Google Android - oficijelna tema

Discussion in 'TV, Hi-Fi, telefoni, tableti, satovi, IoT oprema' started by Esh, Mar 1, 2008.

1. Reznor

Reznor Overclocker

Kod mene trenutno na iPhone na Safari 276 tabova, mislim da je limit 500, a i čini mi se da je Chrome i na desktopu napravio da se neaktivni tabovi optimiziraju i oslobode memoriju. Opet, mobilni browser radi drugačije i svi tabovi su zapravo cachirani na storage. Svakako ti tabovi nisu aktivni svo vrijeme, npr. ako otvoriš recimo najstariji tab on bi trebao reloadati stranicu. Na desktopu su tabovi dosad bili aktivni svo vrijeme.
    Evo i neka diskusija u vezi toga: https://www.reddit.com/r/explainlikeimfive/s/xDlwvsxbwD

2. Reznor

Reznor Overclocker

Kad radiš rotaciju screena, sav se sadržaj iznova učitava i ako to radiš često zna poluditi, ali i povećati memory footprint. Zato sve više aplikacija je portrait only (barem one koje baš nemaju opravdan razlog da koriste obje orijentacije).
    Meni recimo je pravo glupo što spotify nema landscape mode, barem fiksan ako imaš Android Auto, ali možeš na Androidu napraviti split screen i staviš Google mape recimo, na iOS ne može.

3. dams82

dams82 Overclocker

Ja nikad ne čistim aplikacije u pozadini. Znam nekad igrat neku igru i zbog poziva u pola izađem, sutra se vratim kad ona stoji gdje je bila....

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

4. dino73n

dino73n Veteran foruma

Cemu te silne gige rama ako ces zatvarat app u pozadini. Realno imas 100 nekih apps na telefonu a koristis 5-6 redovno i sad tih 5-6 trebas stalno zatvarat i stalno otvarat kad ti trebaju umjesto da stoje u pozadini i cekaju.

dams82 likes this.
  5. Reznor

Reznor Overclocker

Da, aplikacije većinom čuvaju state u pozadini, Android se znatno poboljšao u vezi s tim sa novijim verzijama OS-a 12 i 13 posebno. Saved state čuva app na onom screenu gdje je zadnji put ostala, naravno, i na developerima je da naprave navigaciju u app da radi kako treba. Smanjen je rizik da se app u pozadini kill-a osim baš u krajnjim situacijama kada je malo RAM-a ostalo.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Android_version_history

6. Qler

Qler Veteran foruma

Ne znam, navika :) al hoće mi nešto biti kad su otvorene...

aNaToMiC ! likes this.
  7. Haker

Haker Veteran foruma

Zanimljivo je kako ovi review-ri spomenu mane prošlih modela tek kad novi izadje.

8. adsubzero

adsubzero Komšija

Iako kazem necu vise gledati ove mainstream recenzente, ipak iz radoznalosti pogledam i opet se razocaram koja kolicina gluposti. Ne isplati se stvarno trositi vrijeme na to...

Haker likes this.
  9. EL NINO CFC

EL NINO CFC Veteran foruma

a koje su to mane proslih modela za koje se nije znalo dok novi model nije izasao?

10. Haker

Haker Veteran foruma

Sad sam morao gledati 20minuta ovo. Pixel 6 posebno kada je tek izašao je bio jedno bugovito smeće. Eto pogledaj review kao ja pa vidi da li je "jedan od najboljih telefona" kao što gospodin reče.
    Dalje, ukucaj pixel 7 od.istog lika prvo sto ce reci da pixel 6 nije valjao. Svi su odreda isti, mi kao krajnji korisnici se ne možemo pouzdati u ove podplacene varalice

11. adsubzero

adsubzero Komšija

Zato odavno vec samo pratim manje popularne kanale kad me nesto interesuje o telefonu. Imam par ljudi na telegramu i gledam njihove recenzije, a ove MKBHD, Mr Boss, Android Authority (koji su mi najodvratniji) i slicne nabijem... Samo ispucavaju recenzije na veliko i bitno je da sto ljepse izgleda, a o telefonu od njih saznas toliko koliko mozes i da procitas specifikacije na GSMarena...

Sjecam se vec odavno kako su stvari isle, hvale se iPhone, Samsung, Pixel na sva vrata (zavisi ko je iz kojeg tabora), a kad su izbacivali recenzije za npr LG onda traze dlaku u jajetu. Nema tu sekunde objektivnosti.

Haker likes this.
  12. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Previse su utjecajni ovi "veliki" youtuberi, njihove recenzije su jace od bilo kojeg marketinga.

13. Haker

Haker Veteran foruma

Sjećam se kada sam kupovao telefon, neplanski morao kupiti, nisam bio u toku sa tržištem, pogledam ove varalice i krenem po pixel 7. Dok sam vozio rekoh hajde da vidim sta još ima i naletim na nekom azijata, mali yt kana čovjek izvrsno prezentirao preformanse čipova i sto je najvažnije a niko ne spominje efikasnost i izadjem iz radnje sa s23 isključivo radi chipseta

14. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

S23 je najbolji "kompaktni" moderni telefon a da nije iPhone. Barem u EU, jer USA ima S24 sa Snapdragonom.

zippoo likes this.
  15. EL NINO CFC

EL NINO CFC Veteran foruma

pa ne znam sta bih ti rekao. meni licno nisu relevantni ovi prvi rivjui kad izadje telefon. to odgledam onako reda radi, a svakako sam prestao kupovati nove telefone odavno.

ima kanala koji koji bace rviju nakon 6 mjeseci ili pred sami izlazak novijeg modela. oni su relevantniji.

a za pixel 9 i ne trebam gledati rivju, znam otprilike sta me ceka, a da telefon bude toliko los u nekom aspetku pa da presudi da ne kupim taj telefon, sumnjam.

uvijek tu ima kompromisa, o cemu smo pricali.

i ja dok nisam kupio Pixel 7 pro, dosta toga mi se vrtilo u glavi, hoce li se pregrijavati, hocu li gubiti signal, hoce li baterija moci izgurati 1 dan i sl. Na kraju nista, telefon ko i svaki prethodni sto sam koristio.

Jedino koji me telefon je razocarao je OnePlus 11 sto se tice softverske strane, pored toga sto mi software nije legao, multitasking je bio kilav, a oneplus 11 je imao cak 16 GB ram memorije, sto bi znacilo da ne bi trebao uopste imati probleme sa multitaskingom. Na Pixel 7 pro imam 12gb i stvarno nikakvih problema sa multitaskingom.

na kraju krajeva, treba ipak vremena da doneses dobar zakljucak kakav je telefon. ti mozes uzeti sad pixel 9 koji moze biti smece, a do izlaska pixela 10, moze se dosta tih stvari ispeglati pa da na kraju bude dobar telefon.

16. adsubzero

adsubzero Komšija

17. DSA

DSA Aktivista

Za koliko love se moze naci nov danas?

18. dams82

dams82 Overclocker

1100-1200,imaš modele sa 128 i 256 gb memorije.

19. hurmash1ca

hurmash1ca Moderator

Ja uzeo u USA nov S23 zeni prije 3 mjeseca za 320 dolara. Nema vise, samo se foliram :D

dino73n likes this.
  20. dino73n

dino73n Veteran foruma

Ggrrrrrrrr

Da ti hoce iskociti mrtvi piksel !!!

Šalim se naravno,kako se u tom modernom svjetu moze nać dobrih dealova a kod nas nikad nista. Klasicno pišanje po sirotinji.

Za crni petak jedino audi A6 sa vracenom kilometrazom. Sa 450k km na 220k km

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Qler likes this.