Problem su ove mladje generacije i generalno osobe koje nemaju samopostovanja Ja npr ne zelim da kupim igru koja je radjena na Unreal 5 engineu. Ne zelim da se izlazem stuteringu,lagu,bugovima,bolesnim zahtjevima uz prosjecnu ili ispod prosjecnu grafiku. Ne moram nikada zaigrati nista ako ce biti na U5. Prosto. I da se mene pita dio problema gaming industrije kog taj engine izaziva bi nestao preko noci jer bi prodaja igara bila 0 kopija.
Danas djeca generalno nemaju pojma oko racunara... Dobro sam neki dan procitao kaze mi smo generacija koja je osudjena da popravlja racunare roditeljima i djeci... Moji veze nemaju kako snimiti igru ako nije sa store ili neki launcher... da ne spominjem o narodnim verzijama... Veze oni nemaju kako stvari rade, a trudim se da im objasnim bar osnove, da ne moraju da traze pomoc za banalne stvari. I nekad me iznenade kako rijese neke probleme, ali opet tanko je to, ja sa 12 godina rastavljao PC/eve sam
Izaslo je svega nekoliko UE5 igara koje su optimizirane i bez vecih problema. Ali mogu se na prste jedne ruke izbrojat. Sent from my iPhone using Tapatalk
Upravo ovo mogu da potvrdim, reklo bi se degeneracija. Radim s djecom u školi, 0 entuzijazma da se skonta kako nešto radi i zašto tako radi. Kažem otvorite Chrome pretraživač, ne zna ni to ukucati u Windows Search, ali zna tačan url gdje se Poki online igra nalazi. Ista stvar i s mobitelima. Ili npr na času pitanje znaju li šta je lokomotiva, ne znaju, ali sve znaju o Squid Game. Kolaps totalni.
Da te igre nemaju ogromne probleme sa elementarnim gameplay segmentima poput kretanja bez stuttera,nisanjenja bez lag/delaya a da izgledaju kao Crysis onomad,tj da su 10 god ispred svog vremena i mogao bi razumiti zasto trenutno ne postoji hardver za njih. Instalirao Stalker i baterija ne baca sjene. Grafika isprana,mutna. Facijalne expresije likova u svim U5 igrama komicne. Gdje je taj tech kog reklamiraju i na kog djeca padaju...
Hajde što nemaju pojma oko računara, zato su im i "podvalili" konzole kao alternativa računaru uz što manje znanja, ali što ne znaju da im za sve treba korisnički račun i šta je to ustvari i koliko je to ozbiljno u današnje vrijeme o tome da i ne govorimo. Kreiraju na desetine računa, niti zapamte šifru niti zapamte kako se račun zove. Da vidiš kako se plače kada ne mogu pristupiti nekoj igri ili društvenoj platformi gdje su navaljali na hiljade privatnih informacija i slika. O privatnosti u online svijetu da i ne govorim. To treba da bude osnovna i obavezna kategorija u nastavi Informatike u osnovnim školama od petog razreda. To će biti budućnost supporta, samo da održavaš račune korisnicima i da im čuvaš šifre....
E to sam ih naucio, bar stariju kcerku. Mali jos ne konta, ali kcerka ima i jake passworde, neki dan sam joj i bitwarden snimio, sad cemo to da fino sve podesimo, ali ona bas to pazi. Bar mala utjeha...
Ja kako radim sa telefonima,svako malo imam situaciju sa ljudima dahoce da mi prodaju telefon,nadjemo se da pogledam i kupim,udjem u racune,tamo neki nalog. Kazem,mora skinuti nalog,blijedo me gleda,reko znas li sifru,kaze ne znam I logicno ne mogu ni kupiti zakljucan na frp. Neki se mogu lako otkljucati,ali necu da rizikujem. Nedavno,odem u drugi grad po telefon i lik nabio Samsung nalog,ne zna sifru. A nov telefon,kupljen prije 2 dana i kako je odmah uspio nabiti mu sifru. Dzaba otisao,izgubio vrijeme i gorivo. Od sada obavezno pitanje o telefonu je,uslikaj mi iz telefona "racune" Prije mjesec,isto cura neka,oko 19 godina,isto Samsung nalog nabila i nema pojma sifru. Odnijela u servis i mogli skinuti,30 KM platila. I meni je ovo nevjerovatno...pametni telefoni se koriste vec 15ak godina a kod nas ljudi glupi,kao da je tek prva godina upotrebe. Zaista smo po znanju na samom dnu...sto pokazuje i statistika.
moja radna kolegica lijepi stickere po monitoru sa siframa druga jos doktor tehnickih nauka ima rokovnik sa siframa i nalozima
Ovo sa zapisivanjem sifri je jako dobra stvar,sve dok ti niko nema pristup siframa Problem nastane,ako ti neko nadje tu svesku A imaju sada i ove aplikacije koje skladiste sifre i naloge,pa je dovoljno zapamtiti samo jednu sifru a ta jedna cuva sve ostale...ja recimo koristim microsoft authenticator i fino radi sve. Ja recimo starijim osobama kazem uvijek da sebi zapisu sifru i mail od telefona (gmail) i da ostave sa bitnim papirima ako im kasnije zatreba. Neki i poslusaju a neki i sami zapisuju,pa onda izvade papiric iz novcanika sa mailom Mislim,nije to sigurno tako ali opet je bolje nego zaboraviti sifru pa zakljucati telefon.
Uglavnom da skratimo priču. Ko će da se utalimo da osnujemo firmu za čuvanje i održavanje korisničkih naloga... Registrovat ćemo je kao "d.d." Za kratko vrijeme ima da gori Ako mi neko ukrade ovu ideju, tužit ću ga