univerziteti, i ovaj AU, a i u Sarajevu SSST, imaju "reputaciju" da tu idu oni koji ne mogu ovo redovno zavrshit, "babini sinovi". I niko ne pada nikad i tako to. A i nijedna generacija jos nijee ovo zavrshila, posto je osnovan prije 3 godine univerzitet, pa da mi moze prenijet iskustva sto se tice zaposljenja, i kakvu je diplomu dobio, i jel vazi vani ta druga (posto se dobijaju dvije). Pa eto, da priupitam vas, posto ima dosta ljudi na ovom forumu cije misljenje postujem, za vas stav. Znaci, prvo konkretno sto se tice ovog Americkog Univerziteta u Tuzli. Jel znate koga ko je tamo, kakav je kvalitet nastave, profesori, i tako ti podaci. Sta smatrate za ove smjerove, konekretno za Digitalnu ekonomiju i Informacione sisteme. Cini se kao prosperitetno, nesto sto bi moglo imat maha u narednom periodu. Onda, sto se tice lokacije. Kad ne bi taj americki, kad bi recimo elektrotehniku ili sta slicno tome, jel postoji velika razlika izmedju Sarajeva i Tuzle? Jel ko kad "iskusio" kakvo degradiranje, npr na konkursu da se primi neko sa Sa diplomom a onaj sa Tz ne bude primljen il sl? Vecina ovih profesora govori da je Sarajevo daleko bolje, sto se svega tice, i da tamo idemo ako imamo sredstava. Medjutim, sto ljudi sto cudi. Pitam poznanika, koji je na ETFu u Sa, i kaze "ako ces ETF, bolje upishi u Tz, jer se nastavni plan i program iz njihovih srednjih dopunjuje sa tim na fakultetu, pa ima dosta stvari koje mi nismo forsirali, a oni jesu". A opet neko ce mi rec, da je isto sto se toga tice, al "Sarajevo je Sarajevo"... Eto otprilike, to je to zasad sto me interesuje. Dug post, za ovih par pitanja, al sam osjetio potrebu da pojasnim situaciju.