Intel Sandy Bridge procesori [LGA1155]

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by Esh, Nov 25, 2010.

1. Konjislav

Konjislav Komšija

Kakvo je ovo sranje, po njima ispade da nista od ovoga navedenog nije bilo moguce prije njihovih novih procesora. Veliko marketinsko sranje, ako mene pitas.

2. Reventon

Reventon Veteran foruma

Mislim ipak da je do necega drugog, jucer odvrtim 3dm11 sa istim OC na GPU (880/1080), a nizim taktom na procesoru (4Ghz), i GPU scor je bio znatno veci.

3. Pionir

Pionir Overclocker

Konjislav. Ne, ti si taj koji grijesi, a postoji x-y-z stranica koje to potvrdjuju...

Prvi put u Istoriji imamo procesore (bar od Intel-a), a koji su (mozda i u ovom trenutnku) "duplo" jaci od "trenutne" potrebe prosjecnog covjeka, ali ne zadugo...

Jer, covjek je postao sve zahtjevniji : internet, video, obrada podataka za sto manje vremena...jednostavno, nisi ni svjestan koliko kompleksne "radnje" kompjuterski procesor istog momenta obavlja "za tebe"...

Battlefield 3 je vec tu i rijetki ga imaju privilegiju igrati u punom sjaju, a sjeti se igre Quake ili Wolfenstein (2001)...

A zamisli to i ovako...u zadnjih 5 napravili su procesore i graficke kartice za koje je tradicionalni HDD uredjaj postao (gotovo pre-) spor, pa vec sada imamo "globalizaciju" SSD uredjaja, a koji sve vise postaju trend.

Posudit cu od kolege KingT obrazlozenje : Morov Zakon.

Pogledaj od 20 minute :

http://www.youtube.com/watch?v=ceEog1XS ... =endscreen

4. Konjislav

Konjislav Komšija

Znam ja za sve to, ali ipak mislim da se malo preseravaju sa onom reklamom, pa ti sve ono sto ondje vidis vec imas dan danas i bez NAJnovijih Intelovih procesora. Sta su to ljudi do jucer bili debili i seljaci, a sad kako je Intel izdao 2. generaciju i7 procesora doslo im prosvijetljenje? Ne bih rekao.

5. forzamilan

forzamilan Veteran foruma

Treba mi par info u vezi i7 2600. Koja je default voltaža otprilike u loadu kad je turbo upaljen? Jaran hoće 4.0GHz sa ovim procesorom a zezaju ga i temp previsoke, stock hlađenje. Mada sam uvjeren da je to do loše postavljenog coolera i trebalo bi i na stocku da to ide do 70. Stavi bclk na 103 a multi na 39 i neće pc da se boota već se resetuje par puta i upali bios. Kada stavi multi na 42x onda normalno boota i proc je na 4,3GHz ali mu cpuz i ostali alati čitaju da je multi 39x :shock: dok je voltaža u loadu 1.3361V a u primu ide o preko 81 samo za par minuta dok u idlu nije ispod 40 stepeni pa kontam da nije do visoke voltaže jer mi je nešto 1,33V previše za default na SB.

6. Sena

Sena Veteran foruma

Stock hlađenje je problem.
    1.33V je previse za stock cooler, 2600/2700 se vise grije od 2500 i ostalih SB proca, jer ima HT.

7. dmr

dmr Veteran foruma

Kako cojk rece reklama ko reklama, potpuno sranje, namjenjena neznalicama. Za igranje BF3 u punom sjaju uopste ne treba jaci cpu od c2q vec jaka grafa.

hdd je prespor i za pentium 3 :lol:

8. Reventon

Reventon Veteran foruma

2600K na 4GHz (bclk 100, multi 40) stabilan na 1,25V. Sa stock hladjenjem neka neide preko toga.

9. forzamilan

Ovaj nije K. Definitivno bi trebalo probati smanjiti voltažu jer koliko sam shvatio svaki SB je overvoltan po defaultu radi OC-a. Kod mene je ovaj i5 na 1,2V a overclockan na 3,7GHz.

10. Reventon

Reventon Veteran foruma

Nema veze jel K, isti su samo sto nema otkljucan multi. 4Ghz moze bez problema na 1.25V, nije neka razlika u porednjenju sa stock 3.8Ghz turbom. Gurao sam par dana na stock hladjenju prije nego sto sam uzeo U12P, preko 4Ghz temp idu u 70C na full loadu, Prime95 ne racunam. Neznam koja je maticna u pitanju, uglavnom neka provjeri jel nalegao dobro hladnjak, a voltaze nemora preko 1.25V.

11. forzamilan

Ploča je P8P67 Pro. Ništa onda ganjati manju voltažu jer je znatna razlika u temp na 1.25 ili na 1,33 uz provjeru coolera.

12. forzamilan

Asus je izbacio 27. aprila nove biose za P8P67 LE i P8P67 PRO, vjerovatno i za ostale P67 ploče. Nisam ga skidao mrsko mi se zezati s time kad sve radi kako treba i sa starim biosom.

EDIT: evo nabacio novi bios i probao dignuti multi na 38x da dobijem skoro 4GHz, pc boota ali multiplier ostane na 36x a proc na 3.7GHz dok ponekad CPUz očita 3.8GHz.

13. Pionir

Pionir Overclocker

dmr, za SSD i HDD sam govorio o globalizaciji i trendu...

Za procesore sam govorio o c2d E4700 (137 USD, q1-2008), a koji nema nista naspram jednog i3-2100 koji ima svasta nesto, naravno ako izostavimo npr i3-540 (po 117 USD)...generalno od sc775 do 1155, procesori su vise naoruzani npr sa HT-om...

BF3 nisam igrao i nemam, ali igrao sam:
    - Tom Clancy's Ghost Recon 2 gdje je na mom sistemu procesor 100%, grafika oko 75% na 1440x900
    - Crysis Warhead, procesor do 100%, grafika 30% na 1280x720, gamer postavke...(imam slike kao dokaz)
    - Nisam siguran da imam 60 FPS-a (Vsync off)...30 mogu garantovati sudeci po kvalitetu reprodukcije...

Mislim da bi uskoro mogao doci u posjed jednog q8200 pa cemo i to testirati sa istim igrama, da vidim koliko je zauzece procesora u odnosu na grafiku...

Edit. zaboravio sam reci da sistem nije overklokovan, dakle, E4700 je na 2.6 GHz, 200x13...

14. KingT

KingT Veteran foruma

Navodno neki izraelci napravili BIOS za Soyo Sy-H61 plocu (licno nikad cuo za tog proizvodjaca) koji otkljucava mnozilac na G530 Celeron procesoru..

Testirali na 4.2GHz..

Mada sve je to meni sumnjivo + crappy Google translate ne pomaze situaciji , a slike na tom portalu su off limit za guests..

The Source

15. techton

techton Aktivista

soyo je bio popularan u vrijeme pentiuma 2, 3

16. Pionir

Pionir Overclocker

Meni ima logike, jer i Sandy potice sa istog izvora.

"Developed primarily by the Israel branch of Intel, the codename was originally "Gesher" (meaning "bridge" in Hebrew)..."

17. forzamilan

Kako da ubrzam bootanje UEFI-ja? Samo bootanje biosa traje skoro koliko i bootanje Windowsa. Ploča je ova iz sig-a Asus P8P67 LE zadnji oficijelni bios.

18. Reventon

Reventon Veteran foruma

Nesto tu nije uredu, jel tako uvijek bilo? Iskljuci Full screen logo i vidi jel kakve erore izbacuje pri bootu, nebi trebalo da traje duze od 5 sec.
    Edit: Pri iskljucivanju full screen logo otvori se nova opcija, Post report, stavi je na 1 sec.

19. forzamilan

Pa dobro ne traje vise od 5s možda mi se malo čini jer se sad win brzo boota sa ssd-om nekih 12s otprilike. Mislim da je već isključen logo ali pročeprkat ću malo. Nema errora. Ali reko da li se može to još ubrzati. Bilo je priče da bi UEFI trebao biti brži pri bootanju od starih biosa ovako haman isto. Ali probat ću taj full screen logo za svaki slučaj. Ako još nekom ima kakvu šemu za brži boot bujrum.

20. Reventon

Reventon Veteran foruma

E pa to je problem, nista nije sporije nego uobicajeno nego si ti pod SSD efektom :lol: